Välineasiantuntija löytää kaksi erilaista pelaajatyyppiä, jotka hyötyvät eniten minidraiverista.
Olet kenties kuullut joskus puhuttavan minidraiverista. Kuten nimi antaa olettaa, maila on eräänlainen draiverin ja väyläpuun välimuoto. Isoista välinevalmistajista oman mallinsa markkinoille ovat tuoneet TaylorMade sekä viimeisimpinä Callaway ja Titleist.
Minidraivereiden varsipituus on noin 43 tuumaa. Kun myös nostokulmat ovat yleisimmin 13:n ja 15:n välillä, löytyy mailasta paljon yhteistä puukolmosen kanssa. Merkittävimmät erot puukolmoseen verrattuna ovat lavassa. Minidraiverin lavan halkaisija on hieman ”spoonia” suurempi vaihdellen 300 cc:n molemmin puolin.
Puukolmosen yleisin valmistusmateriaali on metalli, kun taas minidraivereiden lavat tehdään draivereiden tavoin lähinnä titaanista tai hiilikuidusta. Tämä tarkoittaa sitä, että pallo lähtee minidraiverin lavasta täysmetallista valmistettua puukolmosta vauhdikkaammin. Se näkyy lyönnin mitassa.
Kenelle minidraiveri on suunnattu vai sopiiko maila kaikenlaisille pelaajille? Entä voiko sillä korvata puukolmosen tai draiverin vai jopa molemmat? Välineasiantuntija Mika Viljamaa näkee, että minidraiverille löytyy kaksi merkittävää käyttäjäkuntaa.
Jotkut harrastajat voivat korvata sillä draiverinsa lisäksi puukolmosen.
”Harrastajista minidraiveri sopii ennen kaikkea pelaajille, joille draiverilla lyöminen on hankalaa, mutta pystyvät lyömään ongelmitta väyläpuulla. Toinen ryhmä on ammattilaiset, jotka mistä tahansa syystä käyttävät avauksissa paljon puukolmosta.”
Draiveria tarkempi
Minidraiveri on draiveria tarkempana mailana myös hyvä valinta ahtaisiin avauksiin ja kapeiden väylien lyöntipaikoille.
”Minidraiveri voi tehdä joillekin ammattilaisille ja harrastajille puukolmosen tarpeettomaksi. Jotkut harrastajat taas voivat korvata sillä draiverinsa lisäksi puukolmosen ”, Viljamaa sanoo.
Nykypäivän tour-pelaajat ovat harvemmin niin kaukana viheriöstä, että he tarvitsisivat puukolmosta. Toisaalta spoonilla pallon pysäyttäminen parhaiden kenttien koville ja nopeille viheriöpinnoille on vaikeaa. Puukolmosen sijaan monet ammattilaiset käyttävät puuviitosta ja myös puuseiskoja on joillain nähty. Jos huippupelaajalla on bägissään puukolmonen, hän käyttääkin sitä lähinnä avauksissa.
Draiverinsa kanssa tuskaileville minidraiveri on puukolmosen pituisena mutta spoonia pitkälyöntisempänä ja helpompana mailana osuva valinta.
”Sillä voi lyödä kuin spoonilla eli matalalta tiiltä. Kun taas draiverilla on pakko nostaa tiitä vähän korkeammalle, ja yrittää lyödä ylöspäin. Sitten kun se ei onnistu, on avaus usein missä sattuu.”
Viljamaa itsekin kuuluu golfarina siihen porukkaan, jotka lyövät avauksensa mieluummin puukolmosella kuin draiverilla. Hän aikoo vaihtaa spooninsa minidraiveriin.
”Keskimäärin joka toisella kierroksella yritän kerran jotain pelastusta tai yltää kahdella lyönnillä par-viitosen viheriölle. Minulle minidraiverista tulee ennen kaikkea kakkosavausmaila.”
”Se on lyöntipaikalla helpompi maila kuin puukolmonen, ja väylältä lyön 30 lyönnin keskiarvo-otannalla puuseiskalla melkein yhtä pitkälle kuin puukolmosella. Voin yhtä hyvin duffata minidraiverilla kahdella viheriölle -yrityksen kuin spoonilla”, Viljamaa kertoo.

Callaway Elyte Minin osumapinnan valmistuksessa on hyödynnetty sarjan muiden draiveriden tavoin tekoälyä. Kuva: Callaway Golf
Isompilapaisena mailana minidraiveri sallii suuremman virhemarginaalin osumassa kuin puukolmonen. Lavan koko ei välttämättä herätä ruoholla kaikkien luottamusta, mutta nostokulmaa säätämällä pallon saa helpommin ilmaan.
Väyläominaisuuksia parannettu
TaylorMade esitteli ensimmäisen kerran minidraiverin vuonna 2010. Se ei kuitenkaan toiminut väylällä yhtä hyvin kuin uudemmat versiot, ja maila katosi tuotannosta. Viime vuosikymmenen alussa lyöntipituudet olivat vielä sellaisia, että ammattilaiset tarvitsivat puukolmosta väylillä. Siinä kuviossa minidraiverin kaltaiselle mailalle ei ollut tilausta.
Kaksi vuotta sitten TaylorMade (BRNR Mini) toi minidraiverin uudelleen markkinoille ja Callaway (Elyte Mini) sekä Titleist seurasivat tänä keväänä perässä. Titleistin GT280 on ensimmäinen minidraiveri, jota valmistetaan sarjatuotannossa.
”Aikaisemmista Suomeen tulleista minidraivereista ei saatu edes demoja. Nyt on Titleistiltä testiversio tullut, ja niitä päästään fittaamaan”, Viljamaa sanoo.
Minidraivereiden suositushinnat liikkuvat reilussa 500 eurossa.
Lue seuraavaksi: Cobralla menee hyvin, mutta 3D-välineiden läpimurtoa se saa vielä odottaa