16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Maila, joka pitäisi löytyä kaikkien harrastajien bägistä

Pelaamista helpottava työväline vai naurettava kapistus?

Nätti chippi lähelle reikää on helpommin sanottu kuin tehty.

Otsikossa olevan väitteen mailalla tarkoitetaan chipperiä. Väite on kaiken lisäksi kova, joten se vaatii perusteluja ja niiden lisäksi mielellään vielä aukottomia todisteitakin.

Chipperille naureskellaan. Sitähän käyttävät vain papparaiset, joilla ei riitä enää taito tai voima heilutella wedgejä niiden vaatimalla tavalla. Ehkäpä nämä papparaiset ovatkin vanhoja ja viisaita, ja juuri sen takia chippereitä käyttävätkin. He ovat varmasti myös elämän varrella sen verran karaistuneet, että nuorempien pelikavereiden hymähtelyt chipperin nähdessään eivät tunnu oikeastaan miltään.

Golf on lähtökohtaisesti hankala peli, ja siksi varmaan myös niin koukuttavakin. Otamme vastaan neuvoja tai etsimme tietoa siitä, miten jokin asia kannattaisi tehdä toisin, että peli sujuisi paremmin. Välineitä ainakin jossain määrin yritetään sovitella omaan peliin sopivaksi ja sen myötä saada niistä löytyvää hyötyä. Chipperi on jäänyt pelaajien keskuudessa täysin taka-alalle, siitäkin huolimatta, että se auttaisi monia griinin ympäristössä.

Chippaaminen on golfin muiden lyöntien tavoin vaikeaa. Monet tuskailevat kentällä, miten, mihin ja millä tavalla ihan tavallisistakin paikoista pitäisi chipata. Duffit ja kylkkärit ovat arkipäivää monelle enemmänkin pelanneelle. Toki joskus onnistunut suoritus tulee jokaiselle. Silti suurin osa harrastajista on kaukana ammattilaisten chippaustaidoista ennen muuta wedgeillä, joten chipperi olisi oiva ratkaisu aivan normaaliin chippiin.

Golfkierroksella saa olla mukana 14 mailaa. Moni pärjää vähemmälläkin. Uudet rautasetit ovat nykyään monesti mallia 5–P. Golfpiste teki viime vuonna testin yhdessä harrastajien kanssa, jossa tutkittiin mailojen määrän vaikutusta kierrostulokseen. Lopputulemana oli, että harrastaja pärjää vielä seitsemällä mailalla aivan yhtä hyvin kuin täydellä 14 mailan sarjalla. Chipperi siis sopisi bägiin mailojen lukumääräänkin pohjautuen.

Chipperillä chippaaminen on monelle todennäköisesti helpompaa kuin wedgeillä operoiminen. Lavan nostokulma ja pohjan leveä muotoilu auttavat käyttäjää saamaan pallon näppärästi ilmaan. Maila on myös anteeksiantava ja huonollakin osumalla pallo lähtee eteenpäin. Nämä ovat asioita, jotka säästävät hyvin usein lyöntejä griinin lähettyvillä.

Chipperitestissä testaaja (jutun kirjoittaja) löi ilmassa 10 metrin, 20 metrin ja 30 metrin päässä oleviin kohteisiin. Apuna oli Trackmanin antamaa dataa. Kiinnostavin tieto on, kuinka pitkälle pallot päätyvät toisistaan milläkin etäisyydellä. Chipperillä lyötäessä tulee huomioida, että rulleja tulee enemmän esimerkiksi wedgelyönteihin verrattuna.

Ylipäätään chipperin helppous viehätti. Jo heti ensimmäisten chippien jälkeen pallot päätyivät hämmästyttävän lähelle toisiaan. Voisi jopa sanoa tunteneensa rakkautta ensi kosketuksella.

Trackmaniin lyötäessä numerot olivat seuraavanlaisia:

Lyöty matka ilmassa:Hajonta, kokonaismatka:
10m4,2m
20m4,1m
30m5,7m

Numeroiden valossa, jos esimerkiksi noin 20 metriä ilmassa kantavat chipit päätyvät rullien jälkeen reilun neljän metrin päähän toisistaan, niin ne ovat harrastajapelaajalle varsin mainioita lukemia.

Chipperillä on mahdollista lyödä pidempiäkin matkoja kuin muutamaa kymmentä metriä. Se on sitten jokaisen itse päätettävissä kannattaako sillä vedellä täysiä svingejä ja kuinka paljon, koska siihen tarkoitukseen sitä ei ole valmistettu. On nimittäin mahdollista, että varsi jää käteen ja lapa jatkaa menoaan.

Paksusta raffista chipperillä alkaa ilmaantumaan hankaluuksia, koska se ei kulje pitkän ruohon läpi niin hyvin. Näin ollen osuma palloon on epätarkempi.

Wedget ovat totta kai luotuja bunkkeripeliin, mutta chipperiä voi käyttää tietyssä paikassa hiekassakin. Nämä ovat luonnollisesti tilanteita, joissa palloa ei tarvitse nostaa eikä pysäyttää nopeasti.

Vaikka chipperiä voisi periaatteessa käyttää muihinkin lyönteihin kuin vain chippeihin, on se nimensä mukaisesti tarkoitettu nimenomaan griinin vierestä tai läheltä suoritettaviin lyönteihin. Näitä lyöntejä tulee vääjäämättä joka kierroksella.

Kannattaisiko siis bägissä olla maila, jolla nuo lyönnit olisivat helpompia?

Golfpiste Podcast · #171 – Harrastajapelaajan bägistä pitäisi löytyä chipperi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)