Mailanpäässä on oltava vauhtia, jos haluaa lyödä pitkälle. Speed stickin avulla mailanpään nopeutta on mahdollista kasvattaa.
Golfiin on kehitetty lukuisa määrä erilaisia harjoitusapuvälineitä, joiden tarkoituksena on tehdä svingistä tehokkaampi. Yksi tehokkaan svingin kulmakivistä on mailanpään nopeus. Pelkästään sitä parantamaan on olemassa muun muassa speed stickejä.
Niiden perusperiaate on yksinkertainen: golfmailan vartta muistuttavan tikun päässä on lavan sijaan punnus, jonka painoa voi joissakin tuotteissa jopa vaihdella tarpeen mukaan. Tällä välineellä svingataan normaalin lyönnin tapaan ja opetetaan samalla kehoa lyömään lujempaa, jolloin mailanpään nopeutta on mahdollista kasvattaa, kun kädessä sitten onkin oikea maila.
Tällä hetkellä yksi kuumimmista speed stickeistä PGA Tourilla pelaavien keskuudessa on nimeltään Stack System. Kanadalaisen Sasho MacKenzien kehittämä apuväline nousi otsikoihin vuoden 2022 U.S. Openin jälkeen. Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan majorin tuolloin voittanut Matt Fitzpatrick oli saanut draiviinsa mittaa Stack Systemin avulla.
Stack Systemin salaisuus piilee sen antamassa datassa ja harjoitusohjelmassa, jossa tehdään 25 minuutin mittainen harjoitus päivittäin tai joka toinen päivä. Reilun kuukauden pituisen harjoitusjakson jälkeen on jo odotettavissa parannuksia mailanpään nopeuteen. Ohjelma on räätälöity käyttäjälleen omanlaiseksi.
Stack System toimii siis applikaation kautta. Sen lisäksi täytyy olla jokin välineen nopeutta mittaava tutka apuna. Välineen mukana on viiden eri painoisen punnuksen pakkaus ja näitä painoja käytetään ohjelman mukaisella tavalla.
Harjoitusohjelma laskee automaattisesti palautumisajan niin svingien kuin harjoitusten välillä. Applikaatio tunnistaa myös ääneen sanottuna tutkan näyttämät lukemat, mikä todennäköisesti palvelee käyttäjää erinomaisesti, kun puhelimeen ei tarvitse erikseen syöttää numeroita jokaisen svingin jälkeen.
Yksittäinen harjoitus voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
1. Kahdeksan svingiä 255 gramman painolla
2. Kahdeksan svingiä 145 gramman painolla
3. Kahdeksan svingiä 95 gramman painolla
4. Neljä svingiä 195 gramman painolla
Yksi harjoite käsittää 28 svingiä. Painojen vaihtaminen käy näppärästi, joten kuulostaa siltä kuin jokainen saisi lisää mittaa lyöntiinsä alkupanostuksen ja viitseliäisyyden jälkeen.
Klubipelaaja testasi apuvälineen toimivuuden
Golf Digestin toimittaja Sam Weinmanilla oli sama halu golfinsa suhteen kuin Fitzpatrickilla, kasvattaa mailanpään nopeutta ja saada sen myötä avauslyönteihin lisää mittaa.
Weinmanin tasoitus on 11 ja hänen svinginsä näyttää ihan kuin kellä tahansa klubipelaajalla. Lähtökohdat ovat siten samantyyppiset kuin tuhansilla muillakin golfareilla.
Weinman noudatti ohjelmaa tunnollisesti. Verrattuna joihinkin muihin speed stickeihin tykästyi Weinman tutkan antamiin lukemiin ja henkilökohtaisesti räätälöityyn ohjelmaan.
Stack System antaa potentiaalisen lyöntipituuden svingien perusteella. Weinmanin lähtötilanne oli 220 metriä. Harjoitusohjelman päättyessä potentiaali oli kasvanut 262 metriin! Hän halusi nähdä pitikö potentiaali paikkaansa myös käytännössä. Simulaattorissa lyödyt draivit olivat noin 30–40 metriä pidempiä kuin hänen normaalit lyöntinsä keskellä kesää.
Weinmanin esimerkki herätti Golfpisteen toimituksen mielenkiinnon kyseistä apuvälinettä kohtaan. Kevät näyttää viuhuuko Stack System myös toimituksessa. Jos näin käy, syntyy siitä pieteetillä tehty artikkeli.
Lue seuraavaksi: Testasimme Rory McIlroynkin käyttämän harjoitusvälineen – ja se toimi