23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Bryson DeChambeaun putteri USGA:n ajojahdin kohteena

Vartalo ja jalat kohteeseen päin käännettynä puttaava DeChambeau sai täystyrmäyksen kehittämänsä työvälineen asetuksista. Yllättävä sääntötulkinta pakotti golfkenttien tiedemieheksi nousseen nuorukaisen vaihtamaan ainakin hetkellisesti putterinsa säätöjä.

Tasapitkistä rautamailoistaan julkisuuteen noussut Bryson DeChambeau järkyttyi  USGA:n tulkittua hänen kehittämänsä putterin sääntöjen vastaiseksi ennen edellisviikon CareerBuilder Challenge kisaa.

DeChambeau on putannut joulukuun alkupuolelta asti ”sidesaddle-tyylillä”, jossa jalat ja vartalo ovat sääntöjen mukaisesti samalla puolella puttilinjaa.

PGA Tourilla vastaavaa, erilaisella putterilla toki, ovat ajoittain käyttäneet viimeisten vuosikymmenten aikana muutamat pelaajat. Näistä kuuluisin on K.J.Choi.

Sam Snead teki ”krokettityylistä” viheriöillä käsitteen jo 1950-luvulla. Hän puttasi jalkojensa välistä, kunnes sääntömuutos kielsi tämän.

Bryson DeChambeau katsoo puttilinjansa haara-asennnosta pallon takaa, jonka jälkeen hän siirtää ne sääntöjen mukaan samalle puolelle puttilinjaa. Getty Images

Golfkenttien tiedemiehen maineen jo 23-vuotiaansa saaneen DeChambeaun putterin varsi lähtee lähes kohtisuoraan ylöspäin lavan keskeltä.

USGA tarttui tähän asetukseen ja ilmoitti edellisviikolla, että maila ei ole sääntöjen mukainen.

DeChambeau joutui muuttamaan liitoskohtaa vain päivän varoitusajalla menosuuntaan nähden pitkulaisen muotoisen lavan takaosaa kohden.

Hän karsiutui Career Builder Challengessa, samoin meneillään olevasta San Diegossa käytävästä Farmers Insurancesta.

Nuorukaisen mielenrauha on varmasti järkkynyt, siitä kertoo mm. Farmers Insurancen ensimmäisen päivän puttitilasto. Hän hävisi viheriöillä yli neljä lyöntiä muihin pelaajiin nähden ja puttasi kahden päivän aikana 63 kertaa.

Tarinaan on tulossa jatkoa

Mielenkiintoiseksi ja salamyhkäiseksikin USGA:n tulkinta DeChambeaun putterivirityksen osalta tekee se, että tarkempia perusteluja ei järjestön ja mailanvalmistajien välisen yleissopimuksen johdosta ole toistaiseksi annettu.

”USGA on antanut niin vähän tietoa tässä vaiheessa päätöksestään, että tuosta tiedottteesta ei pääse jyvälle mistä pohjimmiltaan on kysymys”, aprikoi asiaa sääntöguru Arto Teittinen.

Varsin todennäköistä on, että tapausta käsitellään vielä perusteellisesti paitsi kabineteissa, myös julkisuudessa. USGA ei ole löytänyt huomautettavaa DeChambeun puttityylistä, jossa suoritus tapahtuu pitkälti oikean käden liikkeenä, vasen on tuettuna oikean ympärille.

Bryson DeChambeau kehitti reilut viisi vuotta sitten käyttöönsä varreltaan yhdenpituiset rautamailat lyöntiensä vakauttamiseksi.

Tämän vuoden alussa yhteistyökumppani Cobra toi markkinoille malliin pohjautuen kaksi erilaista, kilpapelaajille ja harrastelijoille suunnattua mailasarjaa.

DeChambeaun odotettu menestyskulku alkaneella kaudella olisi hyvin oleellista uusien mailojen myynnin kannalta. Puttiepisodin myötä ensimmäistä täyttä kauttaan PGA Tourilla pelaavalla nuorukaisella on melkoinen vuori kiivettävänään odotusten täyttämiseksi.

Bryson DeChambeaun toistaiseksi ainoa voitto ammattilaisena tuli syyskuussa Clevelandissa. Kuva Getty Images

DeChambeau voitti kaudella 2015 sekä US Amateurin että NCAA:n mestaruuden samalla kaudella. Vastaavaan ovat aiemmin yltäneet vain JackNicklaus, Tiger Woods, Phil Mickelson sekä Ryan Moore.

Menestys vuoden 2016 Mastersissa (21.) ja US Openissa (15.) nostivat hänet asiantuntijoiden keskuudessa tulevaisuuden suurpelaajksi.

PGA Tourille DeChambeau sai alkaneelle kaudelle kortin Web.com Tourin osakilpailun voittonsa myötä.

Nuppineulat avuksi linjojen luvussa

European Tourin kisojakin hän on pelannut kauden 2016. Mikko Ilosella on hyvin positivinen käsitys DeChambeaun tekemisistä.

”Olen pelannut samassa ryhmässä. Hän lyö palloa erittäin hyvin, on ikäisekseen kypsä ja järkevä. Mukavaa peliseuraa. Putin osalta DeChambeau kulkee omia latujaan. Muistan tapauksen jolloin hän harjoitusviheriöllä käytti nuppineuloja viheriön kallistuksia tutkiakseen.  Tiedemiestyyyppiä selvästi”, Ilonen määrittää.

Farmers Insurance Openin jälkeen DeChambeau on karsiutunut viimeisten 16 kisan aikana peräti yhdeksän kertaa. Kun puttiepisodissa tulee lopullinen päätös suuntaan tai toiseen, ja yhden tason svingiinsä muutosta työstävä älykkö saa palikat kohdalleen, nähdään onko hänestä vielä tällä kaudella menestyjäksi.

Pääsin seuraamaan DeChambeaun vakuuttavaa lyömistä ja vaihtelevaa puttia Shark Shoot Outissa Floridan Naplesissa, jossa uusi puttityyli ja putteri olivat ensimmäistä kertaa käytössä.Huomiota herättivät erittäin paksut gripit kaikissa mailoissa, sekä Moe Norman-tyyppinen, minimaalinen ranteiden käyttö svingissä.

Lexi Thompson lyö pitkälle, mutta jää avauksissa luonnollisesti 10-35 metriä PGA Tourin keskivertopelaajille tuulesta ja tilanteesta riippuen. Kuva: getty images

Parikilpailun hän pelasi yhdessä kisan historian toisen naisen, Lexi Thompsonin kanssa.

DeChambeaussa on keskimääräistä huomattavasti enemmän karismaa ja ainesta yleisönsytyttäjäksi tyylikkään käytöksensä ja innovatiivisen peliin suhtautumisen ansiosta.

Kolmen minuutin epävirallinen haastattelukin järjestyi ”with pleasure” heti päätöskierroksen jälkeen.

Kysymykseen kuinka tosissaan hän on uuden puttityylinsä kanssa tuli erittäin pitkä ja perusteltu vastaus.

”Haluan aina etsiä uusia entistä parempia tapoja parantaa golfiani. Laji tarvitsee uusia tuulia, hauskoja ja yleisöä kiinnostavia yksityiskohtia. Olen erittäin tosissani, uskon, että pystyn oleellisesti parantamaan suoritustani viheriöillä”, kuului Bryson DeChambeaun tiivistys aiheesta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Dile Tantti says:

    USGA taisi säikähtää uusia tuulia. Tuskin Dechambeaun mailatyyli jäisi vain hänen käyttöönsä, vaan moni muukin ottaisi sellaisen käyttöönsä, jos se hyväksi havaitaan.
    R&A taitaa jäädä toiseksi, mitä vanhoillisuuteen tulee!
    Salamyhkäisyys viittaa myös perimmäiseen ja hyvin yleiseen motiiviin, kateuteen.