26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

Kun harjoitellaan oikein, henkinen voima kehittyy kuin itsestään

Valmentaja Timo Rauhala kirjoitti Golflehdessä henkisestä ja fyysisestä voimasta. Podcastissa syvennyimme aiheeseen.

Urheilusuoritus on aina fyysisen ja henkisen suorituskyvyn, voiman, summa. Golf on lajina siitä erikoinen, että se ei korosta fyysistä voimaa samalla tavalla kuin moni muu laji, mutta sitäkin enemmän se mittaa henkistä kanttia ratkaisun hetkillä.

”Henkinen voima mitataan viimeistään kisan neljän viimeisen reiän aikana”, sanoo podcastin vieraana tiistaina ollut valmentaja Timo Rauhala.

Rauhala sanoo oppineensa lajista ja sen vaatimuksista valtavasti Mikko Ilosen kautta, jota hän valmensi koko Ilosen menestyksekkään uran ajan. Toki asetelma oli se, että Rauhala valmensi ja Ilonen omaksui. Valmennussuhde on kuitenkin aina kaksisuuntainen vuorovaikutussuhde, jossa molemmat ovat saamapuolella. Usein huomaamattaan.

Podcastissa Rauhala kertoo erikoisen tapauksen, jossa Ilonen tarkoituksella järjesti valmentajalleen eräänlaisen oppimiskokonaisuuden kutsumalla hänet leirille poikkeuksellisesti mailojen kanssa pelaamaan kanssaan. Pelaamiseen liittyi vain yksi ohje, jonka noudattaminen osoittautui Rauhalalle ensi alkuun hankalaksi, ”Älä selitä mitään missään vaiheessa. Pelaa vain”, Ilonen ohjeisti valmentajaansa.

Oppimiskokemus avasi Rauhalan silmiä monella tavalla. Hän korostaa, että pelaajalla on oltava autonomia peliin. Valmentajan tehtävä on hoidettava niin, että pelaaja ei toteuta pelitilanteessa kenenkään ohjeita ulkokohtaisesti, vaan pelaa peliä itsenäisesti.

”Tästä voinee päätellä, mitä ajattelen metodivalmennuksesta”, hän sanoo.

Ilonen oli henkisiltä kyvyiltään poikkeuslahjakkuus. Hän osasi voittaa ja oli ratkaisun hetkillä vahva. Rauhala ei kiistä, etteikö henkinen voima olisi isolta osalta sisäsyntyistä. Jokainen tietää jo kouluajoilta ne yksilöt, jotka olivat kukkulan kuninkaita, joukkueensa parhaita maalintekijöitä ja kovimpia ylipäänsä lajissa kuin lajissa ihan vain siksi, että he ovat henkisesti kovempia ja voitontahtoisempia kuin muut.

Mutta siinä missä fyysistäkin suoristuskykyä, voi henkistä kanttia kehittää.

”Valmentajan tehtävä on luoda harjoitteita, joiden kautta pelaaja pystyy kehittämään henkistä voimaa kuin huomaamattaan. Se tapahtuu hyvän harjoittelun ja harjoitusten kautta”, Rauhala näkee.

”Ennen isoa kisaa onnistuneilla harjoituspäivillä on tässä suhteessa iso rooli”, hän jatkaa.

Luottamus omaan tekemiseen on ratkaisuhetkillä hyvä, kun pelaajan alitajunnassa on muistojälki onnistumisista harjoituksissa.

Henkinen ja fyysinen voima golfissa on mystinen spiraali, johon pureudutaan tuoreessa podcastissa monesta tulokulmasta. Kannattaa kuunnella!

Golfpiste Podcast · #154 – Henkinen ja fyysinen voima golfissa: mitä ne tarkoittavat ja miten niitä voi kehittää?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje