5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

Kenttäremonttien kysyntä on kasvanut ja nousussa ovat myös kustannukset

Iso osa Suomen golfkentistä on sen ikäisiä, että peruskorjauksen tarve on suuri. Viimeistään Slottsbananin remontin huippuonnistuminen sai kentät aktivoitumaan.

Golfkenttä on neljännesvuosisadan ikäisenä kipeästi kasvojenkohotuksen tarpeessa. Vähintäänkin kastelujärjestelmä kaipaa uusimista, sadevesiputket on vaihdettava ja viheriöiden kasvukerros uusittava.

Kenttäremontti on aihe, joka on edessä yhä useammalla suomalaisella golfkentällä. Ikänsä puolesta useimmat kentistämme nimittäin ovat siinä pisteessä, että peruskorjaustarve on kasvanut vuosi vuodelta. Osalla kentistä kunnossapitoa ja päivittämistä on tehty koko elinkaaren ajan, useimmilla kuitenkaan ei. Näiden kohdalla niin sanottu korjausvelka on kasvanut jo suureksi.

Suomalaisille golfin harrastajille tilanne on kutkuttava. Esimerkiksi Ålands Golfklubbenin Slottsbananin kenttäremontti osoitti, että parhaassa mahdollisessa tapauksessa golfkenttä voi kenttärempan myötä kohota täysin uudenlaiseksi pelikokemukseksi.

Paljon on kiinni budjetista. Minimissään puhutaan noin puolen miljoonan euron investoinnista, jolla kenttä pidetään pelikuntoisena ja sen hoitamista helpotetaan, mutta pelikokemukseen ei silloin juurikaan voida vaikuttaa. Kun esteitä sitten aletaan sijoittaa uudelleen, tiipaikkoja rakentaa ja viheriöalueita muotoilla, nousee hintalappu merkittävästi ja kustannus kohoaa herkästi miljoonan–kahdenkin luokkaan.

Slottsbananin onnistuminen on huomioitu alalla ja se on saanut monet kentät aktivoitumaan oman remonttinsa suhteen. Markkinassa on jopa havaittavissa pientä ylikuumenemista.

”Urakoitsijoilla puhelin soi nyt melkein taukoamatta. Kentät haluavat laittaa paikkoja kuntoon, kun kassaan on kertynyt varoja”, kertoo podcastin vieraana ollut Kai Hulkkonen.

”Tilanne on tällä hetkellä aika erilainen kuin vielä pari–kolme vuotta sitten… Tällä hetkellä urakoitsijat myyvät vuoden 2024 kapasiteettiansa. Eli 2023 on jo myyty… Arvioisin, että 20 pinnaa ovat hinnat nyt kolmessa vuodessa hypänneet”, Hulkkonen sanoo.

Hulkkonen on tehnyt pitkän uran golfkenttien suunnittelun ja remontointien parissa ja sillä asialla Lontoossa asuva mies Suomessa on nytkin käymässä. Hulkkonen on osakkaana Ilonen Design suunnittelutoimistossa, joka on mukana mm. Tammergolfin ja Kerigolfin kehitysprojekteissa.

Oman golfharrastuksensa suhteen Hulkkonen osoittautuu nautiskelijaksi. Joskin se voi tarkoittaa muutaman asteen lämpötilassa peribrittiläiselle links-kentällä käytävää reikäpeliottelua hyvässä seurassa. T-paitakelien perään Hulkkonen ei haikaile.

”Tulosgolfista on turha enää haaveilla. Hyvä lounas klubilla ja mukava reikäpelikierros haastavassa säässä”, hän luonnehtii mukavaa pelipäivää.

Podcastissa Hulkkosen avaa näkemyksiään kenttäremonteista ja aiheeseen liittyvistä seikoista. Kannattaa kuunnella!

Golfpiste Podcast · #155 – Kaikki kenttäremonteista! Mitä rahalla saa ja mitä pitää tehdä minimissään?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje