Gripissä liian korkealla oleva ote altistaa pelaajan monenlaisiin ongelmiin.
Olet kenties kiinnittänyt tv:n golflähetyksiä seuratessasi huomiota englantilaisen tähtipelaajan Tommy Fleetwoodin tapaan pitää mailasta kiinni normaalia alempaa.
Kyse ei ole siitä, että Fleetwood pelaisi itselleen liian pitkillä mailoilla, vaan siitä, että näin toimiessaan hän tavoittelee lyönneissään tarkempaan lopputulosta.
On totta, että alempaa kiinni mailastaan ottanut pelaaja menettää lyönneissään jonkin verran metrejä, mutta golfissa tarkkuus tulee tärkeysjärjestyksessä aina ennen pituutta.
Euroopan kiertueen tarkimpiin draivaajiin kuuluva pelaaja todennäköisesti haluaa samalla varmistaa, ettei hänen otteeseensa tule svingin aikana muutoksia pyrkiessään vakaaseen toistettavuuteen.
Mailasta voi ottaa alempaa kiinni koska tahansa, kun on lisätarvetta saada pallo ”turvalliselle” alueelle. Tehokkaimmillaan tämän toimenpiteen hyöty on avauksissa, joissa toisinaan jokaisella golfarilla on tekemistä pitää pallo lyhyeksi leikatulla nurmella.
Mitä meille sitten tyypillisesti tapahtuu, kun pidämme draiverista kiinni liian korkealta?
Lähtökohtaisesti pelaajia kehotetaan tarttumaan avausmailasta mahdollisimman ylhäältä. Ajatus on periaatteessa toimiva, sillä tekeehän pitkänä viuhuva varsi draiverista melkoisen kanuunan. Gripin yläosasta kiinni tarttuva pelaajan lyönti on kuitenkin virhealttiimpi.
Mailasta voi tarttua kädensijassa huoletta miten alhaalta haluaa, kunhan sormet eivät yllä gripin ulkopuolelle.
Lavan ja varren paino kannustaa aktiivisempaan ranteiden käyttöön, mikä saattaa vaarantaa otteen pysymisen muuttumattomana. Tässä tapauksessa ylemmän kämmenen vastapäkiä voi luiskahtaa irti otteesta, mikä johtaa ranteiden ylitaivutukseen ja varren putoamiseen taakseviennissä.
Mailasta voi tarttua kädensijassa huoletta miten alhaalta haluaa, kunhan sormet eivät yllä gripin ulkopuolelle. Samalla pelaaja varmistaa otteen pysyvyyden ylempään kämmeneen kohdistuvasta paineesta huolimatta, ja maila pysyy paremmin hallinnassa.
Kun draiverista otetaan alempaa kiinni, maila tuntuu lyhyemmältä ja kevyemmältä. Siten ranteet toimivat jämäkämmin, eivätkä altistu liialliselle taivutukselle. Se johtaa vakaampaan asentoon taakseviennin yläasennossa. Tämän seurauksena maila liikkuu paremmin yhteydessä vartalon kierron kanssa.
Pähkinänkuoressa:
Kun haluat lyödä mahdollisimman tarkan avauksen, ota kädensijasta alempaa kiinni. Ranteiden käyttö jämäköityy, ja ote sekä maila ovat paremmin hallinnassa svingin aikana. Tällä toimenpiteellä menetät hieman pituutta, mutta hajonta pienenee leveyssuunnassa.
LPGA:lla Brooke Hendersson jättää säännöllisesti grippiä paljon näkyviin yläpäästä.
Hauska että samalla Henderson pelaa pidennetyllä 48 tuumaisella draiverilla, mikä on sääntöjen mukaan maksimipituus. Ilmeisesti edes miehissä ei ole montaa pelaajaa,joka pelaisi yhtä pitkällä avausmailalla. Tiger Woods pelasi nettitietojen mukaan useita vuosia 43,5 tuumaisella mailalla (44,5″ on kai peruspituus).
Brooken spooni on 44,5″ ja taitavat rautamailojenkin pituudet olla sen pituisia, että Brooken ei tarvitsisi pitää mailan nupista kiinni.