Justin Thomas opettaa – valmistaudu kierrokseen kuin ammattilaiset - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Justin Thomas opettaa – valmistaudu kierrokseen kuin ammattilaiset

Justin Thomas uskoo lukemattomien toistojen sijaan monipuoliseen harjoitteluun. Kierrokselle lämmitellessään hän keskittyy erityisesti wedge-peliin.

On olemassa yksi pelin osa-alue, johon et todennäköisesti kiinnitä tarpeeksi huomiota. Uskon, että jos kiinnittäisit, pelaisit parempia tuloksia. Arvaatko jo, mistä puhun? Otsikko taisi olla liian paljastava? Jep, puhun harjoittelemisesta. Oma tapani harjoitella nosti minut alkuvuodesta maailmanlistan ykköseksi, nämä vinkit toimivat varmasti sinullakin.

Isäni, Mike, on golfvalmentaja. Hän sanoo usein, että pisin matka golfissa on rangelta ykköstiille. Moni harrastaja harjoittelee niin, ettei se valmista heitä siihen, mitä kentällä tulee tapahtumaan. Jos sinulla on tapana lyödä rangella palloja liukuhihnalta kaikilla bägisi mailoilla, eivätkä tuloksesi ole kehittyneet, sinun on aika kokeilla jotain muuta. Kerron sinulle, miten minä harjoittelen ja valmistaudun kierrokseen. Jos vinkit vaikuttavat käyttökelpoisilta, kannattaa kernaasti soveltaa niitä käytäntöön.

Kuinka harjoitella

menestykseni takana on paljolti se, miten isäni ja lähipelivalmentajani Matt Killen ovat analysoineet suorituksiani ja luoneet hyvän harjoitussuunnitelman. He käyvät läpi tilastoni ja poimivat sieltä tärkeimmät asiat. Isäni esimerkiksi huomasi hiljattain, että olin lyönyt huonosti 45–70-metrisiä lähestymisiä. Myös scramble-prosenttini 20–30 metrin matkalta oli kehno. Niinpä keskityimme harjoittelussa niihin tavallista enemmän. Järkeenkäypää, eikö totta?

”Pyrin jokaisella rangella lyömälläni rautalyönnillä eri lopputulokseen.”

Huomioimme myös vahvuuteni. Niitäkin on työstettävä, tai ne lopulta lakkaavat olemasta vahvuuksia. On tärkeää olla itselleen rehellinen oman pelin suhteen. Keräätpä tilastoja tai et, huomaat varmasti, jos sinulla esimerkiksi on taipumusta lyödä wedgeillä liikaa vasemmalle tai epäonnistua liian usein lähipelipelastuksissa. Jos näin on, rangella tuskin kannattaa keskittyä hiomaan draivia. Lyö toki muutama draivi (ja pidä hauskaa), mutta keskity muihin asioihin.

En tiedä, mitä voit saavuttaa lyömällä täydellä svingillä useita palloja samaan kohteeseen. Se nyt vain ei ole kovin kehittävää.

Oletetaanpa, että tunnet hyvin pelisi ongelmakohdat ja keskityt vahvistamaan niitä ja samalla säilyttämään otteesi vahvuuksiisi. Miten vastaat, jos kysyn, onko harjoittelusi tarpeeksi vaihtelevaa? Tarkoitan, että lyötkö rangella samaa lyöntiä kerta toisensa perään vai treenaatko monipuolisesti? Uskon vahvasti jälkimmäiseen malliin. Käytän itse mielelläni TrackMania harjoittelun apuna. Säädän sen näyttämään minulle satunnaisia lyöntejä, vaikkapa 120–150 metrin matkoille, jonka jälkeen minun on lyötävä sellainen lyönti, jonka tilanne vaatii. Ymmärrän toki, että harvalla on varaa ostaa 20 000 euron arvoista vempelettä, mutta voit tehdä saman homman rangella määrittämällä itsellesi vaihtuvia kohteita ja lyöntejä. Lyö esimerkiksi kaksi palloa 140 metrin päässä sijaitsevaan kohteeseen käyttämällä kahta eri mailaa tai lyöntikaarta. Tulet samalla simuloineeksi todellista tilannetta golfkentällä. Vain harvoin tulet kierroksen aikana lyöneeksi kahta samanlaista lyöntiä peräkkäin. Jokainen lyönti on todennäköisesti erilainen. Siksi sinun kannattaa harjoitellakin niin.

Lähipelin osalta tämä on erityisen tärkeää. Ja lähipelin harjoitteluun kannattaa käyttää paljon aikaa. Ellet satu harjoittelemaan tietynlaista lyöntiä, jonka oppimiseen haluat keskittyä, sinun on hyödyllistä vaihdella lyöntipaikkaa ja kohdetta usein. Yksi tapa on treenata kolmella pallolla ja pyrkiä lyömään samaan kohteeseen kolme erilaista lyöntiä vaihtelemalla lyönnin kaarta. Tee sen jälkeen sama homma, mutta eri kohteeseen.

”Tämä on taakseviennin tärkein kohta. Jos saan mailan lavan tähän asentoon ilman että vien sitä liikaa sisälle, svingin liikerata on todennäköisesti oikea.”

Puttaamisesta puhuttaessa käytän harjoittelussani enemmän toistettavia drillejä kuin pelin muilla osa-alueilla. Käynnistän jokaisen treenijakson varmistamalla peilin avulla, että silmieni linja ja paikka on oikea. Haluan, että vasen silmäni on juuri pallon takana. Erityisen tärkeää on, että silmäni ovat samalla linjalla pallon linjan kanssa. Todella helposti käy nimittäin niin, että silmät eivät pysy oikealla linjalla. Sen jälkeen täydellisesti luettu ja lyöty putti menee helposti ohi. Linjauksen tarkistaminen säännöllisesti on erittäin tärkeää.

Seuraavaksi keskityn harjoittelussani siihen, että saan pallon lähtemään haluamaani linjaan ja rullaamaan tasaisesti. Valitsen kallistuvan putin, ja viritän puttilinjalle avukseni narun noin 15 sentin korkeudelle maasta. Sen jälkeen asetan kaksi tiitä portiksi noin 15 senttimetrin päähän pallosta. Pyrin puttaamaan palloni portin läpi niin, että se kulkee narun linjan mukaisesti. Muistatko, kun puhuin aikaisemmin niiden osa-alueiden harjoittelemisesta, jotka tuottavat sinulle eniten hankaluuksia? Olen itse putannut huonosti keskipitkiä putteja. Siksi olen keskittynyt hiomaan erityisesti 3–7-metrisiä putteja. Mieti, millaiset putit ovat sinulle hankalia – ja keskity treenaamaan juuri niitä. Jos haluat kehittyä, sinun on poistuttava mukavuusalueeltasi. Niin huippupelaajatkin tekevät.

Kuinka lämmitellä?

Pelipäivinä harjoittelen eri lailla kuin normaalisti. Keskityn rangella erityisesti wedge-peliin. Arvioisin lyöväni 30–40 % lyönneistäni rangella wedgellä. Käytän apunani TrackMania, joka kertoo minulle lyönnin mitan ja kierteen. Pyrin lyömään puolikkaita lyöntejä, täysiä lyöntejä, korkeita ja matalia lyöntejä, siis vähän kaikenlaisia. Kun siirryn pitkiin rautoihin, kiinnitän erityistä huomiota pallon lentokaareen. Lyön tietenkin niin draw- kuin fade-kierteitä, mutta kun olen parhaassa vireessäni lyöntini ovat suoria ja loppuun tulee hienoinen fade. Haluan rangella varmistaa, että lyöntini toimii juuri tällä tavalla. Jos homma ei kyseisenä päivänä kuitenkaan kulje ihanteellisesti, on minun pelattava senhetkisen kunnon mukaan. Neuvonkin sinua tarkastamaan rangella, millainen lyönti on sinulle kyseisenä päivänä luontevin. Unohda se, miten löit viime viikolla. Olennaista on se, miten lyöt rangella ennen kierrosta. Pelaa sen mukaan.

Ota tuntumaa erilaisiin pallon makuisiin harjoitusalueella, sillä niitä kohtaat kentälläkin.

Tietenkin haluat lyödä rangella muutamia täysiä lyöntejä rentouttaaksesi paikkoja. Jälleen on kuitenkin hyödyllisempää suunnata lähipelialueelle. Heitä muutamia palloja nurmelle, ja lyö vaihteleviin kohteisiin vaihtelevista pallon makuista. Näin pääset kiinni sen kaltaisiin tilanteisiin, joita tulet kierroksellakin kohtaamaan. Lyö myös muutaman kerran bunkkerista, jotta opit, millaista hiekka on ja miten pallo käyttäytyy viheriöllä laskeuduttuaan.

”En harjoittele lyhyitä lyöntejä pelkästään erilaisista pallon makuista, vaan muuttelen koko ajan myös pallon lentokaarta ja kierrettä.”

Jos sinulla ei ole aikaa mihinkään muuhun, lyö muutama putti. Keskity huomioimaan, kuinka kovaa sinun on putattava eri matkoilta. Monesti minulle käy niin, että onnistun hyvin linjan lukemisessa, mutta oikean vauhdin aikaansaaminen tuottaa ongelmia. Kun lähdet harjoitusviheriöltä putattuasi useamman kerran putteja, jotka pysähtyvät puolisen metriä kohteen takana, olet valmis taisteluun.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)