18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Golfarin siitepölyallergioiden hoito ja ehkäisy

Ian Poulter on kertonut julkisesti kärsivänsä pahasta ruohoallergiasta. © Getty Images

Noin 30.000 suomalaista golfaria kärsii siitepölyallergioista ja oireilevien määrä yleistyy nopeasti. Tämän uskotaan johtuvan mm. parantuneesta yleisestä hygieniatasostamme, jolloin elimistömme ei enää harjaannu erottamaan toisistaan vaarattomia ja haitallisia ulkoisia tekijöitä. Tämän vuoksi elimistömme ei aina reagoi tarkoituksenmukaisesti myöskään siitepölyihin.

Allergiaoireet saattavat olla hoitamattomana hyvinkin hankalia. Siitepölyallergian oireita ovat silmien ja nenän kutina sekä kirkas vuotava nuha. Allergioiden yhteydessä saattaa esiintyä myös väsymystä, päänsärkyä ja kuumetta.

Allergiaoireiden varhainen ja tehokas hoito on tärkeää, koska hoidon laiminlyönti voi johtaa muiden allergioiden ja jopa astman puhkeamiseen. Lievän allergian hoidoksi riittävät antihistamiinitabletit. Jos niiden käytöstä huolimatta nenä- tai silmäoireet jatkuvat, kortisonipitoinen nenäsumute tai allergiaoireiden hoitoon tarkoitetut silmätipat voivat olla tarpeen. Pseudoefedriiniä sisältävien avaavien antihistamiinivalmisteiden (Aerinaze, Cirrus, Duact) käyttöä ei suositella jatkettavaksi muutamaa viikkoa pidempään, koska nämä rasittavat limakalvojen pieniä verisuonia. Alle 12-vuotialle lapsille näitä ei suositella ollenkaan.

Kilpagolfareiden on syytä huomioida, että nämä lääkkeet on vuonna 2010 palautettu Maailman Antidopingtoimiston (WADA) kiellettyjen lääkeaineiden listalle ja ovat kiellettyjä golfkilpailuissa. Kilpagolfari saa sen sijaan käyttää tavallisia antihistamiinitabletteja ja silmätippoja sekä kortisonipitoista nenäsumutetta.

Allergioiden siedätyshoitoa pitäisi hyödyntää nykyistä enemmän. Siedätys on ’luonnonmukaista’ hoitoa. Se kannattaa aloittaa mieluiten jo silloin, kun allergia ei ole vielä jatkunut kovin pitkään, varsinkin, jos oireet ovat hankalia. Näin pystytään estämään muiden allergioiden ja jopa astman puhkeaminen. Allergisiin sairauksiin erikoistunut lääkäri aloittaa siedätyshoidon. Siedätyshoidossa allergisoivan siitepölyn uutetta ruiskutetaan nousevin annoksin ihon alle aluksi viikon välein noin 7 viikon ajan ja tämän jälkeen ylläpitoannos annetaan kuuden viikon välein. Tällä hetkellä timotein siedätykseen on tarjolla myös tablettihoito. Siedätyshoito kestää kolmisen vuotta, mutta vastaavasti allergiaoireet saattavat pysyä kurissa jopa yli 10 vuotta.

Lyhyttä golfkauttamme ei kannata pilata allergiaoireiden takia, sillä siitepölyjen aiheuttamiin oireisiin löytyy nykyään tehokkaita ehkäisy- ja hoitomahdollisuuksia.

Kirjoittaja: Jari Parkkari dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje