5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

10 sääntöä - näin lyöt wedgellä lähelle

Puhtaat urat tuovat palloon enemmän spinniä.

Kun

Kun harjoittelet lyöntiisi mitä tahansa teknistä muutosta, se kannattaa aloittaa wedgeillä.

1. Voita hankala etäisyys

Lähes kaikilla pelaajilla on suosikkietäisyys wedgelleen. Minulle kävi melkein mikä mitta tahansa, kunhan se ei ollut 40-60 metriä.. Kun lipulle oli tuo etäisyys, tähtäsin ainoastaan keskelle viheriötä ja toivoin parasta.

Kerran pelasin Adam Scott´n, Darren Clarken ja valmentajani Butch Harmonin kanssa. Eräällä par-5:llä suunnittelin jälleen kerran pitkään lähestymislyöntiäni ja Butch tuli kysymään, mikä mättää? Kerroin ongelmastani eikä Butch ollut uskoa korviaan: ”Olet golfammattilainen ja sinun pitää pystyä lyömään mikä lyönti tahansa.”

Adam säesti toteamalla, että joskus haitat estävät pallon sijoittamisen suosikkietäisyydelle. Darren totesi puolestaan, huonolla kelillä sopivan etäisyyden hakeminen voi olla hankalaa. Porukalla he painostivat minua opettelemaan lyömään myös kammoamiltani etäisyyksiltä. Ymmärsin, etten aina pysty käyttämään suosikkimailaani.

2. Harjoittele kilpailunomaisesti

Butchin harjoituskeskuksessa Las Vegasissa on aina muitakin hänen valmennettaviaan ja osa heistä on maailman parhaita pelaajia. Lyömme vetoa lähes kaikesta ja panoksena on rahaa, lounas tai kuka palauttaa kärryt treenien jälkeen.

Kun tapasin ensimmäisen kerran Phil Mickelsonin, löimme 20 dollarista vetoa, kumpi lyö lähemmäksi lippua. Löin ensin metriin ja ajattelin, että voin voittaa Philin hänen erikoisalueellaan. Mutta hän löi tietysti vain muutamien senttien päähän lipusta.

Lyöntitekniikkaa voit harjoitella yksinkin, mutta jos haluat varmistaa, että lyönti on hallinnassa myös paineen alla, suosittelen pientä kilpailua.

Kun näin Philin muutaman vuoden kuluttua, hän muistutti heti, että voitti minulta 20 dollaria. Uskokaa pois, kukaan ei unohda voitettua vetoa.

3. Lyö korkeita ja matalia

Ensimmäisten ammattilaisvuosieni aikana luotin liikaa lobbywedgeen. Löin korkeaa pitchiä joka paikasta ja kovalla tuulella yleensä epäonnistuin. Palloon tuli liikaa spinniä enkä päässyt lipulle.

Nykyisin lyön pitchin 52-, 57- ja 62-asteisilla wedgeillä. Ensimmäisten neljän ammattilaisvuoteni aikana Annika Sörenstam oli maailman ykkönen ja seurasin hänen harjoitteluaan. Annikan caddie Terry McNamara mittasi ja ilmoitti etäisyyden Annikalle ja tämä löi pallot Terryn baseball-räpylään. Minäkin sain kokeilla tätä harjoitusta ja Annikasta tuli mentorini ja yksi läheisimmistä ystävistäni.

Hyvä tapa harjoitella pitchien pituutta on laittaa mailanpään suojuksia eri etäisyyksille tähtäyspisteiksi.

4. Vahvat ranteet ovat tärkeät

Yleensä sanotaan, että lyöntipituus erottaa PGA Tourin pelaajat LPGA Tourin pelaajista. Helposti unohtuu, että miehet ovat lähipelissä paljon parempia. Miehillä on enemmän voimaa käsissään ja ranteissaan ja he saavat mailanpäähän enemmän vauhtia. Palloon tulee enemmän spinniä, vaikka se makaisi huonosti.

Kun olin pieni, isälläni oli automatkoilla aina mukana harjoitusväline ranteiden vahvistamiseksi. Todennäköisesti tämän harjoittelun vuoksi minulla on naiseksi paksut ranteet. Toinen hyvä tapa vahvistaa kyynärvarsia on upottaa kätensä riisiä täynnä olevaan ämpäriin. Käsiä pitää taivutella edes takaisin. Käytän tätä keinoa aina kiertueella, se on paljon raskaampaa kuin kuvittelet.

5. Älä liioittele hyvää kikkaa

Monilla golfareilla – jopa ammattilaisilla – on tapana kehittää joku kikka, jolla varmistetaan hyvä lyönti. Sen jälkeen kuvitellaan, että liioittelemalla tuota kikkaa lyönti paranee entisestään. Tällainen ajattelu on ollut myös minun syntini: Lähipelissäni avasin stanssiani enemmän ja enemmän ja lopulta downsvingini tuli ulkoa sisälle.

Pääsin tästä ongelmasta eroon Jose Maria Olazabalin avulla. Törmäsin häneen sattumalta kauden jälkeen ja hän sanoi, että mitään asiaa ei kannata viedä äärimmäisyyksiin. Hän suoristi stanssini ja neuvoi, että mikäli lyönti ei tunnu helpolta ja luonnolliselta, lyöt todennäköisesti väärin.

6. Pidä urat puhtaana

Tästä vuodesta tulee mielenkiintoinen uuden urasäännön vuoksi, joka koskee wedgejä. Nyt on entistä tärkeämpää pitää lavan urat puhtaina, että palloon saa mahdollisimman paljon spinniä. Monet amatööripelaajat puhdistavat urat kierroksen aikana huolellisesti, mutta harjoitellessaan he eivät jaksa puhdistaa maata ja ruohoa pois, ja lopulta urat ovat tukossa. Miten he kuvittelevat saavansa tuntuman palloon? Harjoitellessasi pyyhi wedge puhtaaksi aina muutaman lyönnin jälkeen. Näin saat samanlaisia lyöntejä kentällä ja rangella.

7. Kokeile yhdellä kädellä

Muutama vuosi sitten teimme John Dalyn kanssa Winn Gripsin mainoksia, ja kuvaustauon aikana John löi 30-metrisiä chippejä pelkästään vasemmalla kädellä. Lähes kaikki lyönnit painuivat kuppiin – se oli hämmästyttävää. John totesi, että yhdellä kädellä lyöminen on hyvä harjoitus: sen avulla vasen ranne pysyy oikeassa asennossa.

Näin myös kerran, kun Butch pisti Freddie Couplesin lyömään oikealla kädellä. Freddiellä oli chippien kanssa ongelmia, ja tämä harjoitus auttoi häntä löytämään oikean liikeradan ranteeseensa. Eli jos sinulla on ongelmia lähipelin kanssa, yhden käden harjoitukset saattavat auttaa.

8. Sopiva grippi

Käytin pitkään punottuja grippejä, joiden alla oli kaksi kerrosta teippiä. Gripit olivat todella paksuja ja kovia käsilleni. Käytin niitä, koska tiesin monen hyvän pelaajan tekevän samoin. Siirryttyäni ammattilaiseksi huomasin nopeasti, että otteeni wedgeistä oli liian tiukka, joten vaihdoin keskikokoisiin grippeihin ja melko pian peruskokoon.

Nykyiset grippini ovat puolet kevyempiä kuin vanhat, ja tunnen lyödessäni mailanpään paljon paremmin. Käsiesi kokoon sopivien grippien löytäminen voi parantaa tuntumaa merkittävästi.

9. Opettele tekniikkaa wedgellä

Loukkasin aikoinaan selkäni, kun treeneissä svingasin painotetulla mailalla liian aggressiivisesti. Tuosta vammasta oli oikeastaan hyötyä, sillä se pakotti opettelemaan paremman lyöntiasennon. Muutos oli helpompi opetella wedgeillä. Varret ja svingit ovat lyhyempiä, joten uuteen lyöntiasentoon oli helpompi totutella. Kun harjoittelet lyöntiisi mitä tahansa teknistä muutosta, se kannattaa aloittaa wedgeillä ja muutos hiipii kuin salaa myös bägin muihin mailoihin.

10. Aseta tavoitteita

Butchin harjoituskeskuksessa on aina uusia Titleist Pro V1 –palloja ja tavallisia range-palloja. Sääntö on, että hyviä palloja saa käyttää vasta sen jälkeen, kun on voittanut ammattilaisturnauksen.

Pelasin neljättä vuotta tourilla, pääsin Solheim Cupiin ja olin rahalistan kuudes, mutta en ollut voittanut. Butch sanoi, että voin ottaa käyttöön hyvät pallot. Kieltäydyin, sillä range-palloilla harjoittelu motivoi tavoittelemaan ensimmäistä voittoa.

Kuuden ammattilaisvuoden jälkeen voitin Evian Mastersin ja kun tulin Las Vegasiin rangelle, siellä odotti pyramidi TaylorMaden uusia kiertuepalloja. Butch oli tilannut ne minua varten yhteistyökumppaniltani. Opetus: Tee suunnitelma, miten palkitset itsesi onnistumisen jälkeen. Se saa sinut harjoittelemaan entistä määrätietoisemmin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje