26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Pidä pallo alhaalla – Näillä ohjeilla lisäät punch-lyönnin työkalupakkiisi

Irlannin tuulissa golfoppinsa saanut The Open -voittaja Shane Lowry hallitsee matalan punch-lyönnin mestarillisesti. Huomaa, miten alhaalta Lowry pitää kiinni mailasta. Myös läpivienti on lyhyt ja kädet pysyvät matalalla. Kuva: Getty Images

Tavallista matalampi lyönti on käyttökelpoinen usein, etenkin syksyn tuulisissa keleissä. Sen oppiminen ei vaadi ihmeitä.

Kun syksyn tuulet yltyvät, pelaaja joutuu kentällä tämän tästä tilanteeseen, jolloin pallo olisi hyödyllistä lähettää matkaan matalassa kaaressa. Niin sanottu punch-lyönti on tehokas ase vastatuulessa tai koska tahansa, kun lyöntiin tarvitaan annos enemmän kontrollia.

Punch-lyönnin toteuttajissa on kahta koulukuntaa. Toinen sijoittaa pallon stanssin takaosaan ja toinen keskittyy pitämään painon edessä.

Jos lyöt punchin pitämällä painon edessä, paino tulee myös säilyttää edessä läpi suorituksen. Mailasta otetaan pari-kolme senttiä normaalia alempaa kiinni ja painosta 60–70 prosenttia pidetään etummaisen jalan puolella. Lyönti suunnataan normaalisti ja svingataan tavalliseen tapaan.

Lyönnissä on tarpeen käyttää hieman suurempaa mailaa. Mikäli esimerkiksi lyöt rautaseiskalla 140 metriä, punch-lyönnissä kannattaa tarttua rautakuutoseen.

Jos valitsee mieluummin punch-lyönnin, jossa pidetään paino edessä, on joissain tilanteissa tarpeen ottaa kaksikin numeroa suurempi maila – edellisen esimerkin mukaisesti jopa rautaviitonen. Kun käytät lyöntiä usein, opit lyöntimittasi tarkemmin.

Tärkeää on myös muistaa jättää saatto lyhyemmäksi, ihanteellisimmillaan backsvingin mittaiseksi.

Edessä oleva painopiste auttaa mailaa tulemaan palloon jyrkemmässä kulmassa, jolloin on mahdollista saada pallolle matalampi lentorata. Mailasta alempaa kiinnipitäminen puolestaan edistää kontrollia ja mahdollistaa vielä jyrkemmän svingin.

Kumpikaan lyöntitapa ei edellytä muutoksia itse asentoon. Jos haluat lyödä punch-lyönnin vain pallonpaikkaa siirtämällä, peliväline viedään jonkin verran stanssin keskikohdan taakse. Tämä vähentää mailan nostokulmaa tuottaen matalamman ja kontrolloidun lentoradan.

On mahdollista, että lapa jää osumassa aavistuksen auki, kun palloa pelataan stanssin takaosasta. Lääkkeenä tälle on sulkea lapa kevyesti tähtäyksessä.

Yleisesti ottaen svingiä voidaan lyhentää punch-lyönnissä, mutta liiallinen lyhentäminen saattaa muuttaa lyönnin tempoa. Taakseviennin sopiva mitta on noin 2/3 täydestä backsvingistä. Muista kuitenkin kiertyä riittävästi hartioista. On myös tärkeää muistaa jättää saatto lyhyemmäksi, ihanteellisimmillaan backsvingin mittaiseksi. Tämä terävöittää osumaa ja auttaa pitämään pallon alhaalla.

Punch-lyönti on omiaan tuulisissa olosuhteissa, mutta myös silloin kun pallo pitää lyödä karheikossa tai metsässä matalana vaikkapa oksan alta.

Punch pähkinänkuoressa:

– Pallo joko stanssin takaosaan TAI painopiste etummaisen jalan puolelle
– Mailasta par-kolme senttiä alempaa kiinni
– 1−2 numeroa pidempi maila
– Taaksevienti 2/3 täydestä backsvingistä. Muista riittävä hartiakierto ja samanpituinen saatto
– Mikäli lyönti aukeaa palloa stanssin takaosasta lyötäessä, sulje lapaa aavistuksen verran tähtäyksessä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje