18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Suomalaiset matkustavat golflomille ahkerasti ja arvostavat säätä sekä kenttien tasoa

Britteinsaarten kentät vetävät suomalaisia puoleensa. Kuvassa Portstewardin 2. väylä.

Selvitimme lokakuun puolessa välissä sivuillamme julkaistussa kyselyssä lukijoidemme mieltymyksiä ja käsityksiä golfmatkailuun liittyen. Tulokset vahvistivat joitain olettamuksia, mutta toivat myös esiin yllätyksiä.

Suomessa kun ollaan, pakenevat golfarit etenkin talvisaikaan kaamosta, jonka aikana golfia voi harrastaa kotimaassa korkeintaan sisähalleissa. Kun kallisarvoisen talvilomaviikon onnistumista ei haluta riskeerata, on sää ylivoimaisesti tärkein golfmatkakohteen valintakriteeri.

Listalla kakkosena tulee golfkenttien taso. Kolmanneksi tärkeimmäksi vaikuttimeksi kohdetta valittaessa lukijat nostivat paikan ruokakulttuurin ja ravintoloiden tason. Myös hintataso kohteessa sekä greenfeen hinta koettiin erittäin tärkeäksi.

Aurinkorannat, shoppailumahdollisuudet ja paikan kulttuuritarjonnan vastaajat kokivat toisarvoisina, kuten paikan tunnettavuudenkin. Myöskään perhelomailumahdollisuuksia vastaajat eivät golflomiltaan kaipaa.

Britteinsaaret houkuttelevat

Britteinsaarilla sää saattaa olla vaihteleva. Alueen golfkulttuuri henkii kuitenkin historiaa ja perinteitä. Links-fanaatikoille ’saaret’ ovat se ainoa oikea kohde, mutta yllättävän moni muukin tuntee vetoa lajin synnyinseuduille.

Kyselyssämme nimittäin nostettiin Skotlanti yllättäen kaikkein kiinnostavimmaksi matkakohteeksi. Irlanti & Pohjois-Irlanti nousi listalla viidenneksi ja Englanti & Wales seitsemänneksi.
Kingsbarnsin kenttä on Skotlannin parhaimmistoa.
Manner-Espanjan löytyminen listan kakkossijalta ei ollut yllätys, mutta se, että se sai rinnalleen Yhdysvallat, oli. Etenkin Floridan huikea golftarjonta ja hintataso sekä parantuneet lentoyhteydet puhuvat rapakon takaisen unelmaloman puolesta.

Euroopan maista hyvin pärjäsivät myös Portugali, Italia ja Turkki. Alueellisessa tarkastelussa Etelä-Eurooppa olikin suomalaisten ykkössuosikki.

Aasian kärkikohde on Thaimaa, Afrikan puolestaan Etelä-Afrikka. Lähi-itä sekä Pohjois-Afrikan perinteiset golfkohteet Tunisia, Marokko ja Egypti ovat kokeneet melkoisen inflaation alueella esiintyneiden levottomuuksien takia.

Puolison kanssa tai kaveriporukassa

Vastaajista enemmistö kertoo matkustavansa pelireissulle kavereiden kanssa. Lähes yhtä moni hyppää kuitenkin koneeseen puolisonsa kanssa. Myös perheen kanssa matkustetaan, eikä golfseuran kanssa toteutettava reissu ole sekään poikkeus. Harva matkustaa yksin, mutta tavatonta soolomatkailu ei ole, sillä seitsemän prosenttia vastanneista kertoi tekevänsä pelimatkoja yksin.

Golfmatkan keskiarvokesto oli yllättävän pitkä: 8,3 päivää. Valtaosa lomista on 5–7 päivän mittaisia. Etenkin kaukokohteiden suosion lievä lisääntyminen nostaa keskiarvoa, sillä pitkälle matkustettaessa reissun kesto helposti tuplaantuu. Toisaalta moni myös viettää esimerkiksi Espanjassa talvella kuukauden tai kaksi suosikkilajinsa parissa.

Suomalaiset matkustavat ahkerasti

Vastaajat suunnittelevat tekevänsä tulevan vuoden aikana keskimäärin 1,79 matkaa ulkomaille. Matkansa yhä useampi suunnittelee kokonaan itse ilman matkatoimistojen apua.

Matkakohdetta valittaessa ja reissua suunniteltaessa vastaajat kertovat tarttuvansa ensimmäiseksi suomalaiseen golflehteen. Lähes yhtä suosittuja tiedonetsinnässä ovat kotimaiset golfsivustot.

Monte Rein kenttä Portugalin etelärannikolla.

Monte Rein kenttä Portugalin etelärannikolla.

Vastaajien mielestä paras tapa saada tietoa golfkohteista ovat nettisivustojen artikkelit ja kohde-esittelyt. Lähes yhtä paljon annetaan arvoa golflehtien, etenkin kotimaisten, artikkeleille. Myös ystävien suosituksille ja kokemuksille lasketaan erittäin suuri painoarvo.

Suomalaisten golfmatka maksaa keskimäärin 1 302 euroa pitäen sisällään lennot, majoituksen ja greenfee-maksut. Yli neljäsosa vastaajista kuitenkin kertoi, että matkan keskihinta on tyypillisesti välillä 500–1000 euroa. Yli 2000 euron hintaisia matkoja tehtiin vajaa 9 prosenttia.

Paikan päällä kohteessa matkalaiset käyttävät keskimäärin 90 euroa vuorokaudessa. Viidesosa selviää alle viidellä kympillä ja yksi kymmenestä törsää enemmän kuin 150 euroa päivässä.

Yli viidennes suunnittelee matkalleen muutakin ohjelmaa aina ja enemmän kuin kuusi kymmenestä silloin tällöin. Aivan puhtaasti golfiin lomailijoista keskittyy vain 16 prosenttia.

Kyselyyn vastasi lokakuun puolivälissä Golfpisteen sivuilla 505 kävijää.

Päivitetty 29.10. ensimmäisessä kuvassa oleva kenttä on Portsteward.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)