16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Praha: Kaupunkilomaa ja golfia

Albatross Golfia pidetään Tsekin parhaana kenttänä.

Jos etsit uutta golfkohdetta, jossa matkailuun on aidosti yhdistettävissä kaupunkiloman parhaita elementtejä, on Praha mainio ja tuore vaihtoehto. Myös maan muihin osiin matkustettaessa pelimahdollisuuksia on tarjolla ja palvelu aidon ystävällistä.

Tsekissä pelattiin golfia jo 1900-luvun alussa. 1904 ensimmäinen maan kentistä avattiin kylpyläkaupunki Karlovy Varyyn, vuotta myöhemmin naapurikaupunki Marianske Laznessa Englannin kuningas Edward VII:s löi avauslyönnit toisella kentällä. 98 vuotta myöhemmin, vuonna 2003 kenttä sai Elizabeth II:n myöntämänä oikeuden käyttää etuliitettä Royal Golf Club.

Prahaan avattiin yksi kenttä 1920-luvulla, mutta käytännössä golf nukkui ruususen unta aina 1990-luvun alkupuolelle sosialismin loppumiseen asti. Maan itsenäistyminen Tsekiksi (1993) ja liittyminen EU:n jäseneksi toivat ennätyksellisen boomin golfiin. Nykyään kenttiä on jo 87 ja rekisteröityjä golfareita 55 000. Entisistä Itäblokin maista Tsekki on golfissa täysin omassa luokassaan kenttien ja pelaajien määrässä.

Suomen tavoin tsekit ovat mailapelikansaa, jääkiekko, salibandy ja tennis ovat suosittuja lajeja, golfin odotetaan edelleen kasvavan varsinkin turismin myötä.

Kaunis

Kaunis Praha houkuttelee matkaajia ympäri maailman.

Praha on ykköskohde

Maassa on noin 10,5 miljoonaa asukasta ja pääkaupunki Praha on yhtenä Euroopan monipuolisimman historian omaavana metropolina luonnollinen ykköskohde turisteille. Kauniissa kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa useaksi päiväksi. Golfkenttiä Prahassa ja sen ympäristössä on laskutavasta riippuen 15-20. Lähes kaikki ovat uusia ja palveluiltaan ensiluokkaisia, hyviä tai vähintään kohtuullisia. Tsekissä suuri osa kentistä on yksityisessä omistuksessa, pelaajat ostavat elinikäisen jäsenyyden ja maksavat vuosittaisen kausimaksun. Hyvin suuri osa pelaajista on rekisteröityinä vain maan golfliitossa ilman vuosimaksuja. He pelaavat kentillä, joille pääsee greenfeellä.

”Kentillä on hieman enemmän tilaa kuin ennen nykyistä taantumaa. Työttömiä on runsaasti ja laji on vielä melkoiselle osalle kansasta tavoittamattomissa. Tsekeistä suuri osa on tuoreita harrastajia ja siksi innokkaita pelaajia on paljon”, kertoo Albatross Golf Resortin ravintolatoiminnasta vastaava pelikaverini Petr Horak.

Tsekissa

Tsekissa hyvä hinta-laatusuhde seuraa turistia niin kaupungissa kuin golfkentillä.

Albatross on todellinen helmi

Pelasin Tsekissä ensimmäisen kerran vuonna 1979 (Marianske Lazne). Keväällä 2011 tutustumismatkan kohteiksi valikoituivat Prahan lähistöllä Albatross Golf Resort sekä Golf Resort Konopiste.

”Valitsit oikean kohteen. Albatrossia voi monista syistä tituleerata maan parhaaksi kentäksi”, vahvistaa Tsekin Golf Digestin päätoimittaja Cenek Lorenz.

Upporikas liikemies, golffriikki Jiri Simane on rakennuttanut upean, monin tavoin virheettömän 18-reikäisen kentän, joka on tiptop-kunnossa heti kauden alkuvaiheilla. Albatross on oiva sekoitus vaihtelevaan maastoon rakennettua linksiä yhdistettynä amerikkalaistyyppiseen viimeistelyyn. Väylät ovat leveitä, viheriöt suuria ja visuaalisesti kierros on vaikuttava kokemus. Takaa pelattuna vaikeusaste nousee melkoisesti. Harrastelija saa Albatrossilla pelaamisesta varmasti hyviä kiksejä siitä, että vaativuudestaan huolimatta kentällä on jatkuvasti edessä lyöntejä, jotka ovat kiehtovia haasteita.

Kenttämestari Jiri Dvorak on käytännössä syntynyt golfkentälle Marianske Laznessa, jossa hänen isänsä hoiti samaa tointa. Dvorak on jalostanut ammattitaitoaan kolmen vuoden työskentelyllä St. Andrewsissa sekä lähes kymmenen vuoden pestillä Saksassa.

”Minut pyydettiin mukaan Albatrossiin jo siinä vaiheessa, kun kenttää rakennettiin. Olen päässyt vaikuttamaan siihen, että viheriöillä, väylillä ja karheikoissa on kussakin omaa ruohotyyppiään. Se antaa kentälle oman visuaalisen leimansa, mikä alunperin oli tavoitteena. Teemme kaiken ensiluokkaisesti ja resursseja on riittävästi”, Dvorak kiittelee omistajan luomia toimintamahdollisuuksia.

Kierroksen jälkeinen tunne on palkitseva. Tämä kenttä on parasta mahdollista A-luokkaa, oli pelaajan taso mikä tahansa. Loistokuntoiset viheriöt ja lähestymislyönnit niille ovat kiehtova testi. Tämän kentän reiät tulevat tilaamatta mieleen vielä usean päivän jälkeenkin.

Albatrossissa pitää omaa golfkouluaan Nick Faldon kanssa World Cupin voittanut pitkäaikainen Euroopan Tourin pelaaja David Carter, joka lyö lisää löylyä kiukaalle omalla luonnehdinnallaan kentästä.

”Olen pelannut suurimmalla osalla Euroopan ja maailman huippukentistä. Albatross on täysin niiden veroinen, vastikään rakennettuna jopa modernimpi kuin esimerkiksi Loch Lomond, Wentworth, Valderrama ja vastaavat käsitteiksi nousseet kentät. Meillä kenttä on lisäksi mainiossa kunnossa avaamispäivästä syksyn viimeisiin kierroksiin”, Carter hehkuttaa olemus innostuksesta väristen.

Maan ykköskentäksi nostettu Albatross olisi Carterin mielestä välittömästi valmis isännöimään mitä tahansa suurkilpailua.

”Omistaja Jiri Simane on vielä halunnut varmistua siitä, että kaikki on kohdallaan. Siinä mielessä hän on mielestäni turhankin pedantti, Albatross on maailmanluokan golfkohde.”

Nimen perässä olevat sanat Golf Resort eivät vielä vastaa näkymää, jossa on kentän lisäksi vain moderni ensiluokkainen klubitalo ja Carterin isännöimä harjoituskeskus.

Kenttää ympäröivät maa-alueet on myyty, suunnitteilla on 450 asuntoa sekä hotelli kansainväliseen tyyliin. Greenfeen listahinta 80-85 euroa on hinta-laatusuhteessa erinomainen. Ryhmille ja matkapaketteihin liittyen hinta joustaa kansainväliseen tyyliin.

36-reikäinen

36-reikäinen Konopiste on profiloitunut monipuolisine palveluineen erityisesti matkaryhmien kohteeksi.

Konopiste tarjoaa täyden palvelun

Tsekeissä on toistaiseksi vain kaksi 36-reikäistä golfkohdetta, yhdeksän reikäisiä on lähes puolet koko tarjonnasta. Golf Resort Konopiste on Prahan alueen ainoa kahden kentän kokonaisuus, joka on rakentunut tyylikkään kartanon maille historialliseen maisemaan. Kartanon linna toimii paitsi klubina, myös hotellina, jossa yhdessä ympäröivien sivurakennusten kanssa on 57 huonetta. Palvelut ovat kohdallaan, erityisen idyllinen ja kotoisa on päätalon ravintola, terassit sekä baari. Kentillä riittää kuhinaa, Konopiste on pitkän historiansakin myötä paikallisille arvostettu kohde, johon tullaan golfin lisäksi viihtymään ja osittain jopa näyttäytymään.

Konopisten range avattiin jo vuonna 1997, ensimmäinen kentistä 2002 ja toinen 2004.

Kierroksia kahdella kentällä pelataan vuosittain yhteensä noin 34000. Kasvun mahdollisuuksia siis on kaudella, joka Albatrossin tapaan käynnistyy huhtikuun alussa ja päättyy yleensä vasta marraskuun toisella puoliskolla.

Kentät on rakennettu vaihtelevaan ja osittain mäkiseen maastoon. Parasta niissä ovat ehdottomasti suurikokoiset viheriöt ja muutamat näyttävät väylät, joissa kameran ottaminen bägistä on lähes automaatio. Vanhempi kentistä jää mieleen useista sokkolyönneistä, joista osa on turhan tuntuista kikkailua. Tilan olisi voinut hyödyntää tehokkaamminkin. Uudemmalla on avaruutta enemmän ja kohteet helpommin kartoitettavissa.

Konopiste on markkinoinut palveluitaan aktiivisesti Suomen lisäksi muihin Pohjoismaihin tavoitteenaan saada kenttien ja valmentajien ryhmiä majoittumaan ja yhdistämään kohdetta Prahan vierailuun. Omiakin jäseniä on lähes 800. Nämä maksavat elinikäisestä jäsenyydestä 10 000 euroa, lisäksi vuosittain 1200 euroa pelimaksua.

Konopiste on kodikas kohde, jossa palveluun ja asiakkaiden viihtymiseen panostetaan todenteolla. Tunnelma on rauhallinen, kentän ja ravintolan lisäksi tarjolla on erillinen steakhouse ja thaihierontaa. Konopisteen kohderyhmään lukeutuvat ensisijaisesti ryhmät ja pariskunnat, jotka arvostavat palveluiden kompaktiutta, hyvää palvelua sekä tunnelmallista ja visuaalisesti rauhoittavaa ympäristöä golfin pelaamisen jatkeena.

Golfkuume yltyy

Innostus lajin harrastamiseen on Tsekissä aitoa. Tulevaisuuden kannalta lupaavaa on se, että pelatuista kierroksista valtaosa on omien pelaajien suorittamia. Turismi on tärkeä osa bisnestä, mutta ei Baltian maiden tavoin kuitenkaan ratkaiseva.

”Kestää vielä aikansa ennen kuin maasta nousee ensimmäinen varsinainen menestyvien miespelaajien sukupolvi. Kovaa työtä täällä on tehty jo pitkään, 10-15 vuoden kuluttua tilanne on tyystin toisenlainen. Albatross on yksi useista kentistä, jossa juniorien valmennustoiminta lähtee 3-4 vuotiaista”, kertoo David Carter.

Maassa järjestetään vuosittain palkintosummaltaan (2 milj.euroa) suuri Euroopan Tourin kilpailu, tämän lisäksi Senior Tour vierailee Tsekissä. Naisten Euroopan Tourin kisa peruutettiin kaudelta 2011 viimehetkillä, jatkoa on näillä näkymin kuitenkin luvassa jo 2012.

Kansainvälistä menestystä odotetaan jo lähivuosina LET:lla ensimmäistä kautta pelaavalta Klara Spilkovalta sekä LPGA Tourin kortin saaneelta entisen tennistähti Petr Kordan tyttäreltä Jessica Kordalta, joka edustaa synnyinmaataan USA:ta.

Tsekin Golf Digestin päätoimittaja Cenek Lorenz näkee lajin tulevaisuuden maassa erittäin valoisana ja uskoo golfturismin vahvaan kasvuun.

”Uudet kentät ovat monella tavalla kiehtovia. Tsekkin lomamatkalla kannattaa ehdottomasti varata aikaa pelaamiselle”, hän julistaa.

Prahan

Prahan ympäristössä on 15-20 golfkenttää riippuen laskutavasta.

Tsekin golfin plussat ja miinukset:

+ Suomesta hyvät suorat yhteydet Prahaan (2h 15 min) + hinta-laatusuhteessa erinomainen kohde + kentillä keskimäärin hyvin tilaa + kausi käynnistyy jo huhtikuun alussa, päättyy marraskuulla + aito tunnelma jossa mahdollisuus pelata myös paikallisten kanssa + Prahassa paljon muutakin koettavaa. Maisemiltaan maa on upea + Palvelu on keskimäärin erinomaista – Prahassa liikkuminen vaatii sitkeyttä ja ruuhka-aikojen välttämistä – Golfkulttuuri on nuorta, joillakin kentillä kierrokset saattavat kestää

Tsekin parhaat kentät

Tsekin Golf Digestin päätoimittaja Cenek Lorenz

Prahan alue:

Albatross Golf Resort Kansainvälisen tason huippukenttä, jossa kaikki palvelut kohdallaan. http://www.albatross.cz/

Karlštejn Mäkinen, mutta erittäin tasokas kenttä, joka on isännöinyt useita kansainvälisiä ammattilaiskisoja. 27-reikää. https://okm.otava.fi/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.karlstejn-golf.cz

Beroun Kuuluu ehdottomaan ykkösketjuun maan kentistä. Mäkinen, paljon vettä, erittäin toimiva klubitalo. https://okm.otava.fi/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.golfberoun.cz

Zbraslav PGA Tourilla pelaavan tsekkisyntyisen Alex Cejkan suunnittelema. Tasainen, mutta erittäin mielenkiintoinen kenttä, jota leimaa suuret ”waste bunker” alueet. https://okm.otava.fi/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.praguecitygolf.cz

Golf Resort Konopiste Palveluiltaan ja tunnelmaltaan erittäin arvostettu Resort, joka on varsinkin ryhmien suosiossa. http://www.gkco.cz/

Black Bridge Golf Resort Avautuu kauden 2011 aikana. Graeme McDowellin aiempi valmentaja Clive Tucker työskentelee klubilla. Näyttävä kokonaisuus ja hyvät palvelut. https://okm.otava.fi/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.grcm.cz/en/

Muut kentät Tsekissä

Marianske Lazne Kuuluisan kylpyläkaupungin ylpeys, jossa on pelattu vuodesta 1905. Upealla alueella, ainutlaatuinen tunnelma. Isännöinyt ET-kisaa.

Karlovy Vary Henkilökohtainen suosikkini. Erittäin toimiva layout, metsäkenttä, jossa kauniit maisemat. Sijaitsee kylpyläkaupungissa.

Celadna Miguel Angel Jimenezin suunnittelema 36-reikäinen kokonaisuus maan pohjoisosassa. Mäkinen kenttä, joka on isännöinyt Euroopan Tourin kisaa vuodesta 2009.

Ypsilon Golf Resort

18-reikäinen kenttä maan pohjoisosassa. Sama suunnittelija (Keith Preston) kuin Albatross Golf Resortissa. Isännöi Challenge Tourin kisaa 2008.

Kunětická Hora Prahan itäpuolella. Tasainen kenttä, jonka suunnittelu (Graham Marsh) ja bunkkerointi ehkä parasta koko maassa. Emännöi naisten EM-kisoja kaudella 2010.

Ostravice Celadnan kentän läheisyydessä. Onnistunut suunnittelu, jonka Golf Digestin lukijat palkitsivat maan parhaana kaudella 2010.

Teksti Teemu Tyry / Kuvat kentiltä ja Tsekin valtion matkatoimistosta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje