5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Piemonte on Italian golfin kehto

Piemonten kenttiä kehystävät upeat vuoret.

Piemonten alue sijaitsee Alppien juurella Milanosta länteen. Siellä on yksitoista 18 reiän kenttää, kolme 27-reikäistä kenttää ja kolme peräti 36 reiän klubia. Mikäli tekee mieli pelata ylhäällä lumen juurella, sekin onnistuu. Maakuntaan kuuluvasta Sestrieressä löytyy ainoa italialainen 18-reikäinen golfkenttä, joka on yli 2000 metrin korkeudessa. Piemonte on kuuluisa paitsi golfista, myös hyvästä ruuastaan ja erinomaisista viineistä (mm. Barolo ja Asti). Monella kentällä 19. reikä onkin punatiilinen kellari, jossa tarjoillaan paikkakunnan viinejä ja herkkuja. Ainakin paikallisten pelaajien mielestä Piemontessa on myös Italian parhaat pelipaikat. Näiden väitteiden paikkansapitävyys oli pakko käydä testaamassa. Helsingistä on edullinen ja nopea lentoyhteys lähes griinien reunalle, suora Finnairin lento Milanoon ja sieltä vajaan tunnin ajomatka lähimmälle pelikentälle. Kävimme testaamassa kentistä kaksi ehkä haastavinta, Castelconturbian ja Biella Golf Le Betullen. Testiryhmässä oli golftoimittajia Ruotsista, Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Ranskasta, Italiasta ja Suomesta. Kirjoittavien golfareiden tasoitus oli välillä 3 – 26, joten asiantuntemusta riitti kotitarpeiksi.

Castelconturbia

Puolen tunnin ajon päässä Malpensan lentokentältä sijaitseva kenttä on toiminut kaksi kertaa Open Italia turnauksen isäntänä. Italian golfareiden keskuudessa se on yksi harvoista ”must” kentistä. Robert Trent Jones Seniorin suunnittelema 27-reikäinen kenttä on maineensa veroinen. Vesiesteitä ja bunkkereita on runsaasti, kenttä vaatii hyvään lopputulokseen riskien ottamista. Griinit ovat hyväkuntoisia, mutta yllättävän hitaita. Meidän osaltamme edellisen yön sade vaikutti todennäköisesti asiaan. Aamukankeus ja hitaat griinit aiheuttivat sen, että suurimmalla osalla testaajista oli vaikeuksia pysyä edes tuplabogitahdissa. Loppureikiä kohden tulos parani, kunnes vastaan tuli vaikea par 4 (keltainen 7.). Vasemmalle kaartuva ja laidoille putoava 348-metrinen väylä oli jo itsessään hankala. Kaiken lisäksi hieman joka suuntaan kalteva griini on sijoitettu pienelle saarelle. Isäntien mukaan useimmat ammattilaisetkin ovat hankkineet harmaita hiuksia tällä reiällä. Testiryhmän paras tällä väylällä oli ruotsalainen Neil Fosset, joka pelaa tasoituksella 3. Hän selvisi tuplabogilla. Oma palloni ei koskaan löytänyt tietään perille. Yhden kierroksen perusteella arvostelu on hieman subjektiivinen, mutta kokonaisuus sai kiitosta. Arvostelupisteet olivat 1-5. Casteconturbian 18 reikää sai yhdeksältä testaajalta keskimääräisen arvosanan 3,8.

Faktat – Kentän sesonkiaika on maaliskuu-marraskuussa, kenttä on suljettu aina tiistaisin. – Klubitalossa on myös 19 huonetta käsittävä hotelli, ravintola, uima-allas, baari, ravintola, tenniskenttä. – Greenfee maksaa arkisin 70 euroa, viikonloppuisin ja pyhinä 102 euroa. Hotellin asukkaille vastaavat hinnat ovat 60 ja 84. – Hotelli puolihoidolla kahden hengen huoneissa maksaa 100 euroa /henkilö, (pelkällä aamiaisella 75 euroa). – Lähistöllä on paljon pieniä kyliä, joista löytyy erinomaisia ravintoloita. – Lago Maggiore -järvi on 20 minuutin ajon päässä. – Lisätietoa: www.golfclubcastelconturbia.it

Piemonten kentät ovat haastavia, tarkkuutta vaaditaan hyvään tulokseen.

Piemonten kentät ovat haastavia, tarkkuutta vaaditaan hyvään tulokseen.

Biella Golf Le Betulle

Le Betulle tarkoittaa kirjaimellisesti koivua. Nimensä kenttä on saanut sitä ympäröivästä koivumetsästä, mikä on harvinainen näky italialaisen golfkentän reunoilla. Golf Club Biella ”Le Betulle” aloitti toimintansa vuonna 1958 ja kuuluu Italian kenttien kermaan. Englantilaisen John Morrison suunnitteli 18-reikäisen kentän puuttumalla mahdollisimman vähän luonnon luomiin puitteisiin. Jääkauden loppuvaiheissa vetäytyvä jää jätti alueelle moreeniharjuja ja näiden päälle Morrison suunnitteli kentän. Klubirakennus on 645 metriä meren pinnan yläpuolella ja jo siitäkin syystä pelikausi rajoittuu huhtikuun alun ja lokakuun lopun välille. Le Betullen väylillä tuli monta kertaa mieleen, että hitto vieköön, kentällä on jotain minua vastaan. Mikään ei onnistunut. Kentällä on paljon korkeuseroja ja luonnon muovaama maasto veti otsat kurttuun. Myös puttaaminen tuotti yllätyksen. Edellisenä päivänä oli päättynyt kansainvälinen alle 16-vuotiaiden turnaus, joten ruoho oli parturoitu hyvin lyhyeksi. Jokaisella testaajalla putit menivät pitkiksi, griinit olivat todella nopeita. Lähes 500 metriä pitkää 16. reikää pidetään kentän hankalimpana. Par-vitonen kulkee metsän keskellä, väylä on hyvin kapea. Oma palloni kävi vierailulla metsän puolella eikä ehtinyt koskaan perille. Harmeista huolimatta kenttä jätti hyvän maun suuhun, tänne haluaa palata korjaamaan ensivierailun töppäilyt. Testiryhmä antoi pisteitä kiitettävästi. Samalla pistesysteemillä kuin Castelconturbion kentällä (1-5 pistettä) Le Betulle sai 4,87 pistettä. Faktat – Kenttä vaatii teknistä taitoa, sen par on 73 ja kenttäennätys 64. Visuaalisesti Le Betulle on yksi kauneimmista näkemistäni kentistä, tietenkin koivumetsä teki siitä vielä niin kotoisan. – Klubitalossa on myös hotelli, baari ja ravintola, josta saa erinomaista ruokaa. – Vuorokausi hotellissa maksaa 132 euroa (kahden hengen huone) aamiaisella. – Lähin kylä on vartin ajon päässä. Sieltä löytyy muutama hyvä ravintola ja ehdottomasti käymisen arvoinen vanhassa luostarissa sijaitseva Cella Grande -niminen viinivalmistamo. – Tarkempaa tietoa. www.golfclubbiella.it

Piemonten kentissä on paljon samaa ilmettä suomalaisten kenttien kanssa.

Piemonten kentissä on paljon samaa ilmettä suomalaisten kenttien kanssa.

Muutakin kuin golfia

Piemontelainen keittiö on yksi Italian parhaista. Pienissäkin kylissä on yksi tai useampi suositeltava trattoria. Lähes joka ravintolalla on erikoisuutensa, paljon riistaa ja makean veden kaloja. Useimpia kyliä ympäröivät viiniviljelmät ja trattorioissa on tarjolla edullisia viinejä, joita on turha hakea kaupan hyllyiltä. Pienten ravintoloiden hintataso on muutenkin kotimaan tasoon tottuneen lompakolle helpottavan keveä. Historia kävelee vastaan lähes joka kulmassa ja varsinaisen kulttuuripaketin tarjoaa maakunnan pääkaupunki Torino. Torino on tasokas mutta hinnakas ostoskaupunki, esimerkiksi ravintoloiden hinnat ovat pikkukylistä poiketen vähintään kotimaista luokkaa. Kaupungista löytyy erinomaisia museoita, Italian kuninkaiden kotilinna ja tasokas oopperatalo – Torino on kokonaisuudessaan käymisen arvoinen kohde. Useimmilla golfhotelleilla on myös tarjota ns. shopping escort, henkilö, joka kuskaa halukkaan tuhlailemaan Torinoon tai muutamaan alueella olevaan tehdasmyymälään tunnettujen tuotteiden sekaan (Prada, Dolce&Gabbana, Diesel, Missoni, Benetton jne.). Tarvittaessa hotellit noutavat asiakkaat myös lentokentältä, yhdensuuntaisen matkan hinta on autoa kohden noin 100 euroa. Suomalaisgolffarit eivät ole yleinen näky Piemonten golfkentillä. Alan ihmiset tuntevat kyllä Mikko Ilosen ja Minea Blomquistin nimeltä. Pari vuotta sitten Le Bettulessa oli ollut suomalainen nuorten porukka pelaamassa, mutta meitä kuulemma haluttaisiin nähdä siellä lisää.

Yleistä

Alueen klubeilla on myös pakettitarjouksia, joihin kuuluu esimerkiksi viikon aikana viisi kenttää, kaikki ajoetäisyyden päässä toisistaan. Silloin majoitus kannattaa keskittää yhteen hotelliin alueen keskellä. Auton vuokraus Malpensan kentältä ei ole huono ajatus, vuokrahinnat ovat suurin piirtein Suomen tasoa. Itse asuin hyvätasoisessa Green Park Golf hotellissa Gavagliassa. Hotellilla on oma, ei kovin vaativa pelikenttä, hyvä ravintola, baari ja klubitalo. Hotellin vuorokausihinta on kahdelta hengeltä 110 euroa, huone ja aamiainen. Lisätietoa hotellista: www.greenparkgolfhotel.com Tiedusteluja kentistä voi tehdä paikan golfmanagerilta: albertoschellino@golfgavaglia.com Piemonten alueen golfpaketeista saa parhaiten tietoa alueen golfprojektin vetäjältä: antonello.roccia@piemonte-turismo.it Finnairin lennot Helsingistä Milanoon ja takaisin maksavat halvimmillaan 235 euroa.

Teksti ja kuvat Jorma Kujanpää

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje