7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Oulu - pohjoisen golfkeskus

Varhaisaamun tunnelmaa Oulun Sankivaarassa.

Oulun alueen ykkösklubi on monella mittarilla mitattuna perinteikäs Oulun Golfkerho. Sankivaaran kahden kentän golfkeskuksessa toimiva OGK hallitsi pitkään yksin Oulun golfmarkkinoita, kunnes se sai varteenotettavan haastajan vuonna 2007 avatusta Virpiniemi Golfista.

Seuratoimijat eivät kuitenkaan julkisesti puhu haastamisesta tai kilpailuasetelmasta sanaakaan vaan Oulussa vannotaan yhteistyön nimeen. Kentällä pelaajien keskuudessa asetelmasta kuitenkin puhutaan paljon ja tuskin kenelläkään on sen suhteen valittamista. Virpiniemen tulo toi paitsi 18 reikää lisää pelattavaa myös piristysruiskeen alueen golfmarkkinoille.

Tuo kolmas alussa mainittu klubi on vuonna 2008 perustettu, Muhoksella toimiva Oulujokilaakson Golf. Alueen kahteen muuhun klubiin verrattuna se on vaatimattomine jokamieskenttineen piskuinen tekijä – paitsi jäsenmäärältään.

58 euron jäsenmaksulla operoiva OJLG kasvatti jäsenistöään viime vuonna 399 henkilöllä ja nousi jäsenmäärällä mitattuna Virpiniemi Golfia suuremmaksi seuraksi. OJLG onkin profiloitunut eräänlaiseksi sisäänheittoseuraksi.

Yöttömän yön golfia

Oulun alueella golfkausi on verrattain lyhyt. Vuosi sitten Virpiniemi Golf avasi kenttänsä kesägriineille ennätysaikaisin 26. toukokuuta ja kausi kesti lokakuun puoliväliin saakka. Oulun Golfkerhon kentillä Sankivaarassa pelattiin marraskuun puoliväliin, joskin siellä kesägriinit avattiin vasta kesäkuun toisena viikonloppuna.

Lyhyttä pelikautta kompensoivat kesän pitkät päivät ja valoisat yöt. Juhannuksen tienoilla aurinko on horisontin takana vain vajaat kaksi tuntia, eikä tuona aikana ehdi tulla pimeää. Valoa riittää hyvin pelata vaikka läpi yön ja yöllisessä golfissa on totta vie oma viehätyksensä.

Etenkin Oulun Golfkerho on hyödyntänyt mahdollisuuden yöttömän yön golfiin. Sankivaaran kentät ovat keskikesällä auki käytännössä vuorokauden ympäri. Seuran omat pelaajat myös käyttävät yön hiljaisia tunteja ahkerasti hyväkseen.

”Kyllä täällä porukka käy pelaamassa läpi yön ja se on meillä täysin sallittua. On hieno elämys olla golfkentällä ja kuulla, miten iltalinnut lopettavat laulamisen ja aamulinnut aloittavat”, OGK:n toiminnanjohtaja Paavo Oravainen maalailee.

Eivätkä yöpelit ole vai OGK:n jäsenten yksinoikeus vaan myös vieraspelaajat voivat varata Sankivaarasta myöhäisillan tai yön lähtöaikoja.

Vaara-kentän 5. reiän griini on valtava ja hyvin vartioitu. Oulun Golfkerhon signature hole.

Vaara-kentän 5. reiän griini on valtava ja hyvin vartioitu. Oulun Golfkerhon signature hole.

Myös yksi Oulun Golfkerhon perinteikkäimmistä kilpailuista pelataan yöttömässä yössä. Jo 45 kertaa peräkkäin, eli vuodesta 1966 alkaen järjestetty Keskiyön Golf on 36 reiän yhteislähtökisa, joka starttaa kello 16 iltapäivällä ja palkinnot jaetaan aamuyöllä kello kolmen aikoihin.

Virpiniemessä ollaan maltillisempia. Siellä pelataan jäsenistön oma yöttömän yön kilpailu, mutta muutoin yöpelejä haluavien on tyytyminen päivän viimeisen lähtöajan varaamiseen.

Sinänsä kello 20 on optimaalinen starttiaika Virpiniemessä, ja tällöin pelaaja saavuttaa kentän hienot merenrantaväylät juuri parahiksi puolilta öin, kun aurinko on laskemassa.

OGK:n kentät remontissa

Kuten todettua, Oulun alueen ykkösklubi on Oulun Golfkerho. Se on sitä ainakin perinteiden, golfkeskuksen koon, jäsenmäärän ja kilpailumenestyksen perusteella.

Sankivaarassa on kaksi Ronald Freamin suunnittelemaa laadukasta kenttää. Tosin tänä kesänä pelattavia reikiä on vain 27 viime vuonna alkaneen peruskorjausremontin takia.

Peruskorjauksessa uusitaan vanhimmilta osiltaan yli 20 vuotta vanha kastelujärjestelmä sekä tehdään korjauksia osalle viheriöistä ja väylistä. Suunnitelmien mukaan remontti valmistuu kaikilta osin kaudeksi 2014, jolloin OGK täyttää 50 vuotta.

Tämän kauden 27 reiän kenttäkokonaisuus muodostuu 18-reikäisestä Sanki- ja Vaara-kenttien yhdistelmästä sekä viime vuoden aikana remontoidusta Vaara-kentän takaysistä, ns. Vanhasta Vaarasta.

Jo valmistunut Vanha Vaara antaa ensimaun siitä, millainen kokonaisuus Sankivaaran kentistä remontin jälkeen tulee. Maku on lupaava, sillä remontoitu Vanha Vaara muistuttaa aiempaa enemmän 2004 avattua Vaara-kentän muhkeamuotoista uutta puolta, jota monet pelaajat pitävät Sankivaaran parhaana osana.

Suomen laadukkainta juniorityötä

Oulun Golfkerho sai viime vuonna tunnustusta laadukkasta toiminnastaan, kun Suomen Golfliitto nimesi sen Vuoden Golfseuraksi. Palkinto oli pitkäjänteisen työn tulos, sillä vuonna 2007 seura asetti visiokseen olla Golfliiton kriteerien mukaan Suomen kolmen parhaan golfseuran joukossa.

”Seuratoimintamme on erittäin aktiivista. Olemme järjestäneet ohjattua talviharjoittelua läpi jäsenistön ja talkoolaisia riittää. Palkitsemisen peruskivenä lienee ollut kuitenkin junioritoimintamme ja sen korkea taso”, Paavo Oravainen sanoo.

Oulun Golfkerho olikin viime vuonna jo toista vuotta peräkkäin ylivoimaisesti menestynein seura juniorikilpailuissa. Menestyksen terävimpänä kärkenä ovat Kukkosen sisarukset, Karina, Serena ja Juhana. Heistä Karina saavutti viime vuonna vasta 16-vuotiaana aikuisten SM-hopeaa ja Juhana muistetaan vuoden 2010 Junior Ryder Cupista, jossa hän oli osa Euroopan joukkuetta yhdessä Albert Eckhardtin kanssa. Ja jos lasketaan junioreiden SM-mitaleita, niitä Kukkosten kaapista löytyy vaikka muille jakaa.

Eikä laatu lopu Kukkosiin. Viime vuonna nuorten korkeimmalla tasolla, Finnair Junior Tourilla, pelasi lähes 20 Oulun Golfkerhon pelaajaa.

”Taustalta on koko ajan tulossa lisää tasokkaita junnupelaajia, joille Kukkosen perhe on antanut esimerkin siitä, että Oulustakin voi nousta mihin vaan. Meidän tehtävämme on luoda näillä lahjakkuuksille mahdollisuudet satsata lajiin”, Oravainen sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten oululainen kilpagolfmenestys oli pitkälti vuonna 2006 Erkko Trophyn voittaneen Jukka-Pekka Savolammen sekä Kokkolasta Ouluun valmentajansa Tommi Linnan perässä tulleen Linda Henrikssonin harteilla.

Vaikka heidänkin ansiostaan menestys on ollut hyvää, vielä parempaa on jatkossa luvassa Oulun Golfkerhon tekemien satsausten, Harri Thilin ja Hannu Nissilän laadukkaan valmennuksen sekä lahjakkaan junioriaineksen ansiosta.

Virpiniemen sykähdyttävä huippuvuosi

Haukiputaalla, noin 20 kilometriä Oulun keskustasta sijaitseva Virpiniemi Golf ei yllä lähellekään Oulun Golfkerhoa kilpailumenestyksessä. Virpiniemeä viime vuodet edustanut Linda Henriksson on siirtynyt ammattilaiseksi, eivätkä nuoret lupaukset Roope Kankaan johdolla ole vielä yltäneet Kukkosen sisarusten kaltaisiin urotekoihin.

Sen sijaan Virpiniemi Golf on niittänyt mainetta melkeinpä kaikilla muilla saroilla, etenkin viime vuonna.

Virpiniemen tunnetuin ja samalla helpoin reikä on aivan meren rannassa oleva 99-metrinen par 3, väylä numero 15.

Virpiniemen tunnetuin ja samalla helpoin reikä on aivan meren rannassa oleva 99-metrinen par 3, väylä numero 15.

Golf Digestin kenttäranking kertoo paljon. Lukijoiden äänestyksessä kenttä oli yhdeksäs ja edelliseen, vuonna 2009 julkaistuun listaan verrattuna nousua tuli käsittämättömät 54 sijaa. Nyt taakse jäi iso määrä Etelä-Suomen ns. nimikenttiä.

Vaikka Virpiniemi sai mainintoja kenttärankingin useassa kategoriassa, merkittävin vaikutin menestykseen oli läpi kauden kestänyt kentän erinomainen kunto.

Kentän paikkaa Perämeren rannalla on aina pidetty hienona. Samoin ruotsalaisen Jan Sederholmin suunnittelema kentän lay out, johon oululainen arkkitehti Matti Heikkinen ja Virpiniemi Golfin hallituksen jäsenet toivat rakentamisvaiheessa oman vahvan mausteensa, on tiedetty kilpailukykyiseksi. Kun kenttä saatiin vihdoin ja viimein viidentenä pelikautenaan huippukuntoon, Virpiniemen koko potentiaali suorastaan räjähti golfareiden silmille.

”Viime kesästä saamamme pelaajapalautteen tärkein viesti oli, ettei Oulussa ole koskaan pelattu näin hyväkuntoisille griineille näin pitkää kautta. Moni vieraspelaaja vertasi meitä etelän huippukenttiin. Ei siinä voi muuta kuin ottaa kehut tyytyväisenä vastaan”, Virpiniemi Golfin toimitusjohtaja Kalle Hirvisalo kertaa.

Jatkuuko menestys?

Viime kausi oli Virpiniemessä ennätyksellinen kaikilla rintamilla: kierrosmäärissä, green fee -tuloissa, taloudellisessa tuloksessa ja jäsentyytyväisyydessä.

”Meillä pelattiin 22 065 kierrosta, jossa oli kasvua edellisvuoteen melkein 2 500 kierrosta. Sekä omat että vieraat pelasivat enemmän. Green fee -tulot kasvoivat 15 prosenttia”, Virpiniemi Golfin toimitusjohtaja Kalle Hirvisalo luettelee.

Samaan aikaan OGK:n Sankivaarassa pelattiin remontin takia 10 000 kierrosta tavallista kesää vähemmän.

Mutta jatkuuko samanlainen korkealento Virpiniemessä tänäkin kesänä? Kenttä saataneen taas huippukuntoon vaikka tänä vuonna olosuhteet eivät ole olleet yhtä suotuisat kuin kahtena edellisvuotena.

”Aiemmat talvet olivat kentän kannalta ihanteellisia. Nyt lumen alta paljastui pikkaisen vaurioita kolmella griinillä, mutta ei mitään katastrofeja. Lisäksi kevään kylmyys haittasi kauden alkuunpääsyä”, Hirvisalo sanoo.

Vaikka griinejä ei saataisi aivan samanlaiseen priimakuntoon kuin viime vuonna, Virpiniemellä on kaksi pysyväisvahvuutta, jotka pitävät sen pinnalla ja tekevät siitä kiinnostavan vierailukohteen. Ne ovat kentän upea paikka sekä hyvä ja mielenkiintoinen lay out.

Vieraspelin säännöt

Green fee -pelaajat ovat tervetulleita molemmille Oulun alueen kentille, mutta klubien vieraspelikäytännöt eroavat toisistaan melkoisesti. Oulun Golfkerhon kentille vieraspelaaja voi varata lähtöajan jopa kuusi vuorokautta etukäteen. Aikaikkuna on sama kuin omille pelaajille.

Vierailijan kannattaakin tehdä varaus ajoissa, sillä etenkin nyt, kun yksi ysi on remontin takia pelistä pois, sopivan lähtöajan saaminen 2-3 päivää ennen starttia voi olla mahdottomuus.

Virpiniemessä suositaan osakkaita huomattavasti enemmän, ja vierailija voi varata lähtöajan kolmen päivän ennakolla arkena ja viikonloppuisin vasta edellisenä päivänä.

Urakointia haluavalle Sankivaara on oiva paikka, sillä sen green fee on päiväkohtainen. Virpiniemessä green feellä saa pelata yhden kierroksen.

Oulun Golfkerho tarjoaa vieraspelaajille edullista golfpakettia yhteistyössä Oulun Scandic-hotellin kanssa. Green fee ja yö hotellissa maksavat 89 euroa. Virpiniemeen suuntaavan kannattaa tiedustella hotellipaketteja Sokos Hotel Arinasta ja Hotelli Apollosta, jotka molemmat ovat klubin osakkaita.

OGK antaa edun myös aviopareille. Pariskunta saa kahdesta green feestään yhteensä 20 euron alennuksen.

Mutta voi Ouluun yksinkin pelaamaan mennä. Oululaiset ovat leppoisaa peliseuraa, varsinkin alkukankeuden lauettua. Molemmilla kentillä on myös väyliä, joilla paikallisoppaasta on vierailijan tuloksen kannalta paljon hyötyä.

Ammattilaisen arvio

Ammattilaisena pääsääntöisesti Ruotsissa pelaava Linda Henriksson on edustanut amatööriurallaan niin Oulun Golfkerhoa kuin Virpiniemi Golfia. Hän osaa arvioida Oulun kenttiä suhteessa sekä toisiinsa että muihin Suomen kenttiin.

”Sankivaarassa on metsäkenttiä, joilla kannattaa pysyä väylällä. Palloa pitää sijoitella oikeisiin paikkoihin, mutta toisaalta monella väylällä voi ottaa riskiä, joka onnistuessaan palkitsee hyvin. Kenttien tuntemisesta on siis paljon hyötyä. Virpiniemessä voi draivailla rennommin, joskin meren puolella (takaysi) tuuli tekee pelaamisesta usein haastavaa”, Henriksson toteaa.

”Tuloksenteon kannalta Virpiniemi on haastavampi, koska par vitoset ovat vaikeita. Sankivaarassa tekee birkkuja paljon helpommin. Itse pidän kuitenkin Virpiniemeä parempana kenttänä, varsinkin nyt, kun he ovat saaneet griininsä kuntoon.”

Kentän kunto kannattaa selvittää

Eteläisen Suomen kenttiin verrattuna Sankivaara tai Virpiniemi eivät Henrikssonin mukaan kalpene ainakaan lay outiensa puolesta. Oulun kentät kestävät vertailun, jos vain ovat kunnossa.

”Pohjoisessa kentänhoito on haastavaa ja tilanne voi vaihdella jopa viikoittain. Ouluun suuntaavan kannattaakin ottaa selvää kenttien kunnosta ennen lähtöä. Kesäkuukausina kentät kyllä yleensä ovat aivan samalla tasolla kuin Etelä-Suomessa.”

Entä millainen ilmapiiri Oulun kentillä vallitsee?

”OGK:ssa on enemmän porukkaa, vilinää ja vilskettä, ja asioihin suhtaudutaan rennommin. Virpiniemessä on hienompi ilmapiiri, mutta kaikki otetaan vastaan kohteliaasti ja ystävällisesti.”

Faktat:

Oulun Golfkerho

Perustettu: 1964

Jäseniä: 1559

Kentät:

Vaara 18 reikää, avattu 1992 ja 2004 (etuysi)

Sanki 18 reikää, avattu 1992

Palvelut: Range, harjoitusviheriöt, kolmen par kolmosen vaatimaton harjoituskenttä, ravintola, pro shop.

Green fee: Arkisin 50 €, viikonloppuna 55 € / päivä.

Luonnehdinta: Kaksi Ronald Freamin suunnittelemaa, mäntymetsään rakennettua laatukenttää. Remontti haittaa tälläkin kaudella pelaamista.

Erikoisuudet: Mahdollisuus pelata läpi yön. Suomen menestynein junioriseura.

Virpiniemi Golf

Perustettu: 2006

Jäseniä: 874

Kenttä: 18 reikää, avattu 2007

Palvelut: Range, harjoitusviheriöt, ravintola, pro shop.

Green fee: Arkisin 50 €, viikonloppuna 55 €

Luonnehdinta: Hieno kaksijakoinen kenttä, jonka etuysi kulkee mäntymetsässä ja takaysi merenrannassa. Takaysi vaativa, etenkin tuulisella säällä.

Erikoista: Merenrantaväylät ainutlaatuisia Suomessa.

Signaturet:

Mielenkiintoisin väylä

Oulun Golfkerho

Vaara 5

Par 3

Hcp 17

White 112

Yellow 94

Blue 94

Red 76

Korotetulta tiiltä avattava lyhyt par 3 jää mieleen griinialueensa ansiosta. Voimakkaasti muotoiltu viheriö on valtavan kokoinen ja sitä vartioivat paitsi bunkkerit myös griinin kyljessä olevat isot kivet. Niistä suurimman päältä on moni joutunut chippaamaan. Tällä reiällä lipunpaikalla on totisesti merkitystä.

Virpiniemi Golf

Reikä 3

Par 5

HCP 8

Tee White 484

Tee Yellow 460

Tee Blue 444

Tee Red 410

Merenrannassa olevaa 15. reikää (par 3) pidetään yleisesti Virpiniemen hienoimpana, mutta ilman tuulta ja maisemia se on golfväylänä kevyt. 3. reiässä sen sijaan riittää mielenkiintoa. Väylän keskellä olevat lammet voi kiertää joko oikealta tai vasemmalta. Oikean kautta reikä on vain 410 metriä pitkä, joten tarkkalyöntinen pelaa sen helpohkosti kahdella päälle. Epätarkka löytää pallonsa vedestä tai metsästä. Vasen reitti on leveämpi ja suositumpi. Todellinen risk & reward -väylä.

Teksti Janne Knuuti Kuvat: kentät

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)