11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Milloin on paras aika pelimatkalle Belekiin?

Valaistulla kentällä puttaaminen ei tuota päänvaivaa. Griinin muodot erottuvat hyvin.

Kuluvan vuoden syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin Välimeren maissa. Golfarin kannattaa hypätä autoon tai pelata yöllä keinovalossa.

Epätavallisen lämmin syyssää hellii, tai kuluttaa golfaria, Välimeren maissa. Etenkin itäisellä Välimerellä elohopea kipuaa mittarissa jopa kymmenisen astetta korkeammalle kuin tavanomaisesti tähän aikaan vuodessa.

Golfarin kannalta tilanne on kaksijakoinen; aurinkoa on nyt takuulla luvassa, mutta 35 asteen helteessä pelaaminen ei sovi kaikille.

Piipahdin muutaman päivän pikavisiitillä Turkin Belekissä. Kohde on suomalaisten ikisuosikki, eikä syyttä: helppoa ja tasokasta lomagolfia on tarjolla peräti 16 kentällä. Syyskuu osoittautui kuitenkin ainakin tänä vuonna liian lämpimäksi ajankohdaksi Belekin reissulle. Toki kyse on poikkeusvuodesta – toivottavasti.

Yli 30 asteen helteessä hyytyy kovakuntoisempikin pohjolan poika ja tyttö. Autolla pelaaminen on käytännössä välttämättömyys, mutta myös lisäkustannus. Toinen vaihtoehto on varata mahdollisimman aikainen tiiaika ja ponkaista pystyyn heti kuuden jälkeen. Se taas ei vastaa omaa käsitystäni lomailusta.

Auringon laskettua lämpötilakin laskee. Silloin Belekissä on tarjolla yögolfia ainakin kolmella valaistulla kentällä: Regnum Carya (18 reikää), Montgomerie Maxx (9 reikää) ja Cullinan Links (9 reikää).

Kontrastit ovat keinovalossa valtavia. Valonheitinten teho on kuitenkin niin suuri, että valaistulla alueella pelaaminen onnistuu hyvin.

Valo riittää enemmän kuin hyvin pelaamiseen, niin kauan kuin pallo pysyy väylillä eli valaistulla pelialueella. Metsästä sitä on turha lähteä pimeässä etsimään. Ainoa haaste on oma varjo, joka lankeaa ajoittain pallon päälle niin, että pelivälinettä on lyöntiasennossa hitusen hankala erottaa.

Yögolf on ilmastoahdistuksen aikakaudella omaatuntoa koetteleva kokemus. Yllättävän koukuttavaa se kuitenkin on. Asiaa voi ajatella niinkin, että valaistu kenttä mahdollistaa resurssien, tässä tapauksessa golfkentän, hyödyntämisen tehokkaasti myös silloin, kun auringonvaloa ei ole saatavilla.

Kattavia lukuja valaistun golfkentän ympäristövaikutuksista ei ole saatavilla. Siinä vaiheessa, kun valaisemiseen tarvittava energia tuotetaan kentän omilla aurinkopaneeleilla, ollaan pitkällä ongelman ratkaisemisessa. Aurinkopaneeleja kentillä ei kuitenkaan vielä juuri näy.

Sääkarttojen mukaan paras ajankohta Belekin reissulle syksyllä on loka–marraskuu. Lämpötila on lämmin, ei kuitenkaan kuuma, ja valoa riittää pitkälle iltaan. Talvikuukausien sateet alkavat tyypillisesti marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla, ja sydäntalvella vettä saattaa tulla keskimäärin jopa joka toinen päivä. Lokakuussa sadepäiviä on huomattavasti vähemmän.

Kevätkaudella sen pahemmin sateet kuin koleat kelitkään eivät golfaria häiritse enää maaliskuun jälkeen. Pelikelit ovat mainiot jopa kesäkuun alkuun saakka, mutta valoisia tunteja alkukevään kuukausina on pari vähemmän kuin syyskuukausina. Syksyn toinen etu on merivesi, joka pysyy mukavan lämpimänä kesäkuusta pitkälle marraskuuhun.

Lisää Belekistä golfkohteena tuoreessa podcastissa joka on kuunneltavissa niin Spotifyssa kuin SoundCloudissakin.

Golfpiste Podcast · #230 – Kenelle Belek sopii golfkohteena? Lähtökohdat Solheim Cupiin
Lue seuraavaksi: Belek on syksyllä paras!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje