Toivo matkailun toipumisesta kasvaa, mutta ennustaminen on edelleen vaikeaa - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Toivo matkailun toipumisesta kasvaa, mutta ennustaminen on edelleen vaikeaa

Dominikaanisen tasavallan Punta Espadan kaltaiset kaukokohteet ovat jääneet tänä talvena haaveeksi, mutta odotukset ensi talvikauden suhteen ovat korkealla.

Matkailun toipuminen viime vuonna iskeneestä katastrofista on vasta alussa.

Ulkomaiset golfkohteet, golfkentät ja resortit ovat valmiina ottamaan meidät golfarit jälleen vieraikseen. Kohteet ovat ehtineet luoda uudet turvallisuusstandardit, paikat on puunattu, kohdepalveluita on hiottu ja valmista alkaa olla. Joihinkin golfmaihin on reissuja onnistuttu jopa järjestämään, mutta isossa kuvassa kansainvälinen matkailu on edelleen hyvin rajallista.

Yleisesti arvioidaan, että kansainvälinen matkustaminen alkaa osoittaa elonmerkkejä tulevan kevään aikana ja että lentomatkailun kasvukäyrä olisi nousujohteinen kesän ja loppuvuoden edetessä. Koronavirustapausten määrät alkavat kaikella todennäköisyydellä laskea, kun rokotteet ja moninaiset koronavastaiset terveystoimet tehoavat. Koronaan liittyviä turvatoimia lentokentillä kehitetään, ja kohdemaat tehostavat toimintojaan mahdollisimman turvallisen matkustamisen ja lomailun mahdollistamiseksi.

Isoimmat ja omilla tilauslennoillaan operoivat matkanjärjestäjät ovat tuottaneet kesäkauteen ja perinteisiin rantalomakohteisiin matkapaketteja, joille on ollut selkeää kysyntää. Tuotantoa työstetään kasvavissa määrin myös talvikauteen 2021–2022.

Taikaiskusta rajat eivät silti vielä aukene. Vuosi 2021 tulee olemaan matkailualalla uuden sisäänajoa. Rokotukset vievät aikansa, kunkin kohdemaan turvallisuustoimet, koronamääräykset, ohjeet ja säännöt sekä niiden toimivuus sanelevat sen, miten uusi maailma avautuu. Toki reissuun voi lähteä vaikka heti, kunhan siihen valmistautuu huolella ja toimii vastuullisesti, mutta isommassa kuvassa korona-aikaan iskostunut teesi – dream now, travel later – pätee edelleen.

Matkustuksen koronasäännöt muuttuvat periaatteessa joka päivä. Kukin maa päättää itsenäisesti maansa matkustusrajoituksista oman terveystilanteensa mukaisesti. Matkailualan organisaatiot, lentoyhtiöt ja lukuisat muut matkailualan ja siitä riippuvaiset instanssit tekevät laajaa yhteistyötä, löytääkseen yhteneväisen tavan – jopa yhteisen protokollan – miten toimia. Tavoitteena on tehdä matkailun tulevaisuudesta turvallisempaa ja helpompaa ja vähentää sitä suurta epätietoisuutta, mikä tämänhetkiseen ja lähitulevaisuuden matkustamiseen liittyy.

Rokotteita saadaan enemmän viikko viikolta, mutta matkailuteollisuuden näkökulmasta laajamittaisen rokotusohjelman läpivienti tulee kestämään kovin pitkään. Entä ottavatko kaikki rokotuksen? Rokote ei yksinään takaa turvallista paluuta kansainväliseen matkailuun, vaan testaukset nousevat tärkeimmäksi turvallisuutta parantavaksi keinoksi lähitulevaisuuden matkailussa.

Lentoyhtiöt ovat ensimmäinen mittari ja suunnannäyttäjä sille, miten maailma avautuu ja milloin päästään taas reissaamaan.

Jatkossa vaaditaan negatiivisia testituloksia ja jopa rokotetodistuksia ennen koneeseen nousemista tai kohdemaahan pääsemistä. Käytäntöihin tarvitaan ja kaivataan selkeitä ohjeistuksia ja toimintamalleja, jotta matkustaminen olisi turvallisuuden lisäksi ainakin kohtuullisen vaivatonta.

Monet maat vaativat negatiivisen testitodistuksen ennen maahantuloa. Osalla on myös muita maakohtaisia vaatimuksia. Esimerkiksi Espanja on ottanut käyttöön Spain Travel Health -nimisen käytännön, jossa maahan matkustavan tulee täyttää netissä SpTravelHealth-lomake tai ladata kännykkään vastaava applikaatio. Toimenpiteen jälkeen matkustajalle lähetetään QR-koodi, joka tulee printata tai ladata kännykkään ennen matkalle lähtöä. Ilman koodia ei maahan pääse.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA (International Air Transport Association) on vaatinut lentoyhtiöille lähtöä edeltävää koronatestausta. Jotkin lentoyhtiöt ovatkin jo ehdottaneet, että ensi vuoden alusta alkaen matkustajilta vaaditaan rokotustodistus. IATA:lla on kehitteillä myös niin sanottu digitaalinen terveystodistus (Travel Pass), josta selviäisivät matkustajan koronatestien tai rokotusten statukset. Tämän terveyspassin tarkoituksena olisi luoda yhteinen ja kansainvälinen standardi, joka selkiyttäisi ja helpottaisi matkustamista nykyisiin ja useissa tapauksissa epäselviin käytäntöihin verrattuna. On lukuisia tapauksia, joissa matkustajalta on evätty maahan pääsy jonkin puuttuvan tai pelkästään väärällä kielellä olleen dokumentin vuoksi.

Vuosi 2020 oli matkailuteollisuudelle katastrofi. Yleistäen voidaan sanoa, että monilta alan toimijoilta asiakas- ja matkustajamäärät laskivat jopa 90 prosenttia vuoden 2019 määriin verrattuna. Osalla liiketoiminta loppui kokonaan. Lentoyhtiöistä monille golfareille tuttu ja useisiin golfmaihin suorilla yhteyksillä operoinut Norwegian ilmoitti juuri uudesta velkasaneerauksesta. Lisäksi se lopettaa kokonaan kaukolennot. Yhtiö liikennöi tällä hetkellä keskimäärin yhdeksällä koneella. Ennen pandemiaa se lensi noin 140 koneella.

Abu Dhabi Golf Clubilla pelataan ensi viikolla European Tourin avauskilpailu. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on ollut suhteellisen turvallinen golfmaa kuluvana talvena.

Finnairin sukelluksesta olemme saaneet lukea eri viestimistä, mutta tilanne ei onneksi ole yhtä dramaattinen kuin Norwegianilla.

Pandemian hellittäessä lentoyhtiöt ovat ensimmäinen mittari ja suunnannäyttäjä sille, miten maailma avautuu ja milloin päästään taas reissaamaan. Vuosi 2021 näyttää osaltaan matkailun suunnan, mutta kärsivällisyyttä se vaatii kaikilta. Kun rokotteiden kanssa päästään kunnolla vauhtiin, optimistinen veikkaus on, että kansainvälinen matkailu palaa ”uuteen normaaliin” ensi vuoden toisella puoliskolla. Tehokas rokote tuo mahdollisuuden lähemmäksi, mutta pelkästään rokote ja testaukset eivät takaa turvallista paluuta kansainvälisiin matkoihin. Kasvomaskit, toisten huomioiminen, turvavälit, käsien desinfiointi ja muut turvamääräykset ja -suositukset ovat osa jokapäiväistä elämää – ja matkustamista – vielä pitkään.

Finnairin matkustustiedot ja -vaatimukset eri maihin matkustaville

Lue seuraavaksi: Näin avautuu golfmatkailu Vol 2.0, eli missä golfmatkailussa mennään?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje