26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kuubassakin voi golfata

Malecon rantakatu Havannassa.

Havannasta joko pitää tai sitten ei. Itse kuulun ensimmäiseen ryhmään ja vuosien saatossa olen kehittänyt tähän maagiseen kaupunkiin vahvan viha-rakkaus -suhteen. Heti lentokentällä vastaan lehahtaa paksu sikarin tuoksu, salsa soi, rahanvaihtopisteessä virkailija antaa pokkana rahasta väärin takaisin ja matkalla kaupunkiin taksista sammuvat valot. Keskellä yötä, pimeässä taksissa moottoritien pientareella istuskellessa viimeistään tajuaa, että kliininen koti-Suomi on kaukana. Havanna lienee maailman kaunein ränsistynyt kaupunki. Sitä ei ole puoleen vuosisataan juuri restauroitu, mutta silti sen uskomaton arkkitehtuuri hurmaa vieläkin. Keskustan ja vanhan kaupungin kaduilla palloilee kaupunkia ihailevia turisteja, mutta kaupungin todellinen kauneus piilee syvemmällä. Rento syke, ihmisiä vilisevät kadut, vanhat amerikanraudat, salsaklubit, huippubändit, kaikkialle tunkeva musiikki ja umpisosiaaliset ihmiset saavat aikaan ilmapiirin, johon on helppo ihastua. Golfarin näkökulmasta Havanna on valitettavasti melkoinen takapajula. Kaupungissa on yksi yhdeksänreikäinen kenttä vuodelta 1948, eikä se tarjoa suuria golfelämyksiä. Mikäli haluaa pelata Kuubassa golfia kelpo kentällä, ainoa vaihtoehto tällä hetkellä on Varadero. Valkoisten hiekkarantojen Varaderoon tehdään Suomestakin pakettimatkoja ja Havannasta sinne pääsee näppärästi bussilla.

Bussilla pääsee Varaderoon

Tanssi on tärkeä osa kuubalaista kulttuuria.

Tanssi on tärkeä osa kuubalaista kulttuuria.

Viazul on paikallinen bussiyhtiö, jolla on kattava verkosto maan suurimpien kaupunkien välillä ja siistit ilmastoidut bussit. Kuubalaiseen tyyliin ilmastointi on aina täysillä, kuskien mielestä sitä coolimpi mitä coolimpi. Katselen säälivästi paria turistia, jotka hytisevät vieressäni shortsit ja hihaton paita päällä. Siperia opettaa. Puolimatkassa bussi pysähtyy taukopaikalle, jonka kaislakattoisessa baarissa musa raikaa ja herkullisen pina coladan saa noin eurolla. Drinkin kruunaa pöydällä oleva rommipullo, josta voi itse säätää juomansa tehokkuuden. Pari tuntia myöhemmin kurvaan kuhmuisella ja rämisevällä Lada-taksilla upean Xanadu Mansion -klubitalon pihaan. Valkoinen klubirakennus pönöttää komeana jyrkänteen reunalla ja alhaalla lainehtii turkoosi Karibianmeri. Heikompaankin maisemaan voi golfkentän rakentaa. Kontrasti ajopelin ja klubitalon välillä on jollain tapaa riipaiseva. Ranskalais-amerikkalainen miljonääri Irenee Dupont de Nemours rakennutti 20-luvulla eläkepäiviensä paratiisiksi tämän villan, joka nykyään toimii Varadero Golf Clubin klubitalona.

Leppoisaa lomagolfia

Varaderon kenttä

Varaderon kenttä

Kentän kiertää vuosittain 30 000 kanadalaisturistia ja väkeä tuntuu nytkin riittävän. Harjoittelualue on kompakti ja ajaa asiansa. Rangella huomaan ilokseni, että Callawayn draw-kierteeseen suostutteleva vuokradriveri toimii napakasti ja siirryn luottavaisena ykkösteelle. Kenttä alkaa mukavan leppoisilla väylillä ja tilaa avauksille on runsaasti. Griinit ovat paikka paikoin hieman heikossa kunnossa, ruoho kasvaa epätasaisesti ja niillä on hiekkaa. Isompia breikkejä ei kuitenkaan ole, joten puttaaminen on kehnosta kunnosta huolimatta aika vaivatonta. Pelilliset haasteet alkavat lisääntyä 7. väylällä, kun lähdetään nousemaan kohti rantatörmää hankalan muotoisella par5:lla. Täräytän avaukseni villillä hukilla vasemmalla sivustalla vaanivan hotellin parkkipaikalle. Laitetaan oudon draw-driverin piikkiin, tietenkin. Kahdeksas väylä on upea rantatörmällä kulkeva par 3. Tällaisia väyliä on aina ilo pelata jo pelkästään visuaalisen elämyksen vuoksi. Takaysillä väylät pitenevät ja kenttä muuttuu layoutiltaankin hieman haastavammaksi. Kentän päättää toinen rantatörmällä kulkevista kaunokaisista, kohti klubitaloa avattava par-nelonen. Se on todellinen namupala, josta kelpaa taisteltu par taskussa tallustella 19. reiälle hyvin ansaitulle mojitolle ja herkulliselle sandwichille, joka ei Kuubassa todellakaan ole itsestäänselvyys. Pointsit keittiömestarille. Yhteenvetona voi sanoa, että Les Forbesin suunnittelema Varadero Golf on helpohko ja leppoisa turistikenttä, jolta löytyy muutama helmi väylä. Miinusta tulee griinien kunnosta ja paikka paikoin huolimattomasta yleisvaikutelmasta, jossa on se vaikeasti määriteltävä sosialistinen vivahde. Iso plussa tulee rantaväylien huikeasta visuaalisuudesta ja kivenheiton päässä aukenevasta valkeasta hiekkarannasta, jonne on kiva kellahtaa elpymään ja pulikoimaan kierroksen jälkeen.

Kuuban golf

”Sosialismi tai kuolema”. Havanassa tienvarret ja talojen seinät ovat täynnä iskulauseita.

Kuuba on eriskummallinen maa. Ennen vuoden 1959 vallankumousta isot amerikkalaisfirmat heiluttivat täällä taloudellista tahtipuikkoa ja maa oli suosittu turistikohde. Sitten kaikkien populistien äiti Fidel Castro kaappasi vallan, heitti amerikkalaiset ulos saarelta ja kansallisti kaiken. Samassa rytäkässä hävisi myös vauras keskiluokka ja sitä myöten potentiaaliset golfarit. Amerikkalaisten jäljiltä jääneet golfkentät Fidel määräsi armeijan käyttöön ja rakennutti niille parakkeja. Vuonna 1962, vähän sen jälkeen kun Kuuban ohjuskriisi oli sytyttää kolmannen maailmansodan, Fidel kutsui kuitenkin vallankumoustoverinsa Che Guevaran golfkierrokselle historialliselle Collinas de Villarealin kentälle. Kyseessä oli iso mediatapahtuma. Sen tarkoituksena oli lähettää ystävällinen signaali presidentti Kennedylle, joka oli innokas golfari. Kilpailuvietti kuitenkin vei toverukset mennessään ja kierroksesta tuli kaikkea muuta kuin leppoisa liennytystapahtuma. Kennedy viittasi kintaalla Fidelin eleelle ja kutsulle golfkisaan, ja tiukensi kauppasaartoa entisestään. Sittemmin Kuuba on tuottanut hurjan määrän huippu-urheilijoita tehokkaan valmennusjärjestelmänsä ansiosta, mutta golfkulttuuria maahan ei ole syntynyt. Ei ole ollut kenttiä eikä kansanosaa, joka kenttiä olisi käyttänyt. 90-luvulla Fidel joutui kuitenkin ankaran taloudellisen ahdingon vuoksi avaamaan maansa turismille. Tänä päivänä golf nähdään todella kiinnostavana bisneksenä, jonka avulla maahan saadaan ”laatuturisteja” – koulutettua porukkaa, jolla on rahaa ja intoa tutustua muuhunkin kuin vilkkaaseen yöelämään. Varadero Golfin johtajalla José Tovar Pinedalla on selkeä visio ja vahva usko siihen, että golfista tulee vielä Kuubassa iso laji. Mahdollisuudet on vaikka mihin ja on kuulemma vain ajan kysymys, kun seuraavaa kenttää aletaan rakentaa. Tosin se on ollut ajan kysymys jo vuosia. Totta kuitenkin on, että aurinkoinen ja kaunis Kuuba on pullollaan kiinnostavia turistikohteita, joiden yhteydessä golfkentille olisi iso tilaus. Fidel, 82, on viimein väistynyt ja nyt pikkuveli Raúl, 76, on puikoissa. Aika näyttää miten muutoksen tuulet alkavat puhaltaa. Avainkysymys on puolen vuosisadan kina Yhdysvaltojen kanssa, jonka päättämiseksi Valkoisessa talossa saattaa nyt istua oikea mies. Golfari hänkin ja svingaa sopivasti vasurilta. Varadero Golf Club Kotisivut: http://www.varaderogolfclub.com Green fee: 70 CUC eli n. 57 € Kentän pituus: 5777m, takatiiltä 6273m Arkkitehti: Les Furber Teksti ja kuvat Janne Mikkilä Juttu julkaistu 2/09 -Golf Digestissä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje