18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kuinka päästä pelaamaan St. Andrewsin Old Courselle?

Kierros Old Coursella on jokaisen golf-friikin toiveiden täyttymys. Kuva: Getty Images

Pelaaminen lajin synnyinseudulla, Skotlannissa, on yhä useamman aktiiviharrastajan suuri intohimo, joka saattaa muuttua Lapin hulluuteen verrattavissa olevaan olotilaan. Skotlannissa ja saarivaltakunnassa yleensäkin riittää mainioita kenttiä, jotka tyydyttävät todellisen golf-friikin nälän, ilman tarvetta käydä kaikkein kalleimmilla väylillä.

St. Andrewsin Old Course lienee maailman tunnetuin ja legendaarisin kenttä, joka vetää matkailijoita Fifen maakunnassa olevaan pikkukaupunkiin tasaisena virtana ympäri vuoden. Osalla riittää pelkkä fiilistely ja osa tyytyy suosiolla seudulla oleviin hieman tuntemattomampiin kenttiin. Old Courseen liittyy usein sellainen uskomusharha, että siellä pelaaminen ei ole tavalliselle harrastajalle mahdollista.

Old Course ei ole kuitenkaan sellainen yksityiskenttä, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain Georgiassa sijaitseva Augusta, joka tunnetaan Masters Tournamentin silmiä hivelevänä näyttämönä. Vaikka Skotlannin kenttien greenfee-hinnat ovat voimakkaasti lisääntyneen golfmatkailun vuoksi nousseet hurjasti viimeisen 30 vuoden aikana, ei pääsy Old Courselle ole yhtään se ylivoimaisempaa kuin ennenkään.

Kierros St. Andrewsin vanhalla kentällä maksaa korkeasesongin aikana 170 puntaa (talvikuukausina alle puolet), mutta kentälle pääsy vaatii vähän tuuria ja kärsivällisyyttä. Tässä muutamia vinkkejä, millä tavalla tie Old Coursen ykköstiille voisi aueta.

Helpoin, tosin kallein tapa on ostaa valmis pelipaketti, jota on saatavana Old Course Experience –nimisen organisaation kautta. Kolmen kierroksen setti, mihin sisältyy kahden muun kentän ohella varma pääsy Old Courselle, maksaa kolmen yön hotellimajoituksella noin 2000 puntaa.

Fiksuin ratkaisu on kerätä pieni ryhmä (korkeintaan neljä pelaajaa), ja lähettää hyvissä ajoin sähköpostia St. Andrews Links Trust –säätiölle (www.StAndrews.org.uk) Säätiö raivaa joka syksy tilaa Old Courselle e-mailia tai kirjeen lähettäneille ryhmille, joille se jakaa aikoja oman harkintansa mukaan. Isommilla, toisin sanoen viittä pelaajaa suuremmilla ryhmillä on huonommat mahdollisuudet onnistua aikeissaan.

Paras todennäköisyys päästä nopeasti listahinnalla Old Courselle on osallistua päivittäiseen arvontaan. Se edellyttää sitä, että arvontaan samanaikaisesti ilmoittautuvia on vähintään kaksi. Tätä lottoa voi pelata aina kun kenttä on ”suurelle yleisölle” auki, ja peliajan saa tietää kaksi päivää ennen starttia (esimerkiksi keskiviikon ajat julkaistaan maanantaina). Lähtöaikojen julkaisu tapahtuu päivittäin klo 16.30 paikallista aikaa. Yli neljän hengen ryhmissä on aina vaarana, että kaikille peliaikaa ei irtoa, vaikka onni muita samalla reissulla olevia potkaisisikin.

Samalla kun odottelee mahdollista onneaan arvonnassa, kannattaa tilata varmoja peliaikoja lähistöllä olevilta kentiltä. Mikäli starttiaika Old Courselle lohkeaa, näiden ”varakenttien” klubit ovat iloisia pelaajien puolesta, ja tarjoavat ilmaisen peruutuksen. Tässä tapauksessa kenttiä on kuitenkin etukäteen informoitava aikeistaan osallistua arvontaan.

Jos yksikään edellä mainittu optio ei syystä tai toisesta onnistu, tai olet yksin matkassa, voit aina yrittää onneasi odottelemalla startterin kopin luona mahdollisia peruutuksia. Se edellyttää kuitenkin sitä, olet käynyt antamassa nimesi startterin peruutuslistalle.

Old Course on sunnuntaisin suljettu, jolloin kentällä voi vapaasti kävellä kuka tahansa. Tasoitusrajaksi miehille on määritelty 24 ja naisille 36.

Lähde: Golf Advisor

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)