9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kartanogolfin tj. Petteri Ruuskanen: Nyt vain on nautittava

Petteri Ruuskanen luotsaa Kartanogolfia.

Kulttuuri työntyy voimalla Savon golfkentille. TarinaGolf tekee yhteistyötä Kuopion teatterin kanssa ja Joroisten Kartanogolf on järjestänyt klubitalolla musiikki- ja teatteriesityksiä jo vuosia.

Miten konsertit ja teatteri sopivat golfseuran toimintaan? Erinomaisen hyvin ainakin Kartanogolfin kokemusten mukaan.

Ensin pelataan Nummisuutarit Open: yhdeksän reiän, kolmen mailan kisa. Sen päälle nähdään seuraavana päivänä riemukas Nummisuutarit kahden miehen teatteriesityksenä.

Kartanogolfin klubirakennus laajoine terasseineen, golfkenttä taustakulissina, sopii hienosti näyttämöksi.

”Meillä on ollut esiintymässä Eino Grön ja tietenkin tanssien kera, on jazz-musiikkia ja Joroisten musiikkijuhlien aikaan voi nauttia klassisesta musiikista. Kaikki tapahtumat ovat avoimia ja näin haluamme madaltaa kynnystä golfin pariin”, kertoo Kartanogolfin toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen.

Jazz soi Kartanogolfissa.

Jazz soi Kartanogolfissa.

”Ja aina on joukossa ihmisiä, joille tulee yllätyksenä, miten hieno ympäristö golfkenttä on.”
Monipuolista toimintaa

”Konserteilla sekä teatteri- ja muilla esityksillä ei ole tavoitteena saada voittoa, pääasia on, että saamme omamme pois ja klubilla on monipuolista toimintaa”, hän sanoo, ja puhuu mainemarkkinoinnista.

”On tärkeää, että meistä puhutaan hyvää. Vieraspelaajat ovat meille tärkeitä ja puhuvat meistä myönteiseen sävyyn. Kenttä on ollut monena peräkkäisenä vuotena erinomaisessa kunnossa ja myös vieraat aistivat hyvän klubihenkemme.”

Ruuskanen on johtanut Kartanogolfin toimintaa kahdeksan vuotta. Hänen edeltäjänsä Tatu Tuovinen loi osaltaan terassitarinoillaan ja huomaavaisena vierasisäntänä kuuluisaa klubihenkeä.

Vieraspelaajiin suhtaumista kuvaa hyvin se, että jos kentällä on ruuhkaista, vieraalle annetaan mieluusti oma pelivuoro ja ymmärretään, että samalla klubin kassaan kilahtaa euroja.

Nyt on vain nautittava”

Ruuskanen voi olla tyytyväinen työnsä tuloksiin.

”Viimeiset vuodet ovat menneet hyvin. Paikka on kehittynyt. Vaikka uhkiakin on näkyvissä, nyt on vain nautittava. Viime vuosi oli yhtiön toiminnan ja talouden kannalta paras: liikevaihto nousi reilusti, uusia jäseniä tuli paljon ja kursseilla oli runsaasti porukkaa.”

”Hyvä draivi on ollut päällä, mutta varaudumme myös, että kasvu tulee hiipumaan. Sen näkee jo Golfliiton jäsenmäärän kasvun taittumisesta. Nuorisoa on tärkeä saada, mutta totuus on, että eläkeläisporukka tuo rahaa.”

Kunnossa kaiken ikää

Ruuskasen mielestä Golfliiton pitäisi markkinoida golfia enemmän kuntoilulajina. Valtiolta heltiää monenlaiseen kuntoiluun ja tapahtumaan rahaa, mutta golfiin satsataan vähän.

”Meilläkin kiertää joka päivä noin 200 golfaria kenttää ja he kävelevät kymmenen kilometriä. Jos joku vastaava kuntoilutapahtuma keräisi täällä yhtä paljon porukkaa, se olisi jo suuri tapahtuma.”

Ruuskasen mielestä ei oikein käsitetä, kuinka merkittävä kansanterveydellinen vaikutus golfilla on. Hänen mukaansa harva kävelisi kymmentä kilometriä tien laitaa, mutta pallon perässä kyllä.

”Kunnossa kaiken ikää -projektissa golf ei näy millään tavoin, vaikka laji sopisi loistavasti juuri tähän hankkeseen”, hän näkee

Suuri kädenvääntö

Ilman ristivetoa ei ole Kartanogolfissakaan pärjätty. Suuri kädenvääntö käytiin uuden klubitalon rakentamisesta ja vanhan säilyttämisestä.

Oppositio rakentamista vastaan oli voimakas ja epäili vahvasti hankeen onnistumista.

Ruuskanen mietiskelee, että missähän tilanteessa nyt oltaisiin, jos uutta klubirakennusta ei olisi pystytetty.

”Veikkaisin, että jäsenmäärä olisi pudonnut eikä tällaista tapahtumatoimintaa olisi voitu järjestää.”
Onkohan muuten missään muualla Suomessa rakennettu yhtä laadukasta ja näyttävää klubitaloa niin vähäisellä rahalla kuin Joroisissa?

”Uusi klubirakennus tuli maksamaan vajaat 600 000 euroa. Rakentaminen osui hyvään saumaan. Otin taloudellisen vastuun. Projekti pysyi aika hyvin näpeissä, kun tiedettiin koko ajan missä mentiin.”
Ruuskasen mukaan aina voi jälkeenpäin viisastella.

”Jos puutteita haluaa etsiä, ravintolan keittiö ja varastotilat mitoitettiin liian pieniksi ja avattavat tuuletusikkunat puuttuvat.”

Innokas golfari Eikka Grön viihdyttää yleisöä.

Innokas golfari Eikka Grön viihdyttää yleisöä.

Taistelua käytiin myös vanhan klubitalon säilyttämisestä. Osa porukasta halusi purkaa parakkimaisen rakennuksen maan tasalle, mutta lopulta tässäkin asiassa järki ja Järvikylän kartanoisännän Karl ”Kalle” Grotenfeltin mielipide voittivat.

Vanhasta rakennuksesta tuli oiva bägivarasto. Se sopii ympäristöön saumattomasti uuden klubirakennuksen ja viereisen museoalueen kanssa.

Kun tie golfklubille saatiin vihdoin vuosien jahkailun jälkeen asfaltoitua, samoin pysäköintipaikat ja klubirakennnuksen alueet, kartanogolfilaisten kelpaa ujostelematta röyhistellä rintojaan.

Hyvää ja edullista ruokaa

Kartanogolfin ravintola Kesäkartano oli pari vuotta sitten keittiömestari Jyrki Sukulan ankarassa syynissä Kuppilat kuntoon -televisiosarjassa.

Golfyhtiön keittiömestari Kenneth Timosen johdolla pyörittämä ravintola sai Sukulalta kehuvia lausuntoja:
Sukulan mukaan paikka on hieno, ympäristö upea, ruoka on hyvää ja edullista, mutta käyttöaste liian pieni. Tavoitteena oli tehdä ravintolasta koko kansan ruokapaikka eikä pelkästään palvella pelaajia.

Klubiravintoloiden pieni käyttöaste onkin yleinen ongelma, mutta Kartanogolfissa on sekin parantunut

Sukulan käynnin ja ohjelman tuoman julkisuuden siivittämänä, kun markkinointia on lisätty ja ”puskaradio” toiminut tehokkaasti.

”Vähän liikaa paineita”

Ruuskanen on vastuuntuntoinen ja tarkka, mutta omaa myös riittävästi sosiaalisia taitoja.

”Minulla on pienenä ongelmana, että otan työstäni vähän liikaa paineita. Kun liikevaihto alkaa pyöriä miljoonan paikkailla, työtä riittää.”

Ruuskasen stressiä kuitenkin helpottaa se, että hänellä on hyvä hallitus tukenaan eikä golfyhteisössä ole – ainakaan hänen näkökulmastaan – pahemmin kuppikuntia.

”Ainahan yksittäisiä eroavia mielipiteitä esiintyy. Ja näin pitääkin olla, mutta toimintaa eivät yhden ihmisen näkemykset pääse ohjailemaan”

Talous ja kenttä avainasemassa

”Klubihenkeen vaikuttaa paljon se, että talous on terveellä pohjalla, kenttä hyväkuntoinen ja se pystytään pitämään kunnossa kohtuullisin maksuin. Meillä on jäseniä vajaat 700 ja hoitovastike 520 euroa. 24 vuoden ajan vastike oli 480 euroa.”

Kun on paljon vakipelaajia ja kenttä hyvin raivattu, peli etenee sujuvasti.

Yksi keino on ollut heinäkuun ruuhkien aikana laittaa liput helppoihin paikkoihin. Kukaan ei tykkää huonoa, jos pelaa hyvän tuloksen ja 15 minuuttia nopeamman kierroksen.

Ruuskanen heittää vielä lopuksi yhden pohdittavan idean: suomalaisten golfklubien pitäisi hankkia ulkomainen ystävyysklubi.

”Olisi aika hienoa käydä vuoroin vieraissa ja pelata ystävyysotteluita. Helsingin Golfklubillahan on kymmenien vuosien perinne Stockholms Golfklubbenin kanssa ystävyysotteluista. Miksei vastaavaa toimintaa voisi olla meillä muillakin?”

Jouni Flinkkilä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

  maikki says:

  ja kiitos, että meidät eläkeläiset noteerataan muuksikin kuin kierrosten hidastajiksi ja klubin rumentajiksi. Eläkeläisillä on aikaa ja rahaakin kiertää kenttiä – säästetään vaikka Espanjan golfmatkasta – ja meitä eläkeläisiä riittää vielä moneksi vuodeksi, ennenkuin nykyinen ’ei osaketta, mahdollisimman halpoja kierroksia kentän laadusta ja ilmapiiristä välittämättä’ sukupolvi joutuu maksumieheksi. Olkaa siis iloisia, että tutisemme kentillä ja kestämme haukut tyyliin ’muijat hidastaa pelikierrosta’ tai jonkun kommentin mukaan ’60v-ladyt 30-tasoituksella voivat pelata millä säännöillä vaan. Me golfaamme oikeasti, oikeilla säännöillä, oikeilla tavoitteilla, elämästämme ja golfkierroksista kaikkien seurassa nauttien. Kartanogolfissa olemme joka kesä tunteneet itsemme tervetulleiksi!

  vihtori says:

  rakennus, jossain klupilla meni enemmän rahaa ja aikaiseksi saatiin kenttähenkilökunnan pukutilat !

  Se satunnainen vieras says:

  Pitää kehua, että ei golffaajankin oli helppo lähestyä ja tulla testaamaan ruoka ohikulkumatkalla (pienen mutkan joutui tekemään). Hinta ei juuri poikennut liikenneaseman vastaavista ja ympäristön rauhallisuus, ruoka ja visuaalisuus nostaa kokemuksen plussalle, että voi käydä toistekkin.

  on tainnut unohtua says:

  En kyseistä kenttää ole koskaan pelannut, mutta kenttä on ilmeisesti hyvässä kunnossa koska rahaa näyttää riittävän kaikkeen muuhun. Itse menen kentälle pelaamaan, en kuuntelemaan jazzia, enkä tarvitse asfaltoitua tietä, enkä asfaltoitua parkkipaikkaakaan. Pelaakohan kyseinen tj itse tätä hienoa lajia, epäilen?

  Jonttu says:

  Kartanogolfissa jazziltamia max. 1-2 krt/kausi, joten focus seuran jäsenillä pelaamisessa. Kyseinen tj pelaa golfia hieman klubituupparia paremmalla tasoituksella. (tas. < 8,0)

  markki says:

  ravintolaa ? onko ravintola klupin hallinnassa vai jonkun ulkopuolisen ?