26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
mainos Matkailu

Irlanti on golfarin aarreaitta – 500 kenttää ja mutkattoman mukavat irlantilaiset takaavat golfnautinnon

Royal County Down Pohjois-Irlannissa on usein arvioitu maailman parhaaksi golfkentäksi. © Tourism Ireland

Vihreä saari on täynnä maineikkaita huippukenttiä, mutta myös edullisia ja kiireettömiä, löytämistään odottavia helmiä.

Euroopan länsilaidalla sijaitseva Irlanti on lähes 500 golfkentän paratiisi. Se tarjoaa pelivaihtoehtoja puistokentistä linkseihin, lännestä itään ja pohjoisesta etelään.

Moni Irlantiin matkaava golfari haluaa käydä bongaamassa Vihreän saaren helminä tunnettuja Ryder Cup -areenoita, Solheim Cup -näyttämöitä ja The Open -klassikkoja, mutta kaikkien tuntemien huippukohteiden lisäksi viiden miljoonan asukkaan saari tarjoaa paljon muitakin vierailemisen arvoisia golfkenttiä.

Royal Portrush Golf Club, 13th Hole, Skerries. © Tourism Ireland

Vuoden 2027 Ryder Cup -kenttä Adare Manor on isolla rahalla remontoitu loistokohde. Ja jos sillä suunnalla liikkuu, Dooks Golf Club kannattaa käydä myös pelaamassa samalla reissulla. Dooks on yksi Lounais-Irlannin upeimmista links-kohteista.

Dooksin kanssa samalla rannikolla sijaitseva Ceann Sibéal Golf Club on Euroopan läntisin golfkenttä, joten jo kentän uniikki sijainti antaa riittävät syyt vierailulle. Atlantin rannalla unohtuvat huolet ja murheet, kun aistii valtameren pauhua kierroksen edetessä.

Hienojen kenttien lisäksi Irlanti on mahtava golfkohde, sillä irlantilaiset ovat iloista ja ystävällistä kansaa. Golfkierroksen jälkeen klubitalolla saa palvelua kiireettömästi ja hymyn kera. Kierroksen antia on kiva käydä läpi kuuluisalla 19. reiällä.

The Gweedore Bar ja Peadar O’Donnell’s © Tourism Ireland

Matkailijan retkiohjelmaan kannattaa ehdottomasti sisällyttää vierailu eteläiseen Irlantiin, tarkemmin sanottuna Corkin seudulle. Sieltä löytyy noin 40 kenttää, joten turistilla on runsaudenpulaa viikon, parinkin pelimatkalle.

Suomalaisittain Corkin seudulta nousee esille yksi todella mielenkiintoinen kohde, Fota Island Resort, jossa Mikko Ilonen juhli Irish Openin voittoa vuonna 2014. Fota Islandilla on kolme täysimittaista kenttää, joista jokainen on vuorollaan toiminut Irish Openin kisa-areenana.

Fota Island Resort © Tourism Ireland

Pääkaupunki Dublinia ei voi tietenkään unohtaa golfmatkaa suunniteltaessa. Dublin on mielenkiintoinen kaupunkilomakohde, jossa on helppo liikkua jalkaisinkin paikasta toiseen. Dublinin golfkenttätarjonta on henkeä salpaava – kenttiä löytyy klassikkokentistä piilotettuihin helmiin.

Juuri piilotetut helmet ovat monesti hinta-laatusuhteeltaan parhaita, ja niille saa myös tiiaikoja huomattavasti helpommin kuin kaikista vilkkaimmille nimikentille.

Irlannissa golfin pelaamisessa hintahaitarin ääripäät ovat todella kaukana toisistaan, mutta turistien onneksi nämä vähemmän palstamillimetrejä saaneet golfkentät ovat järkevissä hinnoissa.

Arkena monille kentille pääsee pelaamaan 25–40 eurolla

Jos viikon golfmatkabudjetista varaa esimerkiksi 300 euroa green fee -maksuihin, niin Irlannista löytyy kymmeniä budjettiin osuvia kenttiä. Arkena monille kentille pääsee pelaamaan 25–40 eurolla, ja reissun voi kruunata lähtöpäivänä Dublinin itäpuolella sijaitsevalla Howth Golf Clubilla, jossa kierros maksaa arkena 75 euroa ja viikonloppuna kympin enemmän. Kentän upeat merimaisemat jättävät hienon muiston matkasta.

Yksi Dublinin alueen mielenkiintoisimmista kentistä on Bull Islandilla sijaitseva St. Anne’s Golf Club. Bull Island on Unescon luonnonperintökohde, jossa elää useita uhanalaisia eläinlajeja. Vuonna 1921 avattu St. Anne’s Golf Club on komea links-kenttä, jonka väyliltä aukeavat nätit maisemat Dublinin kaupunkiin.

Links-kenttien ohella Irlannista löytyy lukuisia hienoja puistokenttiä, ja esimerkiksi Dublinin länsipuolella sijaitseva Castleknock Golf Club on yksi sellaisista. Kenttä ei ole halvimmasta päästä, mutta on silti reilusti edullisempi kuin yli 300 euroa kierrokselta maksavat kuuluisuudet.

Euroopan unioniin kuuluva Irlanti on suomalaisille helposti saavutettava kohde, sillä Finnair lentää Helsingistä Dubliniin useita kertoja viikossa. Dublinista kannattaa vuokrata auto, jolla pääsee vaivattomasti paikasta toiseen. Irlannin pinta-ala on vain neljännes Suomen pinta-alasta, joten mikään golfkenttä ei ole liian pitkän ajomatkan päässä.

Pitkä ei ole ajomatka myöskään Pohjois-Irlantiin, joka on Iso-Britanniaan kuuluva alue Irlannin saaren pohjoisosassa. Automatka Dublinista Pohjois-Irlannin rajalle kestää vain reilun tunnin.

Pohjois-Irlannin golfhistoria on pitkä ja maineikas. Vuonna 2019 Pohjois-Irlanti nousi takaisin kilpagolfin parrasvaloihin, kun The Open pelattiin siellä 68 vuoden tauon jälkeen. Royal Portrush sai kunnian isännöidä kilpailua, joka kotiyleisön riemuksi päättyi irlantilaisen ilopillerin Shane Lowryn voittoon.

Pohjois-Irlannista on kotoisin myös monia huippugolfareita, kirkkaimpana tähtenä Rory McIlroy. Nelinkertainen major-voittaja aloitti golfuransa Holywood Golf Clubilla, johon hurauttaa vajaassa varttitunnissa pääkaupunki Belfastista. Holywood Golf Club on tyypillinen irlantilainen puistokenttä, joka avattiin jo vuonna 1904. Kenttä on monien vieraspelaajien suosiossa nimenomaan McIlroyn ansiosta.

Holywood Golf Club, home of Rory McIllroy © Tourism Ireland

Irlannissa golfkausi käynnistyy toden teolla huhtikuun alussa ja jatkuu aina lokakuulle saakka. Links-kentillä pääsee pelaamaan ympäri vuoden, mutta nautinnollisimpia pelihetkiä kentillä vietetään silloin, kun vieno merituuli puhaltaa ja ilmat ovat mukavan lämpimiä.

Viisi vinkkiä Irlantiin, golfin kylkeen

Sean´s Bar

Irlantilaistyyppisiä pubeja löydät ympäri maailman mutta jos haluat kokea sen ”alkuperäisin”, suuntaa seuraavalla Irlannin matkalla Athlonen pikkukaupunkiin ja siellä Sean´s Bar-nimiseen pubiin. Sean´s Bar on historian kirjojen mukaan maailman vanhin pubi, jossa on tarjoiltu janojuomia jo 900-luvulta alkaen. Athlone sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Dublinista länteen, aika lailla siis Irlannin keskikohdassa.

Guinness Storehouse

Guinness on yksi maailman tunnetuimmista olutmerkeistä ja epäilemättä Irlannin tunnetuin vientituote. Jos olet tämän mustan kullan ystävä, ehdoton vierailukohde on Guinness Storehouse Dublinissa. Tämä nykyisin museona toimiva ja historiaa tihkuva nähtävyys on rakennettu Guinnessin vanhaan, seitsemän kerrosta korkeaan panimoon. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee tyylikäs Gravity Bar, josta avautuu huikeat näkymät yli Dublinin.

Cliffs of Moher

Moherin rantakalliot kuuluvat ehdottomasti Irlannin huikeimpiin luonnonnähtävyyksiin. Saaren länsilaidalla sijaitsevat kalliojyrkänteet nousevat korkeimmillaan 214 metriin ja pituutta niillä riittää yli kahdeksan kilometriä. Kuuleman mukaan yli miljoona vierailijaa vuodessa. Yksi maailman ihmeistä. Vahva suositus ja vierailukohde kaikille Irlannin kävijöille. Samaan retkipäivään kannattaa suunnitella vielä pelikierros läheiselle Lahinchin golfkentälle.

Bushmills

Jokaisen viskinystävän pyhiinvaelluspaikka, joka sijaitsee Bushmillsin kylässä, ylhäällä Pohjois-Irlannissa.

Bushmills tunnetaan maailman vanhimpana lisensoituna viskitislaamona. Viralliset tiedot ulottuvat aina vuoteen 1608. Yli 400 vuotta myöhemmin viskiä valmistetaan edelleen Bushmillsissä sukupolvelta toiselle siirtyneen kokemuksen ja käsityön ansiosta. Kuten he itse sen hyvin sanovat; “We´ve been here for 400 years and don´t plan on leaving soon.”

Riverdance

Legendaarinen Riverdance on alkujaan ikoninen irlantilainen tanssiryhmä, jonka henkeäsalpaava show pohjautuu perinteiseen irlantilaiseen tanssiin. Riverdance järjestää vuoden 2022 aikana 25-vuotisjuhlakiertueen ja he esiintyvät Dublinissa kesäkuusta aina syyskuuhun asti. Pelkästään tämän spektaakkelin vuoksi kannattaa lähteä matkaan, lukuisten ja lukuisten muiden elämysten ja satojen golfkenttien lisäksi.

Finnair lentää Dubliniin suorin lennoin useita kertoja viikossa. Lentoaika reilu kolme tuntia.

Golfpakettimatkoja Irlantiin järjestävät tunnetuimmat kotimaiset golfmatkanjärjestäjät.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje