23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Himosta hiotaan entistä ehommaksi

Himoksen kenttä on pääosin erinomaisessa kunnossa, ollakseen vasta taipaleensa ensimetreillä. Monen loma-asunnon terassilta on suora näkymä kentälle.

Himos Golfissa Jämsässä muokataan kenttää uuteen uskoon, vaikka kyseessä on vasta ensimmäisen täyden kauden palveleva peliareena.

Mihinkään suurisuuntaisiin uudelleenrakentamisiin ei sentään olla ryhtymässä, mutta kun uusi kenttä viime kesänä avaamisensa jälkeen kirvoitti kriittistä palautetta, päätettiin Jämsässä vetää työrukkaset käteen ja tarttua haasteisiin oikopäätä.

”Kyllä kenttä pitää saada heti mahdollisimman hyvään kuntoon. Saimme viime kaudella ihailtavan paljon rakentavaa palautetta, jonka pohjalta lähdemme viemään projektia eteenpäin”, Himos Resort oy:n toimitusjohtaja Hannu Mäntyharju taustoittaa.

Pelaajien palaute on erinomainen lähtökohta, mutta vähintään yhtä suurena apuna kenttäyhtiölle on ollut Himos-Patalahti Golf ry:n kapteeni Jouni Leppämäki, joka käy jatkuvaa vuoropuhelua kentän johdon kanssa ja saattaa heidän tietoonsa pelaajiston mietteet kotikentästään.

”Paljon tämä on meillä ollut golfkulttuurin opettelua, mutta kun kehitys on tämä, olen hirveän luottavainen tulevaisuuden suhteen”, Leppämäki sanoo.

Keski-Suomessa on tilaa uudelle kentälle

Himoksen seurassa on tällä haavaa kolmisensataa jäsentä. Jäsenmaksu on vain 55 euroa vuodessa, ja edullisen hinnan odotetaan jatkossa houkuttelevan sekä etäjäseniä että keskisuomalaisia golfareita seuran riveihin.

Himosvuori näkyy jylhänä monelta väylältä. Kentällä on muutenkin paljon korkeudenvaihteluita, joten rinnelyönnit kannattaa treenata kuntoon.

Himosvuori näkyy jylhänä monelta väylältä. Kentällä on muutenkin paljon korkeudenvaihteluita, joten rinnelyönnit kannattaa treenata kuntoon.

Tähän asti virta on soljunut toiseen suuntaan, kun Jämsän lähialueilla asuvia harrastajia on liittynyt esimerkiksi Muurame Golfiin. Leppämäki sanookin arvostavansa erittäin korkealle Muuramen toimintatapaa ja laatutasoa.

”Muurame ja Laukaa ovat Keski-Suomen alueella hyviä esimerkkejä siitä, että kun asiat tehdään oikein, pelaajia kyllä riittää”, Leppämäki kertoo.

Himoksella opetustoiminnasta vastaa Jussi Räihä, joka opettaa myös Paltamo Golfissa sekä Vuokatin urheiluopistolla. Kesällä valittavana on esimerkiksi 12 greencard-kurssia, joista kaksi on erityisesti lapsille suunnattuja.

Tiipaikkojen sijoittelulla pelattavuutta

Himoksen kentällä paljastuneet pelilliset haasteet liittyvät pitkälti tiipaikkojen sijoitteluun ja sokkolyönteihin. Suurimmat murheenkryynit osuvat harmillisesti kentän alkupäähän sekä viimeiselle väylälle.

Ykkösväylällä maapohjan juoksusavi teki väylän rakentamisesta erittäin haasteellista. Saven päälle kasattu puuarina ja sen päälle levitetty muoviverkko asettuvat vasta ajan kanssa, joten parhaassa mahdollisessa kunnossaan väylä on vasta hamassa tulevaisuudessa.

Sinänsä toimiva oikealle kaartuva par 4 osoittautui kuitenkin myös liian haasteelliseksi, joten tiipaikkaa siirrettiin eteenpäin ja väylää levennettiin avauslyönnin laskeutumisalueen kohdalta. Vielä sellaisenaankin avausväylä on kova testi, sillä vesiesteet reunustavat väylää molemmilla laidoilla.

Kakkosella harmaita hiuksia aiheutti noin parinsadan metrin päässä tiipaikasta keskellä väylää pönöttävä suppa, jossa kulkee aarnipuro. Luonnonoikku on suojelukohde, joten siihen ei voitu suunnitteluvaiheessa koskea.

Suppa nieli liikaa hyviäkin avauksia ja jos avauslyönnin mieli jättää lyhyeksi, jäi kakkoslyöntiin matkaa lähes 200 metriä – sekin ylämäkeen.

Tälläkin väylällä ratkaisu haettiin siirtämällä keltaista tiipaikkaa eteenpäin ja rakentamalla uusi tiiboksi punaisia tiitä varten.

Samalla kaavalla on parannettu myös esimerkiksi väylien 4, 5 ja 7 pelattavuutta.

Kentän viimeisellä väylällä edessä on muutostyö tiipaikan tai viheriön kohdalla. Pitkä par 3 lyödään nyt sokkona notkossa olevalle suhteellisen pienelle viheriölle. Kokonaisuus on soittautunut liiankin vaikeaksi, etenkin kun viheriö ei näy tiipaikalta.

”Viimeisen väylän merkitys on suuri, joten tämä meidän täytyy vielä saada nopeasti kuntoon”, Leppämäki pohtii.

Kentän reuna-alueita on raivattu ennätysvauhtia ja ruohopeitekin on pääosin erinomaisessa kunnossa ottaen huomioon kentän iän.

Korkeudenvaihteluita ja pinnanmuotoja on käytetty suunnittelussa luontevasti hyväksi, ne antavat väylille ilmettä ja haastavat pelaajaa. Kenttä on keltaiselta tiiltä pelattaessa 5651 metriä pitkä. Punaisilta lyötävää jää 4541 metriä.

Kentällä on kesäaikaan töissä viitisentoista kenttätyöntekijää, joista suuri osa työskentelee talvella Himoksen rinteillä. Kentän kokonaiskustannus oli 3,6 miljoonaa euroa ja sen suunnitteli Jari Koivusalo.

Kiinteistökauppa käy kuumana

Puheet lamasta eivät kantaudu Himokseen asti. Ympärivuotisia liikuntamahdollisuuksia tarjoava resortti on kasvanut kovalla tohinalla ja tällä hetkellä kaikki valmistuneet loma-asunnot on myyty. Paljolti suosio selittää erinomaisella sijainnilla.

”Alunperin ideana oli rakentaa kunnallistekniikka alueelle ja myydä sitten tontit pois. Pian kävi kuitenkin selväksi, että lähes poikkeuksetta asiakkaat haluavat saada avaimet käteen, joten siirryimme lennossa kauppaamaan viimeistä silausta myöten valmiita loma-asuntoja”, Mäntyharju sanoo.

Himos syntyi laskettelurinteiden ympärille, mutta muut aktiviteetit ovat nousseet hiljalleen yhtä merkittävään asemaan. Kesäaikana erilaisissa musiikki-, urheilu- ja kesätapahtumissa käy yli 110 000 vierasta.

”Asunnonostajien on helppo saada sijoitukselleen takuuvarma vuokratuotto, kun alueella on ympäri vuoden korkea käyttöaste”, Mäntyharju kertoo.

Jämsään on suunnitteilla myös kylpylähotelli, josta on olemassa aiesopimus. Rakentaminen ei vielä ole alkanut, eikä projektin käynnistyminen tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä.

Ilman sitäkin Himoksella riittää kävijöitä ja tulevaisuudessa todennäköisesti enenemässä määrin myös golfareita.

Jälkiviisaana on helppo sanoa, että kentän avaamisen kanssa ehkä kiirehdittiin liikaa. Olennaisempaa on kuitenkin huomata, että Himoksella kaikilla on aito halu tarttua eteen nousseisiin haasteisiin ja kehittää kentästä mahdollisimman hyvä.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Mika Ahola says:

    Tuupparille Himos on vielä varsin haastava kenttä, mutta suunnitellut ja jo toteutetut toimenpiteet tekevät siitä kuitenkin pelattavan. Ruokkoamattomat reunat syövät vielä varsin paljon palloja. Toisaalta väylään osuneet pallot kyllä pääsääntöisesti löytyvät. 🙂 Uskon, että lopullisessa kunnossaan Himoksesta tulee varsin hieno kenttä, sillä jo nyt kenttä on paikka paikoin jopa kaunis. Jämsästä Tampereelle muuton huonoin puoli ehdottomasti on Himoksen uuden kentän taakse jääminen.