28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Helmien kalastusta Karibialla

Punda Espada -kentän 2. väylä kertoo, mitä on odotettavissa.

Punda

Tasaisen varmasti kasvava golfmatkailijoiden joukko on saanut viimeisien vuosien aikana nauttia vaihtoehtoisten kohteiden lisääntymisestä. Pelaajien lompakosta taistelevat hotelliketjut ja eri maiden matkailuviranomaiset enenevässä määrin. Karibian saarista mukaan kisaan on vahvimmin ilmoittautunut Kuuban naapurista löytyvä Dominikaaninen Tasavalta. Puerto Rico on selkeä kakkonen ja Barbados tarjoaa kolmanneksi eniten vaihtoehtoja. Lähes jokaiselta Karibian saarelta löytyy vähintään yksi golfkenttä, mutta yleensä matkailumielessä pinnalla ovat rannat, hotellit ja upea ilmasto. Helmien löytäminen ei onnistu kaikista Karibian kohteista.

Dominikaaninen Tasavalta golfkohteena

Golfin historia maassa on suhteellisen lyhyt, sillä lähes kaikki kentät ovat alle 20 vuoden ikäisiä. Näpertelyn makua ei ole aistittavissa, sillä saarelta löytyy jo yli 30 kenttää ja suunnittelijoiden joukko on varsin nimekäs. Jopa maailman parhaaksi golfresortiksi joissakin äänestyksissä valitun Casa de Campon neljän kentän kokonaisuuden takana on Pete Dye. Tämän Santo Domingosta 90 minuutin ajomatkan päässä olevan alueen ehdoton hallitsija on Teeth of The Dog, jonka seitsemän merenrantaväylää hakevat vertaistaan.Elegantisti toteutettu hotelliuudistus täydentää kaikin osin laadukkaan kokonaisuuden. Casa de Camposta tunnin verran itään matkattuaan löytää Punta Canan alueen. Hotellien kokoluokka ällistyttää, sillä 1000 huonetta on vasta perussuoritus. Alueella on myös oma yksityisomistuksessa oleva kansainvälinen lentokenttä, jonka kautta liikennöi valtaosa maan vuosittaisesta viidestä miljoonasta turistista. Suurin osa saaren golfkentistä ja hotelleista löytyy tältä uudehkolta alueelta. Cap Canan keskittymän kentät ovat Jack Nicklauksen käsialaa. Vuonna 2006 valmistunut Punta Espada on ällistyttävä luomus ja tämä kolme PGA Champions Tourin osakilpailua isännöinyt kenttä ohittaakin arvioissani saman tien kaikki aiemmin pelaamani kentät. Henkeäsalpaavien merenrantaosuuksien lisäksi kaikki muutkin väylät on suunniteltu siten, että mitäänsanomattomia kentän osia ei löydy. Muotisuunnittelija Oscar de la Rentan nimi liitetään vahvasti Punta Canaan ja hänen taitojaan voi ihailla muun muassa La Canan Golfklubin terassilla nauttiessaan näkymästä P B Dyen suunnittelemalle La Canan kentälle. Punta Canan alueen muita nimekkäitä suunnittelijoita ovat Nick Price (Punta Blanca) ja Tom Fazio (Los Corales). Nick Faldon suunnittelemalta RocoKin Legacy –kentältä löytyy koko saaren huikein yksittäinen väylä, merta vasten lyötävä par3, reikä numero 17. Saaren muut golfalueet sijoittuvat pohjoisosaan ja etelärannalle Santo Domingon läheisyyteen, Juan Dolioon. Pohjoisessa on kaksi upeaa Robert Trent Jonesin kenttää, Playa Dorada ja Playa Grande. Juan Dolion alueen vahvoja nimiä ovat Gary Player ja Greg Norman. Punta Canan infrastruktuuri ja massiivinen koko takaavat, että se tulee väkisinkin olemaan suosituin golfmatkojen kohde, vaikka henkilökohtainen suosikkini on Casa de Campo.

src=

Todellinen vaihtoehto?

Onko tämä Karibian saarivaltakunta sitten todellinen vaihtoehto suomalaiselle golfarille, jonka matkahammasta kolottaa säännöllisin väliajoin. Dominikaaninen Tasavalta ei yllä palvelukulttuurissa samalle tasolle parhaimpien kilpailijoidensa kanssa, hotellien kesken palvelussa on isoja eroja. All Inclusive –konsepti tekee kuitenkin väistämättä säväyksen ja mahdollistaa mukavan oleskelun. Paketin ruokaa tai juomia ei voi moittia. Tyylikkäät kylpylät kuuluvat kiinteästi hotellien palveluvalikoimaan ja rannat ovat upeita ja siistejä. Resortit ovat niin isoja ja tarjonnaltaan monipuolisia, että elämää niiden ulkopuolelta harva käy etsimässä. Santo Domingon historiallisesti merkittävä Colonial City ja La Romanassa sijaitseva maailman suurin sikaritehdas ovat kuitenkin hyviä kohteita välipäiville. Myös sukelluksen harrastajalle on tarjolla mielenkiintoisia kohteita. Kenttien taso on hämmentävän kova, kuten suunnittelijoiden nimilista antaa odottaa. Greenfeet ovat 100-375 dollaria ja ne sisältäv auton. Paketista riippuen hotellien asukkaat pelaavat 30-50 % edullisemmin. Myös iltapäivälähtöjä on saatavilla 20-30% alennuksella. Dominikaanisen tasavallan valtit löytyvät siis pikemminkin laadusta kuin hinnoittelusta. Jos kuitenkin tuntuu vähänkään siltä, että Thaimaa, Tunisia, Espanja, Portugal tai Turkin Belek alkavat jo hiukan puuduttaa ja Karibian turkoosi meri vaikuttaa kutsuvalta, suosittelen vahvasti tutustumaan saaren tarjontaan. Muutaman espanjankielisen sanan osaaminen helpottaa, mutta englannillakin pärjää varsin hyvin.

Cap

Huippusesonki Suomen talviaikaan

Paras kausi ajoittuu joulukuusta maaliskuuhun. Tällöin lämpötila liikkuu 30 asteen molemmin puolin ja sadekuurot ovat harvinaisia. Erityisesti kesäkuukausina on kuumuuden takia syytä varautua aikaisiin aamukierroksiin. Elo-marraskuussa saattavat hirmumyrskyt olla riesana. Toisaalta hinnat saattavat huippusesongin ulkopuolella jopa puolittua.

Plussat – Runsaasti erinomaisia kenttiä ja hotelleja – Mukava ilmasto Suomen talven aikana – All inclusive –konsepti hotelleissa – Kentillä hyvin tilaa myös huippusesonkina – Golfin lisäksi muitakin aktiviteetteja – Tarjolla hyvin hinnoiteltuja golfpaketteja

Miinukset – Erilliset green feet arvokkaita – Aikaero Suomesta 6 tuntia – Ei suoria lentoja => lentoaika vaihtoineen noin 15 tuntia, Air France – Kentillä lähes poikkeuksetta autopakko – Palvelutaso

Teksti Esa Mäkinen, Kuvat kentiltä Juttu on julkaistu Golf Digest 6/10-numerossa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje