23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfmatkailu kasvaa

Suomalaisten suosikkeja ovat edelleen Espanja, Portugali ja Turkki. Kuvassa Praia D´El Rey -kentän 15. väylä Portugalin rannikolla.

Golfmatkailu on muuttunut kovasti 1980-luvun puolivälistä, jolloin Finnmatkat aloitti golfarien omat ryhmämatkat. Harry Safo ja monet muut PGA-valmentajat veivät aloittelijoita sekä jo lajiin vihkiytyneitä kurssi- ja pelimatkoille. Ryhmissä oli parhaimmillaan useita kymmeniä pelaajia haistelemassa ensimmäistä kertaa viheriön tuoksua ulkomailla.

Pienellä viiveellä markkinoille tuli muitakin toimijoita. Matkailuala on ollut suuressa murroksessa viimeisten vuosien aikana. Golfarit ovat oppineet järjestämään itse matkojaan internetin kautta. Alan suuret toimijat Finnmatkat sekä Aurinkomatkat ovat lopettaneet omien golfmatkojensa tuotannon.

Räätälöinti on usein toistettu taikasana. Yksittäisten turistien, pariskuntien ja ryhmien golfkuumetta helpottamaan on markkinoille noussut muutama merkittävä, pelkästään golfiin keskittynyt matkanjärjestäjä. Niiden valikoimista löytyy kymmeniä maita ja satoja eri kohteita.

Ryhmämatkailukaan ei toki ole kuollut. Seurat ja erilaiset yhteisöt löytävät palveluntuottajia alalta, jolla talouden taantumasta huolimatta menee ympäröivää yhteiskuntaa paremmin. Golfmatkailun volyymit Suomessa ovat useimpien alalla vaikuttavien toimijoiden käsityksen mukaan kasvaneet jatkuvasti, vaikka virallisia tilastoja ei olekaan.

Omalle vai matkanjärjestäjän matkalle?

Yhä suurempi osa harrastajista on omatoimimatkaajia, jotka kiertelevät maailmalla golfbägi varustuksenaan. Myös monet ryhmät ja yhteisöt hoitavat matkajärjestelynsä internetin kautta. Tämä kehitys on ollut erityisen voimakasta viimeisten vuosien aikana.

Matkanjärjestäjien kautta Suomesta lähtee ulkomaille vuosittain arvioiden mukaan 15 000-20 000 golfaria. Omatoimimatkailijat mukaan laskettuna määrä on luonnollisesti huomattavasti suurempi.

Golfiin erikoistuneet matkanjärjestäjät näkevät silti tulevaisuuden osaltaan valoisana.

”Suuri osa golfareista pitää edelleen arvossaan sitä, että matkalle lähtiessään heillä on kaikki oleellinen valmiina ja varmistettuna. Tällöin pääasiaan eli lomailuun ja pelaamiseen jää enemmän aikaa”, painottaa 90-luvun alkupuolella Suomen ensimmäisen pelkästään golfiin keskittyneen matkatoimiston perustanut Antero Kontola AK-Matkoista.

Suomalaiset ovat varsin uskollisia suosikkikohteilleen. Espanjasta ja Portugalista löytyy aiempia vuosia edullisempia paketteja ja Turkin Belek on vakiinnuttanut asemansa lyhyessä ajassa.

”Golfarit ovat asiakkaina vaativia ja myös uteliaita uusille kohteille. Tulevaisuudessa golfmatkailuun yhdistetään erilaisia teemoja kuten viiniä ja ruokailua sekä hyvinvointia”, uskoo Golfreseptin Markku Nord.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Kari Pöllänen says:

    Suomalaiset golfmatkaillijat maksavat vaikkapa ruotsalaisiin verrattuina jonkinlaista ”reunamaan” lisää matkoistaan. Tilaamalla matkan netin kautta suoraan paikalliselta golfresorilta tai -klubilta voi sääästää helposti n. 400 euroa/golfaaja. Ota yhteys suoraan netin kautta suoraan klubiin tai resortiin, maksut hoidat turvallisesti euromaksuna ja varaa lentosi itse. Et tarvitse matkatoimistoa väliin, säästät ja saat saman palvelun. Tietysti joudut varaamaan lentosi itse. No big deal. Teimme juuri näin 20 hengen porukkamme matkalle lokakuussa Lissabonin lähistölle, säästimme 6000-8000 euroa koko porukka.

    Petsku says:

    Karin mallissa on tietenkin myös riskinsä joita ei kannata unohtaa. Jos tapahtuu jotain, tulee tuhkapilvi tms niin sitten on ihan omillaan, kenelläkään ei ole velvoitetta hommata lisämajoitusta tai uutta kuljetusta. Sitten se alkaakin maksaa. Toinen asia on tietenkin sekin, että kuinka paljon on valmis itse näkemään asian eteen vaivaa. Ja jos ei näe tarpeeksi, saattaa valita huonon majoituksen, kentät jne. jos/kun ei tiedä tarpeeksi.