26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Englannin kanaalin saarilla golfaria hemmotellaan majesteettisilla maisemilla

Golfbongari teki ranskalaisen visiitin Jerseyn ja Guernseyn kanaalisaarille, joilla golfia on pelattu pitkään.

Englannin ja Ranskan välisen kanaalin kaksi saarta ovat olleet jo pidempään bongauslistallani, mutta vasta tänä keväänä siihen avautui luonteva tilaisuus toisen reissun jatkeena.

Golfia näillä saarilla on pelattu jo 1800-luvulla, mikä ei sinällään yllätä. Molemmilta saarilta löytyy ”Royal-alkuinen” golfklubi eli kohteet ovat houkutelleet aikanaan myös kuninkaallisia lajin harrastajia.

Oman ominaispiirteensä saarille tuo hallintomalli, sillä ne kuuluvat erillisalueina brittiläiseen imperiumiin, mutta Man-saaren tapaan ne eivät ole osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Guernsey

Suuntasin ensin Guernseylle, koska se oli logistisesti paras vaihtoehto Lontoosta Gatwickin kautta. Saari on pieni ja sen ajelee helposti ympäri parissa tunnissa – vuokra-auto toimii hyvin, kun säätää ajonopeuden kapeiden teiden vaatimusten mukaiseksi.

Saaren koillisnurkassa, meren äärellä sijaitseva Peninsula Hotel valikoitui majapaikaksi pääosin sen vuoksi, että Royal Guernsey Golf Club sijaitsee siitä vain viiden minuutin ajomatkan päässä. Nimestään huolimatta hotelli oli suhteellisen edullinen.

Linksgolfia parhaimmillaan

Vuonna 1878 perustettu Royal Guernsey Golf Club jakaa kentän reilut 10 vuotta nuoremman L Ancresse Golf Clubin kanssa, mikä jonkin verran hämää varausta tehtäessä. Välimatkaa klubitaloilla on noin 100 metriä ja kenttä on yhteinen.

Royal Guernsey GC jakaa kentän L Ancresse Golf Clubin kanssa. Järjestely ei ole täysin poikkeuksellinen Britteinsaarilla.

Linksiksi kentällä on runsaasti korkeuseroja, mikä tuo vaihtelevuutta peliin. Väylillä on väljyyttä ja kokonaisuutena kenttä oli hyvässä kunnossa eikä klubitalon tai proshopin tarjonnasta voinut löytää moitteelle sijaa – koin saavani vastinetta sinällään hiukan arvokkaalle 90 euron pelimaksulle.

Vaikka saarelta löytyy muitakin kenttiä, tyydyin tällä kertaa vain yhteen. Kahdesta päivästäni toisen käytin pääkaupunki Saint Peter Portissa ja pienemmissä kylissä kiertelemiseen. Mikäli sää on suotuisa, suosittelen tutustumaan useiden kilometrien mittaisiin hiekkarantoihin saaren pohjoisrannalla!

Jersey

Naapurisaari Jersey sijaitsee parinkymmenen minuutin lennon päässä. Jerseylle varasin neljä päivää, sillä saari on huomattavasti suurempi – ja pitihän 1980-luvulla filmatun klassikon, eli Bergerac-sarjan maisemiin tutustua kunnolla.

Päädyin valitsemaan tukikohdaksi pääkaupunki Saint Helierissä sijaitsevan Hotel de Francen ja keskeinen sijainti mahdollistikin sujuvan päivittäisen liikennöinnin eri kohteisiin. Noin kolmannes saaren 100 000 asukkaasta asuu Saint Helierissä.

Royal Jersey Golf Clubin juuret ulottuvat naapurisaaren vanhimman kentän tapaan vuoteen 1878 ja odotukseni olivat upean klubitalon ja noin 100 euron green feen perusteella korkealla.

Royal Jersey Golf Clubin kentälle tuovat omalaatuista ilmettä saksalaisten miehittäjien 1940-luvulla rakentamat bunkkerit ja tykistöasemat.

Ensimmäinen väylä mukaan lukien kentältä löytyikin lukuisia mielenkiintoisia haasteita ja kenttä griineineen oli oivassa kunnossa. Saksalaisten 1940-luvulla rakentamat sotilasbunkkerit ovat edelleen olennainen osa maisemaa.

Koska tuuli näyttelee linkskentällä perinteisesti isoa roolia, toivoisi pelaajien turvallisuuden nimissä enemmän väljyyttä, mitä Royal Jersey tarjoaa. Ainakaan tuuliin tottumattomien harrastajien lyönnit eivät suinkaan aina pysy niin sanotusti näpeissä, vaan puhuri saattaa liidättää pelivälinettä pahanlaisesti väärään suuntaan. Toisaalta yli 130 vuotta vanha kenttä on sellainen kuin se on ja siitä pitää osata nauttia.

Royal Jersey Golf Club sijaitsee komeasti ylhäällä rantapenkereen päällä ja maisemat olivat kierroksen parasta antia – muilta osin pelikokemus ei yltänyt naapurisaaren kuninkaallisen klubin tasolle.

La Moye Golf Club

Seuraavan päivän illalle olin varannut lähtöajan saaren itäpäässä, St Breladen lähistöllä sijaitsevalle La Moye Golf Clubille. 120-vuotisjuhliaan viettävän kerhon klubitalo lepäsi keskeisellä paikalla kenttään nähden ja sijainti korkealla kukkulan päällä takasi tälläkin kertaa upeat merimaisemat.

Jännitystä avauslyöntiin tuli ripaus lisää, kun huomasin Ian Woosnamin olevan lähistöllä tarkkailemassa, miten turisti saa pelinsä käyntiin ykkösväylän par-kolmosella. Caddiemaster olikin kertonut tunnetun, klubin pitkäaikaisen jäsenen olevan parhaillaan harjoittelemassa tulevaa Jersey Legends -kisaa varten.

Kierroksen edetessä varmistui, että nyt pelataan saaren ykköskentällä. Vaihtelevat, sopivasti korkeuseroa tarjoavat väylät sekä upeat maisemat jättivät positiivisen muistijäljen. Green fee turistille on toukokuussa 140 euroa, jäsenen kanssa pelatessa kustannus kutistuu noin 100 eurolla. Jäseniä en tuntenut, Woosnaminkin vain nimeltä.

Saari tutuksi

Koska peliaikani sijoittuivat poikkeuksetta iltaan, jäi minulle aikaa tutustua saaren nähtävyyksiin. Paras tapa tutustumiseen on ajella ympäri saarta ilman tarkkaa aikataulua ja pysähtyä mielenkiintoisen kylän tai nähtävyyden kohdalla.

St Breladen edustan uimarannalla oli mukava kävellä laskuveden aikana ja aamukahvihetki Bergeracista tunnetun The Old Court Housen terassilla St Aubinissa vei hetkessä ajatukset 40 vuoden taakse.

Pikkukaupunkien satamat ja ranta-alueet ovat mieleenpainuvan kauniita.

Museorintamalla mainitsemisen arvoisia ovat The Pallot Steam, Motor & General Museum sekä toisen maailman sodan vaiheita kuvaava ”The War Tunnels” -museo. Pääsaaresta poiketen saksalaiset onnistuivat aikanaan miehittämään Jerseyn ja Guernseyn, joten museolla on paljon kerrottavaa jälkipolville.

Reppuretkeilyyn löytyi huikeat reitit saaren pohjoiselta rannalta. Tein noin kuuden kilometrin lenkin Priory Innistä Sorel Pointin majakalle ja takaisin. Korkeilta kalliorannoilta oli huikeat maisemat Guernseytä kohti ja merkityn polun korkeuseroja voisi luonnehtia riittäviksi.

Les Ormes on laadukas 9-reikäinen kenttä

Tiedustelut pelaamieni kenttien starttereilta johtivat siihen, että kolmanneksi kentäksi valikoitui lentokentän vieressä sijaitseva Les Ormesin ”ysi”. Molemmat asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että se on parempi valinta kuin muut saaren tarjoamat vaihtoehdot.

25 euron pelimaksu, kaunis ilta ja hyvässä kunnossa oleva Les Ormes oli mukava päätös saarigolfeille ja retken kruunasi illallinen ”Bergeracin” The Old Course Housessa St Aubinissa.

Mukavia bongauskohteita

Guernseyn ja Jerseyn turismi ei vielä toukokuussa ollut huipussaan, mikä mahdollisti kohtuuhintaiset yöpymiset sekä vuokra-auton ja peliaikojen saamisen. Kesäkuukausina varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä turismi lisääntyy huomattavasti.

Saaret ovat golfarille erinomaisia bongauskohteita, mutta pelkästään golfia sisältävän pidemmän matkan kohteeksi niitä on vaikea kuvitella. Pääkaupungin sijaan suosittelen harkitsemaan majapaikaksi Jerseylle St Helierin sijaan St Aubinin, St Breladen tai Goreyn pikkukaupunkeja.

Saarten välillä on nopeahko lauttayhteys, joten yksi mahdollisuus on majoittua Jerseyn saarelle ja käydä pelaamassa päiväretkellä Guernseyllä. Jerseyn saarelle on hyvä lentoyhteys Heathrown lentokentältä, kun taas Guernseytä palvelee paremmin Lontoon Gatwick.

Golfbongari Esa Mäkinen on kirjoittanut Golfpisteelle useista erikoisista golfkohteista artikkeleita. Löydät ne matkailu-osiosta, osan myös artikkelin alta Lisää aiheesta -kentästä.

Lue seuraavaksi: Golfbongarit Road Trip to USA: 8000 kilometriä arkea ja juhlaa tien päällä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje