11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][29]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Egyptin matkailu hakee kasvua golflomista

Egytissä historia on vahvasti läsnä monella golfkentällä.

Turismista monin paikoin elävä Pohjois-Afrikka on joutunut maksamaan kovaa hintaa muutama vuosi siteen leimahtaneista levottomuuksista, jotka tunnetaan nykyään yleisesti Arabikevään nimellä.

Välimeren etelärannalla Tunisiasta on kasvanut varteenotettava golfmatkailumaa, mutta golf voi tulevaisuudessa vetää turisteja enenevässä määrin myös Egyptiin.

Tällä hetkellä matkanjärjestäjät ovat kuitenkin vielä varovaisia pohjoisafrikkalaisten kohteiden suhteen. Se johtuu osittain siitä, että monet lentoyhtiöt eivät vielä liikennöi säännöllisesti alueelle.

Kun ajoittain leimahtavat levottomuudet saadaan taltutettua ja maa vakautettua, on turismiaan vuosikymmeniä kehittäneellä maalla paljon potentiaalia nousta suosituksi golflomakohteeksi.

”Jotkut matkanjärjestäjät ovat käsittääkseni aloittamassa charter-lentoja Egyptiin. OnGolfillakin on mielenkiintoa alueeseen, ja jos lentoliikenne alkaa taas herätä eloon, otamme Egyptinkin mielellämme listoille”, TravelOn Matkat oy:n toimitusjohtaja Tuomas Kiiskinen kertoo.

”Kohteena Pohjois-Afrikka on hyvä, sillä lentoaika sinne on vain viitisen tuntia ja säät ovat lähes poikkeuksetta hyviä. Välimeren pohjoispuolella kelit ovat talvella monesti aika arvaamattomia”, Kiiskinen jatkaa.

Tällä hetkellä ainakin Finnmatkat järjestää lomamatkoja Eguptin Hurghadaan ja Marsa Alamiin. Varsinaisena golflomakohteena Finnmatkat ei Egyptiä markkinoi.

Pääkaupungin levottomuudet eivät ole levinneet turistien suosimille alueille.

Pääkaupungin levottomuudet eivät ole levinneet turistien suosimille alueille.

”Käsittääkseni levottomuudet ovat keskittyneet Kairon alueelle, mutta etenkin turistikohteissa tilanne on jo rauhoittunut”, Kiiskinen arvioi.

Ulkoministeriö kehottaa sivuillaan 5. kesäkuuta julkaisemassa matkailutiedotteessa noudattamaan harkintaa Egyptin suhteen:

”Kehotamme välttämään tarpeetonta matkustamista muualle Egyptiin paitsi Punaisenmeren (Hurghadan ja Marsa Alamin alueet) lomakeskuksiin, Niilin varren historiallisiin kaupunkeihin Luxoriin ja Assuaniin sekä Kairoon. Kairoon matkustettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Kairossa kehotetaan välttämään mielenosoituksia ja väkijoukkoja”, tiedotteessa todetaan.

Pitkät perinteet

Pohjois-Afrikan valmistautuessa uuteen nousuun, vetävät Välimeren pohjoispuoliset kohteet hyvin.

”Belek on meillä suosituin kohde. Espanja tekee kovaa paluuta, osittain siksi, että siellä hintataso on laskenut merkittävästi. Molemmat kohteet ovat myös niin sanotusti tuttuja turvallisia ja siksi helppoja valintoja”, Kiiskinen sanoo.


Vaikka golfilla on yli satavuotinen perinne Egyptissä, on lajin suosio lähtenyt kasvuun vasta viimevuosina. Egyptissä on käynnissä useita uusia kenttäprojekteja ja vanhoja kenttiä kunnostetaan jatkuvasti.

Kaikkiaan maassa on tällä hetkellä parikymmentä hyvätasoista golfkenttää. Ne sijaitsevat pääasiassa Kairossa, Punaisenmeren Rivieran alueella Hurghadan ympäristössä ja Sinain niemimaalla.Ensimmäiset kentät, Gezira Sporting Club ja Mena House Oberoi Golf lähellä Gizan pyramideja avattiin jo 1800-luvun lopulla. Molemmat kentät ovat toiminnassa taas keväällä 2015, kun Mena House Oberoin uudistustyöt valmistuvat. Kairon pyramidialueella sijaitsevat myös Allegria Golf Club ja Dreamland Golf Club.”Golfin suosio kasvaa koko ajan ja erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana golfkentät ja pelaaminen ovat lisääntyneet Egyptissä. Eurooppalaiset golfkilpailut ovat sisällyttäneet Egyptin maailmanluokan golfkohteiden listalle. Olemme siitä suunnattoman ylpeitä ja kiitollisia”, sanoo Dr Mohamed Atta Elsherbeiny, Egyptin matkailutoimiston johtaja Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa.

”Golfaajat arvostavat hyvää hinta-laatusuhdetta ja osaavat vaatia palvelua, jota he ovat kiitelleet Egyptin golfkentillä”, hän jatkaa.Uuden Kairon golfkentät ovat Mirage City Golf, Katameya Heights Golf & Tennis Resort ja Katameya Dunes Golf Club, jossa on kaksi championship-tason golfkenttää. Kaikki kentät sijaitsevat vajaan 20 minuutin ajomatkan päässä Kairon kansainväliseltä lentokentältä.

Punaisenmeren ja Siinain alueen rannikoilla sijaitsevat golfkentät tarjoavat maisemallisesti ainutlaatuisia pelinautintoja. Punaisenmeren Rivieralla sijaitsevat esimerkiksi El Gouna Golf, Stella Di Mare Golf & Country Club, Sokhna Golf Club, La Residence Des Cascades Golf, Spa & Thalasso Resort ja Madinat Makadi.Siinain niemimaan golfkentistä Taba Heights Golf Resort sijaitsee Aqaban lahden pohjoiskärjessä ja Maritim Jolie Ville Golf vain viisi kilometriä Sharm El Sheikhin lentokentältä – molemmat kentät ovat 18-reikäisiä.Egyptin yli satavuotias golfperinne ja golfin ympärivuotisen harrastamisen mahdollistava lempeä ilmasto luovat pohjan lajin kasvulle. Suosikkikohteiden haastajaksi Egyptillä on matkaa, mutta maassa uskotaan golfmatkailun olevan yksi turismielinkeinon vahvoista tukijaloista tulevaisuudessa.


Sami Sarpakunnas

Lue myös

» Jouni Flinkkilä budjettimatkalla Egyptissä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje