18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Bulgariassa panostetaan huippukenttiin

BlackSeaRama on esimerkki bulgarialaisesta huippukentästä.

Bulgarialla ja golfilla ei ehkä ole pelaajan mielestä muuta yhteistä, kuin sanoissa olevat g-kirjaimet. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Maassa on viisi valmista kenttää ja kaksi rakenteilla. Kovimmat panostukset tehdään lomakohde Varnan pohjoispuolelle Mustameren rannalle.

Bulgaria aikoo haastaa Turkin golfkohteena ja nostaa samalla golfmatkailun uudelle tasolle. Vuosi sitten valmistuneet Ian Woosnamin suunnittelema Lighthouse ja Gary Playerin BlackSeaRama ovat korkeatasoisia designkenttiä, jotka tarjoavat huikeiden maisemien lisäksi myös pelillisiä haasteita. Alueen kolmas kenttä Trachian – senkin on suunnitellut Player – valmistui pelikuntoon syksyllä 2010.

Lighthouse ja BlackSeaRama on rakennettu 200 metriä merenpinnan yläpuolelle ylängölle. Trachian puolestaan ylängön ja Mustanmeren väliin.

Bulgariassa on vajaat 500 golfin pelaajaa, joten kolmen kentän keskittymä tähtää puhtaasti golfmatkailuun. Lighthouse Golf Resort on kokonsa puolesta alueen keskus ja samalla sen akilleen kantapää. Maailmanlaajuinen talouskriisi on ravistellut sitä ja hanke on palvelujen osalta pahasti vaiheessa.

Rahoituksen hyytymisen vuoksi alueelle rakennettava viiden tähden hotellikompleksi Lighthouse Palace on vielä keskeneräinen. Kolme kuukautta sitten projektin uudeksi päälliköksi palkattu eteläafrikkalainen Paul Streater kuitenkin vakuuttaa, että rahoitus on saatu kuntoon ja hotelli valmistuu ensi syksyksi.

”Bulgarialaiset pankit ovat ulkomaisten pankkien omistuksessa ja finanssikriisin myötä luototus jäädytettiin ja hankkeet arvioitiin uudestaan. Pääsemme jatkamaan rakennustöitä lähiaikoina”, Streater vakuuttaa ja myöntää suoraan, että koko projekti on toteutettu väärässä järjestyksessä.

”Suurin osa huviloista ja huoneistorakennuksista on valmiita tai lähes valmiita. Golfia on pelattu jo vuosi, mutta hotellipalvelut puuttuvat”, määrittelee Streater – joka on muuten suuri Suomi-fani – rakentamisen tärkeysjärjestyksen. Listan viimeiseksi on jäänyt alueelle nimenkin antaneen majakan rakentaminen.

Molemmissa kohteissa myydään sekä huoneistoja että huviloita. Lighthousesta voi ostaa oman kaksikerroksisen villan noin 50000 eurolla. BlackSeaRaman lähinnä rantaviivaa olevista huviloista pitää pulittaa jo reilut 500000 euroa varustuksesta riippuen. Tähän mennessä kauppaa on tehty eniten venäläisten, romanialaisten ja bulgarialaisten kanssa.

Lighthousen alue keskeneräinen

Upeat

Upeat näkymät Mustallemerelle.

Ian Woosnamin suunnitelema links-kenttä valmistui syksyllä 2008. Se on hyvässä kunnossa ja tarjoaa pelillisiä haasteita. Väylillä on hyvin tilaa, ne ovat hyväkuntoisia ja viheriöt jopa erinomaisia.

Karheikot puolestaan muistuttavat vielä perunapeltoa. Mikäli pallo livahtaa pitkän ”ruohon” puolelle, on pelaaja todella pulassa. Epätasainen maasto ja alueelle tyypilliset hiirenkolot tarjoavat pallolle helposti pelaamattoman paikan, jos pallo ylipäätään löytyy.

Koska kenttä on uusi, puuistutukset ovat vielä pieniä ja metsiköitä on ainoastaan paikoitellen. Tiiauspaikat ovat selkeät ja hyvät pitkälti myös siitä syystä, että pelaajia on ollut vähän.

Kolme ensimmäistä väylää antavat rauhallisen lähdön kierrokselle. Nelosen vesieste tarjoaa pelaajalle jo haasteita ja houkutuksia: 200 metrin avaus vesiesteen yli oikaisisi melkoisesti.

Sisääntulon ensimmäinen reikä onkin sitten kentän vaikein reikä. Keltaisilta pelattaessa reikä on 361 metriä pitkä par-4 ja oikealta väylälle työntyy iso vesieste. Kolme väyläbunkkeria ja vesieste imaisevat ahneet avaukset. Myös viheriön edessä on neljä bunkkeria. Haasteellinen reikä, johon jokainen löytää itselleen sopivan pelitavan yrityksen ja erehdyksen kautta.

Kentältä puuttuu selkeä nimikkoväylä. Lähimmäksi sitä yltää 16, joka on lähes 500-metrinen par-5. Avauslyönnin jälkeen vesieste tulee peliin kahdella seuraavalla lyönnillä. Reiän näyttävyys muuttuu täysin, kun viheriön taakse rakennetaan jo edellä mainittu majakka.

Lighthousen klubitalo on täyden palvelun hulppea kokonaisuus. Siellä on ennen hotellin valmistumista alueen ainoa ravintola, joka on sekä ruuan että palvelun puolesta huippuluokkaa. Hinnat ovat ravintolapalvelujen osalta edullisia: iso olut maksaa pari euroa ja hyvää ruokaa ja paikallisia viinejä saa 20 eurolla. Oleskelutilat ovat avarat ja terassilta avautuu hieno näkymä kentälle. Proshop on iso ja tarjolla on huipputuotteita. Välineiden hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

BlackSeaRama on huippukenttä

Klubitalokin

Klubitalokin Black Sea Ramassa täyttää kovemmat vaatimukset.

Sekä pelaamisen että palvelujen suhteen siirrytään aivan uudelle tasolle BlackSeaRamassa. Vaikka kenttä avattiin samoihin aikoihin Lighthousen kanssa, myös oheispalvelut on saatu jo valmiiksi. Gary Playerin suunnittelema championship-tason links-kenttä on silmiähivelevän kaunis ja haasteellisen. Aivan jyrkänteen reunalla sijaitseva klubitalo on kotoisa ja toimiva.

BlackSeaRamassa asutaan kolmessa rivissä merelle kurottavissa huviloissa tai kaksikerroksisissa paritaloissa. Isoimmissa huviloissa on 3-4 makuuhuonetta ja oma uima-allas. Belltower-alueen paritaloissa on yhteinen iso puutarha ja uima-allas. Lisäksi tarjolla on tenniskenttiä, kaksi kuntosalia ja kylpylä. Asumisen hintaan kuuluu aamiainen klubitalolla.

Alueen erikoisuuksia on, että kaikki ravintolassa tarjottavat vihannekset kasvatetaan kentän alueella, kala tulee suoraan läheisestä merestä ja liha alueen kasvattajilta. Viiniköynnökset reunustavat väyliä ja parin vuoden sisällä ravintolassa tarjoillaan kentän omia viinejä. Golfkierroksen jälkeen voi lähteä vaikka kalastusretkelle ja mahdollisen saaliin voi tuoda ravintolaan ja syödä illalla.

BlackSeaRaman kenttä on joka suhteessa hyvin suunniteltu, rakennettu ja viimeistelty. Kolmen ensimmäisen reiän pehmeän laskun jälkeen alkaa kauniiden väylien ilotulitus, jolle ei tunnu tulevan loppua. Jos Lighthousen väylät olivat vähän ”tasapaksuja”, tarjoaa Playerin kenttä toinen toistaan hienompia väyliä. Peräti kuusi viheriötä on aivan Mustanmeren tuntumassa ja näkymät ovat upeat.

Tiiauspaikat ovat hyvin rakennettuja ja selkeitä. Niitä on jokaisella reiällä viisi, joten haasteita riittää eri tasoisille pelaajille. Kentän pituus vaihtelee etu- ja takatiin välillä reilut 2000 metriä!

Kun BlackSeaRama valmistui, myös etu- ja takaysien pelijärjestys vaihdettiin. Kierros päättyy nyt neljään todella hienoon väylään, joista viimeinen on todellinen monsteri. Gary Player nikotteli jonkin aikaa pelijärjestyksen muutosta vastaan, sillä hän ei olisi halunnut päättää kierrosta par-3 –reikään. Muutaman kierroksen pelattuaan hänkin hyväksyi melko ainutlaatuisen ratkaisun.

Kierroksen päätös on ikimuistoinen. Viiden tiiauspaikan valikoimasta keskimmäinen eli Silver sopii klubipelaajalle ja tällöin matkaa viheriölle kertyy 198 metriä rotkon yli! Unohtumaton kokemus, jos griiniin osuu.

BlackSeaRaman väylillä on hyvin tilaa ja ne ovat erinomaisessa kunnossa. Sekä väylät että karheikot on ajettu mataliksi ja näin halutaan helpottaa pelaamista. Vähäisen pelaajamäärän vuoksi viheriöillä tehtiin testikierroksen aikana huoltotöitä, ja ilmausreiät haittasivat puttaamista jonkin verran. Kooltaan viheriöt olivat varsin normaalit ja korkeuserotkin olivat hallittavissa.

Kannattaa kysyä tarjouksia

Sekä Lighthouse että BlackSeaRama on loistavia paikkoja golfkauden avaukseen tai päättämiseen. Kentillä ei ole ruuhkaa ja sääolosuhteet ovat kotoiset huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa. Alueen turistisesonki painottuu kesään. Lokakuun alussa pelatuilla testikierroksilla aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja päivälämpötila lähenteli hellelukemia. Illalla tarvittiin pusakka tai villapaita.

BlackSeaRamassa on myös erinomaiset harjoitusmahdollisuudet ja Itävallan juniorimaajoukkue on jo käynyt siellä harjoittelemassa. Tilat ovat myös ryhmien käytössä, jos mukana on oma golfpro.

Syksyllä Lighthouseen pääsi pelaamaan 40 ja BlackSeaRamaan 60 eurolla. Kentät tekevät tiiviisti yhteistyötä ja viikon tai pitkän viikonlopun pelireissua varten kannattaa tiedustella pakettihintoja, jotka olivat ainakin syksyllä edullisia.

Kentät ovat lähekkäin ja siirtyminen onnistuu helposti esimerkiksi golfautolla tai niiden välillä kulkevalla yhteysbussilla.

Vilkkaampaa yöelämää haluavat voivat iltaisin tutustua vajaan 14000 asukkaan Balchikin kaupungin tarjontaan. Mustanmeren rannalla sijaitseva historiallinen kaupunki on yli 2000 vuotta vanha ja tämä heijastuu rakennustyyliin ja nähtävyyksiin. Rantabulevardilla on hotelleja ja ravintoloita terasseineen.

Bulgarian uuteen golfkohteeseen tutustuminen edellyttää lentoa Varnaan ja sieltä on noin tunnin ajomatka golfkentille. Pakettitarjouksissa matkat pikkubussilla kuuluvat hintaan. Lomasesongin aikaan Suomestakin saa useita lentoja suoraan Varnaan, mutta lomakauden ulkopuolella reitti kiertää jonkin isomman lentokentän – yleensä Budapestin – kautta.

Lisätietoja:

http://www.bggolftours.com/

http://www.lighthousegolfresort.com/

http://www.blacksearama.com/

Plussat ja miinukset

+Loisteliaat kentät

+Hyvät harjoitusalueet

+Ei ruuhkia

+Ainutlaatuiset maisemat

+Edullinen hintataso

+/- Ilta- ja yöelämä hiljaista

-Hotellipalveluiden puute

-Klubitaloilla ainoat ravintolat

-Hankalat lennot sesongin ulkopuolella

-Huoneistomajoituksessa keittiöt, mutta alueella ei ole kauppoja.

Teksti: Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  Aki Kosonen says:

  Pelasin heinä-elokuun vaihteessa BlackSeaRaman ja Lighthousen kenttiä, ja olin todella tyytyväinen kokemaani. Kentät hyvässä kunnossa. Griinit sopivan nopeat ja tasalaatuiset. Koska kentät ovat ylängollä meren tuntumassa, niin usein siellä tuulee tosi kovaa, joten haastetta tulee sopivasti peliin, kuten links tyyppisillä kentillä tulee ollakin. Lighthousen greenfee oli silloin 55 euroa ja BlackSeaRaman 75.Näiden kahden kentän alapuolelle aivan meren rantaa on vielä parempaa tulossa. Aivan uskomattoman upea kentän paikka käytännössä alle 10 km päässä Balchikin kaupungista: Thracian Cliffs Golf Resorthttp://www.thraciancliffs.com/Gary Playerin video kannattaa katsoahttp://www.thraciancliffs.com/gary-player-video.htmlThracian Cliffs Golf Resort ei ollut vielä viime kautena valmis ja saa nähdä milloin se on pelikunnossa, mutta merinäkymä on taattu joka väylältä.Bulgariassa oli viime ja tämä talvi luminen ja tavallista kylmempi. Lighthouse golf lähetti jo kirjeen, että kenttä avataan tavallista myöhemmin tänä keväänä, ehkä joskus huhtikuussa. Itse asuin hyvällä paikalla hotelli Helios, joka on Balchik:ssa meren rannalla. Tjäreborg käyttää sitä hotellia. Helioksesta otin aina aamuisin kyydin kentälle hotellin Pablo-taxilla (Pavel) ja kun soitin kierroksen jälkeen niin Pavel tuli hakemaan kentältä. Pavelin kanssa voi neuvotella kuljetuksista hyvät hinnat. Hotelli Helioksen risteyksestä tie merenrantaa pitkin Thracian Cliffsille olisi n.10 km ja harjanteen päälle nousevaa tietä myöten Lighthouse ja BlackSeaRaman kentille n. 15 km. Linnuntietä kaikki kolme kenttää ovat puolta lähempänä ko. hotellia. Ei muuta kuin Bulgariaan Balchikiin golfaamaan. Keväällä ei kannata ehkä turhan aikaisin lähteä, kesällä lämpöä riittää ja kentällä tuuli viilentää mukavasti, joten heinä-elokuussakaan ei ollut liian kuumaa. Syksyllä kenttä on varmaan pitkään hyvässä kunnossa, mutta vielä kovemmat tuuliset säät alkavat jo elokuun lopulla, kertoi minulle samalla harjanteella asuva Pavel.

  Boris says:

  Upea Thracian Cliffs nyt avattu huhtikuussa 1st. Tarkista upeat kuvat täältä: http://www.golfcoursesinbulgaria.com/Thracian-Cliffs-Golf-Course Etsitkö golf loma Lighthouse, BlackSeaRama ja Thracian Cliffs, lähetä sähköpostia osoitteeseen: office@bggolftours.com http://www.bggolftours.com

  Bulgaria Air says:

  Räätälöidyt golfmatkat Lighthouse, BlackSeaRama ja Thracian Cliffs kentille sis. lennot, kuljetukset, majoitukset ja pelit osoitteessa http://bulgariaair.fi/balchik.html tai lähetä sähköpostia info@bulgariaair.fi.