Rosen tasaisuus on ollut omaa luokkaansa. Englantilainen ei juuri huonoja kisoja pelaa. Suomalaisten keskinäisessä vertailussa Mikko Korhonen on omilla luvuillaan.
Justin Rose tuli tehneeksi viime syksynä jotain, mihin eurooppalainen huippupelaaja ei ollut yltänyt kolmeen vuoteen: kiipesi maailmanlistan kärkipaikalle.
Tämä tapahtui PGA Tourin pudotuspelisarjaan kuuluvan BMW Championshipin jälkeen, jolloin Rosen tunnelmat eivät muutoin olleet Keegan Bradleylle kärsityn uusintatappion päätteeksi kaikkein parhaimmat.
Hän vuorotteli loppuvuodesta listan ykköspaikalla pariin otteeseen Brooks Koepkan kanssa, kunnes otti tammikuussa rankingvaltikan haltuunsa kolmannen kerran neljän kuukauden sisällä.
Tuore voitto San Diegossa käydyssä Yhdysvaltain kiertueen Farmers Insurance Openissa venytti eron viime viikolla huilanneeseen Koepkaan 1,26 keskiarvopisteeseen (10,29 vs. 9,03).
Euroopan kirkkaimman golftähden otteet ovat olleet jo pitkään vakuuttavia. Englantilainen otti Torrey Pines Golf Clubilla kolmannen voittonsa sitten toukokuun 2018, ja koossa on 24 edellisestä turnauksesta peräti 16 top 10 -sijoitusta.
Rose, 38, ei ole juurikaan luisunut viimeisen kahdeksan vuoden puitteissa maailmanlistalla top 20:n ulkopuolelle, joskin suurimman osan tästä ajasta hän on viihtynyt kymmenen joukossa.
Viiden vuoden takainen U.S. Open -voittaja ja Rion olympiakultamitalisti on ollut loppuvuodesta 2017 maailman luotettavin pelaaja. Tässä jaksossa voittoja on kertynyt kuusi ja muita top 5 -sijoituksia kymmenen kappaletta.
Hienoista saavutuksistaan huolimatta Rose kärsii aliarvostetun pelaajan maineesta. Huomiota herättämättömän tasainen persoona, hieman väritön brittiläinen olemus ja konemainen tapa lyödä palloa ovat tehneet hänestä hieman ”näkymättömän” urheilusankarin.
Edelliset 27 kilpailua ovat tuottaneet Roselle vain yhden karsiutumisen, ja kymmenestä viimeisestä kisasta seitsemästä hänen nimensä on löytynyt tulosluettelon neljän parhaan joukosta.
Rose kertoi ESPN.com:in haastattelussa, että hurjan vireen taustalla on koko tiimin ahkera työnteko. Tekniikkaa on hierottu muun muassa fysiologian asiantuntijoiden avustuksella sitä silmällä pitäen, että pelaaja pääsisi eroon aika ajoin selkää kiusaavista pikkuvaivoista.
”Nuo muutokset ovat saaneet meidät paiskimaan hommia, mutta olen kehittynyt myös teknisesti parin viimeisen vuoden aikana.”
Toistaiseksi pahimman pelillisen takaiskunsa Rose koki vuoden 2017 Mastersissa, jonka playoffissa hän menetti Sergio Garcialle jo käden ulottuvilla olleen toisen major-voittonsa. Tästä ylipääseminen vei aikaa.
”Se oli raskas tappio. Tajusin kuitenkin nopeasti, että itselläni on ollut omat suotuisat pomppuni ja tuurini. Monet kisat ovat menneet kannaltani käsikirjoituksen mukaan, ja tämän oivallettuani pystyin katsomaan asioita taas toisesta perspektiivistä.”
Hän kilpailee tällä viikolla ensimmäistä kertaa Euroopan kiertueen ohjelmassa olevassa Saudi-Arabian turnauksessa. Roselta tiedusteltiin San Diegon kisan jälkeen, miten hän kokee uuden ja kyseenalaisen ”aluevaltauksen” poliittisesti.
”Olen ammattilaisgolfari, en poliitikko”, Rose vastasi.
Rose päätti tammikuun alussa yli 20 vuotta kestäneen yhteistyön välinevalmistaja TaylorMaden kanssa. Välineet tulevat jatkossa japanilaiselta luksusmailojen valmistajalta Honmalta, jonka kanssa hän allekirjoitti monivuotisen sopimuksen. Vuoden ensimmäisten viikkojen perusteella näyttäisi siltä, että tottuminen uusiin mailoihin on käynyt kivuttomasti.
Korhonen ”päällikkönä” suomalaislistalla
Kotimaisten ET-pelaajien marssijärjestys maailmanlistalla ei muuttunut tämänviikkoisessa päivityksessä. Mikko Korhosella (106:s) on selvä etumatka jo pidemmän aikaa seuraavana pysytelleeseen Kim Koivuun (210:s).
Kaikki neljä viime viikolla Dubain kilpailussa pelannutta suomalaista pystyivät parantamaan rankingsijoitustaan. Kalle Samooja on nyt sijalla 232 ja Tapio Pulkkanen löytyy 14 pykälää alempaa.
Koivun, Samoojan ja Pulkkasen keskiarvopisteiden ero on kuitenkin sen verran marginaalinen, että pakka voi sekoittua jo seuraavassa, Saudi-Arabiassa pelattavassa turnauksessa.
Viime vuonna alle 20 turnausta pelannut Mikko Ilonen (345:s) ei ole kilpaillut sitten joulukuun puolivälissä käydyn Alfred Dunhill Championshipin.
Lahtelainen ilmoitti pari viikkoa sitten Facebook-tilillään pitävänsä tavallista pidemmän talvitauon palatakseen harjoittelemaan kenttäolosuhteisiin helmikuun puolella.