Eurooppalaisten sijoitukset maailmanlistalla tulevat romahtamaan, sillä uudistus on osoittautumassa fiaskoksi - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Eurooppalaisten sijoitukset maailmanlistalla tulevat romahtamaan, sillä uudistus on osoittautumassa fiaskoksi

OWGR piti Dubain finaalin ja Bermudalla pelatun PGA Tourin pikkukisan voittoa pisteiden valossa lähes samanarvoisina. Kuvassa Jon Rahm. Getty Images

Uskottavuutensa menettänyt maailmanlista saa yhä useammalta pelaajalta kovaa kritiikkiä.

Tänä vuonna uudistuksen kokeneella golfin maailmanlistalla ei liene enää monta puolestapuhujaa – ainakaan Euroopan suunnalla. Turnauskohtainen pistejakauma kahden pääkiertueen turnauksissa herättää suurta ihmetystä, ja näyttää siltä, että järjestelmä suosii härskisti PGA Touria.

Official World Golf Rankingin uskottavuus kärsi ison kolauksen toissa viikonvaihteessa käydyissä turnauksissa. DP World Tourin finaalikilpailun Dubaissa voittanut Jon Rahm ansaitsi ykköstilastaan vain 21,8 pistettä, vaikka koolla oli seitsemän pelaajaa maailmanlistan top 25:stä, mukaan lukien listan kärkinimi Rory McIlroy.

Samanaikaisesti Adam Svensson kuittasi 37 pistettä PGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa RSM Classicissa, jossa korkeimmalle rankattu pelaaja oli sijalla 30 ollut Seamus Power. Tapauksen hämmästyttävyyttä lisää fakta, että Collin Morikawa ansaitsi vuotta aikaisemmin DP World Tour Championshipin voitosta 46 pistettä eli yli tuplasti enemmän isomman pistesaaliin kuin maailmanlistaa ”naurettavaksi” kutsunut Rahm.

OWGR perustelee omituista pistejakoa sillä, että RSM Classic kuului niin sanotun täyden fieldin kisoihin 155 osallistujallaan kun taas DPWT:n finaaliturnaukseen oli kutsuttu vain 50 pelaajaa. Se toisin sanoen katsoo, että PGA Tourin peruskilpailun voittaminen on selvästi vaikeampaa kuin Dubain finaali, ja siksi RSM Classicin voittajan kuului saada reilusti enemmän pisteitä.

Vähintään yhtä häpeällistä on, että OWGR piti samaisen Dubain finaalin ja Bermudalla aiemmin syksyllä pelatun PGA Tourin pikkukisan voittoa pisteiden valossa lähes samanarvoisina.

Epäkohdat ovat kuitenkin näyttäytyneet syksyn edetessä pelättyä pahempina. Muut kiertueet ovat OWGR:n järjestelmässä täysin PGA Tourin talutusnuorassa.

Myös David Micheluzzi kummasteli viime viikolla DP World Tourin ja PGA Tour of Australasia -kiertueen yhteisturnauksessa saamiaan pisteitä. Micheluzzi kysyi, miksi Australian PGA Championshipin yhdeksäs sija tuotti hänelle tammikuussa 4,48 pistettä, kun hän ansaitsi marraskuussa samaisessa kilpailussa paljon tasokkaamman pelaajakaartin läsnä ollessa kuudennesta sijastaan vain 2,01 pistettä.

Tapaus asettuu yhä oudompaan valoon, kun ottaa huomioon, että maailmanlistan kolmosen Cameron Smithin viikonvaihteessa voittama kilpailu kuului alkuvuodesta pelkästään heppoisemman Australian kiertueen ohjelmaan.

Elokuussa käyttöön otettu uudistettu maailmanlista sai heti julkistamisensa jälkeen kritiikkiä tai ainakin vahvaa epäilyä toimivuudestaan. Epäkohdat ovat kuitenkin näyttäytyneet syksyn edetessä pelättyä pahempina. Muut kiertueet ovat OWGR:n järjestelmässä täysin PGA Tourin talutusnuorassa. Myös USA:n Korn Ferry Tourilta saadut pisteet ovat olleet kakkostason kiertueeksi odottamattoman suuria.

DP World Tourin kannalta tilanne on hälyttävä. ”Euroopan kiertueelta” alkaa olla jo lähes mahdotonta nousta maailmanlistalla top 50:een, joka on käyntikortti kaikkein halutuimpiin kisoihin eli major-turnauksiin.

Torstaina Bahamalla alkavaa Hero World Challengea isännöivä Tiger Woods kertoi tiistaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että maailmanlistan pistejakojärjestelmä on pielessä.

Hänen mielestään pääkiertueiden ja maailmanlistan edustajien on kokoonnuttava pohtimaan vallitsevaa tilannetta, ja keksittävä parannuksia.

”Muistan olleeni joskus maailmanlistalla niin suuressa johdossa, että vaikka en olisi pelannut seuraavana vuonna yhtään kilpailua, olisin säilyttänyt kärkipaikkani. Järjestelmää muutettiin silloin, ja olen varma, että myös nykyistä systeemiä tullaan muuttamaan – toivottavasti mahdollisimman pian”, Woods sanoi.

DP Word Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley kantoi niin ikään hienovaraisesti huolta uudistuneen maailmanlistan epäkohdista.

”Kuten kaikkien uusien järjestelmien, myös maailmanlistan toimivuutta on voitava arvioida kaikkien osapuolten näkemykset huomioiden. Käymme tästä keskustelua seuraavassa tapaamisessamme”, hän sanoi.

Lue seuraavaksi: Näkökulma: Onko maailmanlistan uudistus vain keino lujittaa PGA Tourin asemaa ja näivettää muut?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • Bunkkeripete says:

  Tällainen lista ei voi varmaan koskaan olla täydellinen, mutta nyt on onnistuttu mokaamaan täydellisesti. Vuoden päästä maailmanlista ei kerro enää juuri mitään maailman parhaiden pelaajien järjestyksestä. LIV on oma lukunsa, jossa sielläkin on maailman parhaita pelaajia ellei paras (Cameron Smith). Oma lukunsa on sitten DPWT, jonka kohtelu ei kohta paljon eroa LIVistä. Kun tämä uusi pistelasku tuli voimaan, niin neljän ensimmäisen viikon kisoissa Korn Ferry tourilta sai enemmän pisteitä kuin DPWT:n kisoista, vaikka jälkimmäisten palkintosummat olivat kaksi-kolminkertaisia. Sitten kun DPWT:lle tulivat nimimiehet (2 owgr:n top 10:stä ja kaksi lisää top 20:stä) PGA:n kisasta sai enemmän pisteitä, vaikka siellä oli vain yksi hädin tuskin top 20:een päässyt pelaaja. Mutta PGA:n huonoimmat pelaajat olivat parempia kuin DPWT:n huonoimmat. Ihmeellistä, että kisojen arvo määräytyy osanottajalistan huonoimpien eikä parhaimpien mukaan. OWGR:n korjaamiseen ei riitä enää hienosäätö, sillä järjestelmä on täysin pielessä.

 • AnnaSwing says:

  ”DP World Tourin finaalikilpailun Dubaissa voittanut Jon Rahm ansaitsi ykköstilastaan vain 21.8 pistettä ……. Collin Morikawa ansaitsi vuotta aikaisemmin DP World Tour Championshipin voitosta 46 pistettä eli yli kolme kertaa enemmän isomman pistesaaliin kuin Rahm”

  ****
  Ihmetyttää tuo jonkinlainen prosenttilasku;
  Jos Morikawa sai 46 pinnaa ja Rahm 21.8, eli Morikawa sai 24.2 pinnaa enemmän.
  24.2 / 21 = 1.11, eli Morikawa sai 1.11 kertaa eli 111 %:a enemmän pinnoja kuin Rahm.

  Niin mistähän tulee tekstin ”yli kolme kertaa enemmän”?