5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

DP World Touria kyykytetään, kun PGA Tourin kakkoskastin syyskisasta saa enemmän pisteitä kuin DPWT:n finaalista

Jon Rahm kilpailee tällä viikolla monen muun tähtipelaajan tavoin Dubaissa. Kuva: Getty Images

Maailmanlistan tulkinnasta herää vaikutelma, että Dubaissa pelataan parhaillaan kakkoskiertueen finaaliturnausta.

Sekä DP World Tourilla että PGA Tourilla on tällä viikolla ohjelmassa kauden viimeiset viralliset kilpailut. Dubaissa pelataan finaaliturnaus, DP World Tour Championship ja St. Simonsin saarella Georgiassa käytävässä RSM Classicissa taistellaan jenkkitourin pelioikeuksista kaudelle 2024.

Vilkaisu turnausten osallistujaluetteloon kertoo, kummassa on koossa nimekkäämpi pelaajakaarti. Dubaissa ovat mukana Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland ja Matt Fitzpatrick – kaikki maailmanlistalla kahdeksan parhaan joukkoon mahtuvia pelaajia. RSM Classicin maailmanlistan ainoa top 10 -pelaaja on Brian Harman (9:s). Toiseksi korkeimmalle rankattu kilpailija on 18:ntena oleva Cameron Young.

DP World Tourilla kilpailevat lisäksi Tom Kim, Tyrrell Harron ja Tommy Fleetwood. Hekin OWGR-listan top 15 -pelaajia.

Vuoden 2022 elokuussa uudistuneessa maailmanlistan pistejärjestelmässä painotetaan enemmän pelaajamäärää kuin laatua.

PGA Tourin kilpailussa 16 pelaajaa 156:stä on maailmanlistalla top 60:ssa, kun DP World Tourin finaalin 50 pelaajasta heitä on 13. Dubain finaalissa heikoin rankkaus on Nacho Elviralla. Hän löytyy viimeksi päivitetyltä maailmanlistalta sijalta 283. RSM Classicissa 66 pelaajalla on Elviraa heikompi ranking-sijoitus.

Tästä huolimatta USA:n kiertueen ”välikauden” eli PGA Tour FedEx Cup Fall -sarjaan kuuluva kilpailu tuottaa enemmän maailmanlistan pisteitä kuin DP World Tourin loppuhuipennus.

Vuoden 2022 elokuussa uudistuneessa maailmanlistan pistejärjestelmässä painotetaan enemmän pelaajamäärää kuin laatua. Siten tässä mielessä on selvää, että 50 pelaajan DPWT-finaali jää PGA Tourin 156 pelaajan syyssarjan kisan jalkoihin.

RSM Classicin niin sanottu Field Rating on 225.269, kun DP World Tourilla sama luokitus on 153.768. Se merkitsee sitä, että voitto RSM Classicissa tuottaa peräti 40 prosenttia enemmän pisteitä kuin DP World Tour Championshipin ykköstila.

Kyseessä on käsittämätön vääristymä, eikä sille tunnu löytyvän maailmanlistaa uudistaneiden taholta mitään järkevää selitystä. He ovat sillä kannalla, että täyden 156 pelaajan kilpailu on vaikeampi voittaa kuin 50 pelaajan turnaus riippumatta osapuilleen siitä, keitä näihin turnauksiin osallistuu.

Tällaisella menettelyllä väheksytään paitsi lajin parhaita pelaajia, myös DP World Touria. Tilanne ei ole uusi, sillä järjestelmä näyttää alusta asti suosineen härskisti PGA Touria. Vuosi sitten OWGR piti samaisen Dubain finaalin ja Bermudalla aiemmin syksyllä pelatun PGA Tourin pikkukisan voittoa pisteiden valossa lähes samanarvoisina.

Muut kiertueet vaikuttavatkin yhä olevan OWGR:n järjestelmässä PGA Tourin talutusnuorassa.

Vaikka vuotta on 1,5 kuukautta jäljellä, eletään marraskuussa maailmanlistan osalta kriittisiä hetkiä. Huippupelaajat pyrkivät kaikin keinoin olemaan joulukuun viimeisellä ranking-listalla top 50:ssä, sillä se mahdollistaa pääsyn kauden 2024 ensimmäiseen major-kilpailuun, The Mastersiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että maailmanlistalla sijan 50–80 tuntumassa olevien pelaajien kannattaisi tällä viikolla olla mieluummin St. Simonsin saarella jahtaamassa isompia pisteitä kuin mitä Dubain finaaliturnauksessa on tarjolla.

Tästä syystä esimerkiksi Ludvig Åbergilla (53:s) ja Alex Norénilla (55:s) on RSM Classicissa huomattavasti paremmat mahdollisuudet raivata tiensä The Mastersiin verrattuna Dubaissa kilpaileviin Robert MacIntyreen (57:s) ja Nicolai Højgaardiin (70:s).

Juttua korjattu 17.11. klo 10.59. Vincent Norrman pelaa Dubain finaaliturnauksessa, ei PGA Tourin RSM Classicissa, kuten tekstissä aiemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi: Ranskalaisyllättäjät painelivat Dubain finaalikisan paalulle – Välimäki jumbosijalla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)