[6][5]
World Golf Championships

Henrik Stenson palaa tositoimiin Shanghaissa – kunto iso arvoitus

Myös maailmanlistan ykkönen Dustin Johnson pukee ensimmäisen kerran kuukauteen työhaalarit ylleen.

Kauden viimeinen WGC-sarjan turnaus HSBC Champions pyörähtää käyntiin torstaina Sheshan International Golf Clubilla Shanghaissa. Kilpailun osallistujaluettelo ei jätä ketään kylmäksi, sillä mukana on 21 pelaajaa maailmanlistan top 30:sta.

Yksi turnauksen mielenkiintoisimmista nimistä on Henrik Stenson, jonka edellisestä startista on vierähtänyt jo toista kuukautta. Hän jäi Illinoisissa pelatussa BMW Championshipissä sijalle 51, eikä päässyt FedEx Cupin pisteissä 30 parhaalle tarkoitettuun Tour Championshipiin.

Stenson sijoittui vuodentakaisessa Shanghain turnauksessa kakkoseksi, ja ylsi sen jälkeen jokaisessa viidessä pelaamassaan kilpailussa kymmenen joukkoon. Kausi ei jatkunut yhtä suotuisissa merkeissä. Ruotsalainen koki alkukeväästä kolmen peräkkäisen karsiutumisen putken, jonka toinen pää oli Mastersissa.

Hän oli Euroopan kiertueen lippulaivaturnauksessa BMW PGA Championshipissä kolmas, mutta karsiutui kolme viikkoa myöhemmin U.S. Openissa. Stenson on tilastoinut sittemmin vain kaksi top 10 -sijoitusta. Näistä tosin Wyndham Championshipin ykköstila elokuussa katkaisi hieman toista vuotta kestäneen voitottoman jakson.

Myös erilaisista vaivoista kärsinyt Stenson, 41, on hiljalleen valunut maailmanlistan top 10:n ulompaan laitaan. Nyt sijalla yhdeksän oleva göteborgilaissyntyinen pelaaja on enemmän kuin vaarassa ajautua kärkikymmenikön ulkopuolelle ensimmäisen kerran lähes viiteen vuoteen. Vuosi sitten Shanghaissa kakkostilasta saadut pisteet putoavat pian laskuista, joten top 10:ssä pysyminen vaatii häneltä ryhdikkäitä otteita.

Edellinen HSBC Champions oli Hideki Matsuyaman juhlaa. Hän jätti tuolloin Stensonin ja tämän kanssa kakkossijan jakaneen Daniel Bergerin seitsemän lyönnin päähän, ollen ensimmäinen WGC-sarjan turnauksen voittanut aasialainen.

Matsuyama oli loppuvuoden 2016 golfmaailman kirkkain tähti. Hän sijoittui ennen Shanghain kisaa peräkkäisinä viikkoina ykköseksi ja kakkoseksi ja voitti HSBC Championsin jälkeen myös kaksi seuraavaa turnaustaan.

Ross Fisherin edellisestä voitosta on kulunut jo yli kolme vuotta. Viime aikojen esitykset ovat olleet kuitenkin rohkaisevia. Kuva: Getty Images

Japanilainen lähti yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista PGA Tourin pudotuspeleihin, mutta hänen panoksensa niissä oli odottamattoman kehno. Matsuyama sijoittui toissa viikolla pelatussa CIMB Classicissa viidenneksi, joten kuntopuntari saattaa olla hiljalleen muuttamassa kurssiaan.

Matsuyama on saavuttanut tänä vuonna kaksi ykköstilaa, joista uran toisen WGC-sarjan kisan voitto Bridgestone Invitationalissa on pelaajan osalta vuoden 2017 ehdoton kohokohta.

Dustin Johnson pelaa hänkin ensimmäisen kilpailunsa kuukauteen. Maailmanlistan ykkösestä tuli maaliskuussa käydyssä reikäpeliturnauksessa ensimmäinen pelaaja, joka on pystynyt voittamaan kaikki neljä WGC-sarjan kilpailua. Viidestä edellisestä ”World Tourin” kisastaan kolme voittanut DJ oli Shanghain turnauksen ykkönen vuonna 2013.

Stensonin, Matsuyaman, Johnsonin ja Euroopan tämän hetkisen ykköspelaajan Jon Rahmin lisäksi maailmanlistan top 10:stä mukana on Jason Day. Laadukkaan turnauksen osallistujista Phil Mickelson on ainoana pystynyt voittamaan Shanghain kilpailun kahdesti, vuosina 2007 ja 2009.

Mustan hevosen roolia Shanghaissa voisi tarjota Ross Fisherille, jonka hienosti sujuneesta kaudesta puuttuu ainoastaan voitto. St Andrewsissa kenttäennätyksen, 61, lokakuun alkupuolella (Alfred Dunhill Links Championship) tehnyt Fisher sijoittui kahtena peräkkäisenä viikkona kakkoseksi, Tyrrell Hattonin vietyä molemmilla kerroilla voiton.

Fisher oli WGC-sarjaan kuuluvissa Mexico Championshipissä viides ja Dell Technologies Match Play -reikäpeliturnauksessa kolmas, joten englantilainen on osoittanut edelleen viihtyvänsä kovissa koitoksissa.