Valta vaihtuu Pohjoismaissa? – Viktor Hovland tekemässä erikoisen tempun - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Valta vaihtuu Pohjoismaissa? – Viktor Hovland tekemässä erikoisen tempun

Oslosta kotoisin oleva Viktor Hovland saattaa nousta parhaaksi pohjoismaalaiseksi maailmanlistan seuraavassa päivityksessä. Kuva: Getty Images

Norjalaisnuorukainen jahtaa sunnuntain kärkiryhmässä vuoden toista voittoa PGA Tourilla.

Henrik Stenson on 34. sijallaan pohjoismaalaisista korkeimmalla golfin maailmanlistalla, mutta ei välttämättä enää tätä päivää pidemmälle. Tuloksiaan päivästä toiseen Muirfield Villagessa meneillään olevassa PGA Tourin kilpailussa parantanut Norjan Viktor Hovland lähtee päätöspäivään kakkostilalta, kahden lyönnin päässä johdossa olevasta Justin Thomasista.

Stensonia maailmanlistalla kahdeksan pykälää alempana olevalle Hovlandille saattaa riittää Workday Charity Openissa tämänhetkisen asemansa säilyttäminen noustakseen rankingissa ruotsalaisen edelle puhumattakaan voitosta, jolloin hän kolkuttelisi paikkaa jo top 20:een.

Vielä viime vuonna amatöörinä yliopistogolfia pelannut Hovland, 22, on voittanut PGA Tourilla yhden kilpailun ja saavuttanut yhden kakkostilan. Jos huippulupaus nousee viikonlopun turnauksen jälkeen Stensonin edelle, on tilanne ennenkuulumaton. On selattava maailmanlistan tilastoja kauas, jossa OWGR:n parhaan pohjoismaalaisen status on irronnut vain yhden tai kaksi kisaa pääkiertueilla voittaneelle pelaajalle.

Pohjoismaiden ainoa major-voittaja Stenson viihtyi vuonna 2014 pariin otteeseen maailmanlistan kakkospaikalla. Pari vuotta myöhemmin Ruotsin Alexander Norén kiilasi neljän ET-voiton siivittämänä listalla Stensonin seuraksi top 10:een, ja hyvää taustatukea antoivat muun muassa tanskalaiset Thorbjørn Olesen ja Søren Kjeldsen top 50 -sijoituksillaan.

Nykyinen sommitelma ei imartele pohjoismaalaisia, joita on joskus keikkunut enemmänkin listan top-satasessa. Nyt maailmanlistan etusivulle mahtuu Stensonin ja Hovlandin lisäksi vain 97:ntenä oleva Ruotsin Marcus Kinhult.

Vaikka pohjoismaalainen kilpagolf elää huipputasolla hienoista suvantovaihetta, ei maailmanlista anna tällä hetkellä tilanteesta täysin oikeudenmukaista kuvaa. PGA Tourilla on voinut kerätä täysiä maailmanlistan pisteitä jo kuukauden päivät, kun European Tourilla päästään kunnolla pistelaarin ääreen vasta parin viikon päästä pelattavassa British Mastersissa.

Pisteitä jaetaan ET:n ja Challenge Tourin yhteiskilpailuissa jo tällä ja ensi viikolla, mutta molemmissa niukasti verrattuna jenkkikiertueeseen.

Ruotsia on totuttu pitämään huippugolfin pohjoismaalaisena kehtona, mutta sen asemaa ei voi pidemmälle katsoen enää pitää päivänselvänä. Kun käännetään esille maailmanlistan seuraava sivu, löytyy luettelosta sinikeltaisia lippuja kolme kappaletta lisää. Suomella ja Tanskalla on top 200 -listalla kolme ja Norjalla kaksi pelaajaa.

Maailmanlistan kärki on yhä eurooppalaisväritteinen, vaikka Rory McIlroy ja Jon Rahm eivät ole olleet pitkän tauon jälkeisissä PGA Tourin kilpailuissa parhaimmillaan. Kaksikon hegemonia saattaa pian olla helisemässä, mikäli maailmanlistan entinen ykköspelaaja Justin Thomas pitää viikonvaihteen kilpailussa pintansa ja ellei 17 lyöntiä perässä oleva Rahm tee ihmenousua sunnuntain kierroksella.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje