18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

USA vei maailmanmestaruuden, Suomi 35:s

Toni Hakula, Tapio Pulkkanen ja Miro Veijalainen muodostavat Suomen joukkueen Belekin MM-kisoissa.

4.pv

21-vuotias

21-vuotias Meksikon Sebastian Vazquez siirtyy MM-kisojen jälkeen ammattilaiseksi ja hakee tulevaisuudessa paikkaa päätoureilta. Olympialaiset 2016 ovat yksi tavoitteista.

Amatöörien MM-kisat kutistuivat Belekin päällä pyörineen ukkonsen johdosta kolmen kierroksen mittaiseksi. Voittaja oli selkeällä marginaalilla USA, jolle titteli oli jo 14:s. MM-kisoja on pelattu 28 kertaa, voittoprosentti on siis hurja 50.

Kisan positiviisin yllätys oli Meksiko joka otti joukkuehopeat ja henkilökohtaisen sarjan kullan. Kun maalle myönnettiin vielä Belekin kokouksessa vuoden 2016 MM-kisojen järjestelyoikeudet, olivat meksikolaiset sunnuntaina onnensa kukkuloilla.

Juhlakaluksi nousi 21-vuotias Sebastian Vazquez, joka puristi itsensä päätöskierroksella henkilökohtaisen sarjan ykköseksi ohi Chris Williamsin.

”Tämä on elämäni suurin päivä, tunnelma oli uskomaton. Joukkueen menestys oli tärkein asia, mutta luonnollisesti pelasin viimeisillä väylillä myös tosissani henkilökohtaisen sarjan voitosta” Vasquez kertoi kyynelvirran tauottua.

Etelä-Korea, Saksa ja Ranska saivat tuliaisiksi pronssimitalit.

Suomalaiset eivät syttyneet

Naisten tuoma pronssi ei auttanut miesten joukkuetta, jonka esitystä ja sijoitusta voidaan luonnehtia suureksi pettymykseksi. Kolmikko Pulkkanen, Hakula ja Veijalainen ei saanut kahdella ensimmäisellä kierroksella pidettyä otetta peliin kuin ajoittain. Bogeyputket ja tuplabogeyt katkaisivat kaulan ja veivät mahdollisuudet.

World Rankingin ja kauden aiempien esitysten perusteella joukkueella ei isoja menestysodotuksia päällään ollutkaan, mutta Belekin pelit olivat tuloksellisesti vaatimattomia.

Toni

Toni Hakula kehittää peliään myös tulevan talven aikana Teksasissa.

Toni Hakula (73-74-69) nousi parhaaksi viimeisein päivän pirteällä pelilään. Sijaluku oli 53:s , eroa kärkeen kolmella kierroksella 17 lyöntiä on varsin paljon.

Tapio Pulkkasella kulki kovaa avauspäivänä. Oltuaan 14:n jälkeen tilanteessa neljä alle alkoi alamäki jota kotkalainen ei kyennyt katkaisemaan. Viimeisenä päivänä muutamat lähestymiset karkailivat, putti ei pudonnut ja olkihatun alla kenttää kulki varsin pettynyt mies. Lopullisella tuloslistalla Pulkkanen oli 62:s lyöntiä heikommala tuloksella kuin Hakula.

Miro Veijalainen kantoi itsensä urheasti, vaikka tulos ei varmasti miellyttänytkään. Hän kulki kentällä hymy huulillaan ja rinta pystyssä. Veijalainen kaatui kahteen heikkoon jaksoon torstaina ja perjantaina, sunnuntaina tuloskorttiin ei kirjattu yhtään birdietä, joka Sultanin huippuolosuhteissa kertoo hampaattomasta esityksestä.

Suomalaisten kahden vuoden huolellinenvalmistautuminen päätavoitteena menestyminen MM-kisoissa tuotti siis varsin vaatimattoman tuloksen. Kisapaikalla tekeminen ja valmistautuminen näyttivät varsin ammattimaisilta, kentät olivat leiritysten johdosta tuttuja ja pelikirjat tehtyinä. Suomen lippuja oli valmennusjohdon ja turistien kantamina Sultan-kentällä enemmän kuin minkään muun maan vastaavia.

Ero kärkipäähän on kuitenkin ollut viimeisillä kerroilla MM-kisoissa ollut niin suuri, että sen kiinni kurominen on ison työn takana. Seuraavaa MM-projektia varten pääosan esittäjät vaihtuvat .

Jo vuonna 2008 mukana ollut Toni Hakula, 2010 debyyttinsä MM-kisoissa tehnyt Tapio Pulkkanen ja Miro Veijalainen siirtyvät suurella todennäköisyydellä sitä ennen ammattilaisiksi. Naisten MM-pronssi lisää varmuudella suomalaisten kiinnostusta MM-kisoihin.

Kylmä fakta kuitenkin on se, että neljät viimeiset MM-kisat ovat tuottaneet miesten sarjassa sijoitukset 26,35,21 ja 35. Kärki on kaukana, kilpailu maailmalla on entistä kovempaa.Toivoa antavat tuloslistat vuosilta 1996-2000, jolloin miesten joukkue oli kahdesti viides ja yhdeksäs.

1998 joukkueemme jäi 12 lasketun kierroksen ( neljä pelaajaa, kolme laskettin kierrosta kohden) aikana vain kahdeksan lyöntiä voitajalle.

Teemu Tyry

2.kierros

Suomen amatöörimaajoukkueen kolmikko Tapio Pulkkanen, Toni Hakula, Miro Veijalainen pyrkii sunnuntaina aamupäivällä parantaa asemiaan MM-kisoissa Turkissa. Lauantai oli Miro Veijalaisen viimeisen viheriön putteja lukuunottamatta kisoista vapaapäivä tapahtuman kutistuttua 54 reikän mitaiseksi.

Joukkue lähtee liikkeelle perättäisissä ryhmissä klo 9.30-9.50. USA johtaa ylivoimaisesti joukkuekisaa, maailmanlistan ykkönen Chris Williams sekä Meksikon Sebastian Vazquet ovat kolmannen kierroksen ollessa kärkijoukkueiden osalta menossa henkilökohtaisen sarjan johdossa.

2.kierros

Suomen mahdollisuudet hyvään sijoitukseen MM-kisoissa karahtivat pahasti karille perjantaina. Päivän aikataulut sotki sitkeästi alueen ympärillä vaikuttanut ukkonen,jonka johdosta pelit käynnistyivät vasta kello 13.30.

Tapio Pulkkanen, Toni Hakula ja Miro Veijalainen pääsivät liikkeelle heti ensimmäisissä ryhmissä. Ryhmän vahvin lenkki Pulkkanen teki ensimmäisellä par-viitosellaan tuplan. Sisääntulossa hän onnistui upottamaan kolme birdieputtia. Kylmää suihkua tuli kahdella viimeisellä bogeyn ja tuplan muodossa. Yhteistulos 74 ei ollut odostusten mukainen.

Toni Hakulan peli oli kentistä kapeammalla Cornelialla vuoristorataa. Bogeja ja birdejä syntyi molempia viisi, näiden lisäksi hänelläkin oli tupla par-viitosella. Tulos sama 74 kuin Pulkkasella.

Miro

Miro Veijalainen puttaa lauantaina Cornelian 18:lla. Tämä saattaa jäädä kolmantena kisapäivänä ainoaksi suomalaissuoritukseksi.

Miro Veijalainen aloitti hyvin seitsemällä parilla. Torstain tapaan hänelle tuli musta jakso, kuusi seuraavaa väylää kuusi yli. Kierrostulos ei ehtinyt valmistua, ukkonen keskeytti pelit laakista Veijalaisen ollessa valmistautumassa viimeisellä puttiinsa. Veijalainen puttasi launtaina aamulla kahdesti ja sai tuloksekseen 79.

”Oli ehkä vähän kova päätös yhden kaukana nähdyn salaman perusteella olla antamatta pelaajille mahdollisuutta pelata reikää loppuun”, arvioi tuomaristoon kuuluva Arto Teittinen perjantain loppupäivän tapahtumia.

Suomen joukkue oli yksi harvoista, joka ehti tehdä tuloksensa valmiiksi perjantaina. Toinen kierros saatiin valmiiksi vasta lauantaina iltapäivällä. Kisan kutistuminen kolmen kierroksen mittaiseksi sinetöitiin kisan johdon puolelta lauantaina aamupäivällä.

MM-kisojen suuri osallistuvien maiden määrä on noussut melkoiseksi ongelmaksi. Sään aiheuttamien viivästysten takia kolmen kierroksen kisoja on pelattu 2000-luvulla aiemminkin, viimeksi vuonna 2008.

”Kyllä tämä neljän kierroksen mittaisena saataisiin pienemmällä joukkuemäärällä läpi. Kisan johto on reagoinut mielestäni jopa liian vahvasti ukkosen uhkaan, eikä ole peluuttanut joukkueita niin ripeään kuin olisi voinut”, arvioi Golfliiton puheenjohtaja Antti Peltoniemi.

Teemu Tyry

1.pv

Kolmikko Tapio Pulkkanen, Toni Hakula, Miro Veijalainen onnistui mainiosti MM-kisojen avausreiällään, joka oli Sultan-kentän kymmenes. Tapio Pulkkanen upotti kaksimetrisen par-putin, Hakula kuusimetrisen birdieputin, Veijalaisen uponneella birdieputilla oli mittaa noin kymmen metriä.

Pulkkanen pääsi kierroksen edetessä birdien makuun, hän oli neljä reikää ennen loppua upeasti neljä alle. Kolme bogeyta lopussa nostivat tuloksen lukuun 70.

Hakula teki tasaisesti kierroksensa aikana bogeja viidesti, kylmä suihku tuli kympillä ( kentän 1.) jossa hän sai korttiinsa tuplan. Eagle 16:lla( 7.) finaliseerasi tulokseksi 73 (+2).

Miro Veijalainen oli ulosmenon jälkeen lupaavasti kaksi alle. Hakulan tavoin kympin tupla oli takaisku, jota hän lievitti seuraavan par-viitosen birdiellä. Tästä alkoi kuitenkin viiden bogeyn putki. Yhteistulos 74 jäi tuloslaskennassa ulkopuolelle.

Sultan-kentällä pelanneista maista Suomi oli kymmenes, yhteensä siis 22:s. Tulokset ovat vertailukelpoisia perjantain jälkeen kun kaikki maat ovat pelanneet molemmilla kentillä. Toinen päivä on kuitenkin jo hyvin merkitsevä, kirin pitäisi käynnistyä jotta mahdollisuuksia kärkeen tai sen tuntumaan jäisi viikonlopulle.

Olosuhteet Belekissa olivat torstaina iltapäivälläkin erinomaiset. Lämpöä oli noin 30 astetta, tuulta vain nimeksi.

Teemu Tyry

Tapio Pulkkanen on MM-kisoihin osallistuvan joukkueen valttikortti. Kotkalainen voitti syyskuussa ET:n karsintojen ykkösvaiheen kisan. Kesällä hän oli Vuosaaressa paras Nordic Leaguen kisassa, Aulangolla SM-kilpailuissa eroa seuraaavaan oli toistakymmentä lyöntiä.

Kansainvälisisissä amatöörikisoissa läpimurto on vielä tekemättä. Turkin MM-kisat ovat mahdollisesti viimeinen mahdollisuus, sillä Pulkkasella on vahvat suunnitelmat siiirtyä ammattilaiseksi.

”Valmistautuminen on mennyt oikein hyvin, kaikki tuntuu hyvältä. Kentät ovat tuttuja jo aiemmilta leirityksiltä ja kisoista. Sultan, jolla pelimme käynnistyy, on amerikkalaistyyppinen, siinä on enemmän tilaa lyödä. Cornelia on puolestaan melkoista ränniä. Siellä on pidettävä pallo väylällä”, Pulkkanen määrittää.

”Itselleni Sultan istuu paremmin. Menestykseen tarvitaan alle parin kierroksia torstaina. Uskon lyöväni varsinkin Corneliassa tiiltä ulos paljon puukolmosia. Toni (Hakula) on tiiltä niin varma, että hän lyönee enemmän draiverilla.”

Varsinaista henkilökohtaista tai joukkuetavoitetta ei ole asetettu. Joukkueen kapteeni, naiset pronssille johdattanut fysiikkavalmentaja Matti Lindholm painottaa pelaajien hyvän olotilan tärkeyttä.

”Koetamme valmennusjohdon kanssa saada pelaajat siihen tilaan, että he uskaltavat pelata omaa peliään, elää hetkessä”, Lindholm kiteyttää.

Euroopan maat vahvoja

Pulkkasen käsityksen mukaan maailmanmestaruudesta kilpailee ennakkoon jopa 20 maata. Osallistuvia joukkueita on 72. Golfliiton puheenjohtaja, EGA:n presidentti Antti Peltoniemi nostaa pitkästä suosikkien listasta esiin Hollannin, jolla on riveissään kaksi amatöörien World Rankingin top-5 pelaajaa.

Kaudella 2010 mestaruuden voitti Ranska. USA on kisojen ylivoimaisesti menestynein maa, ykköstiloja on 27 yrittämällä peräti 13. Tanska oli vuonna 2010 toinen, Ruotsi on yltänyt yhteen mestaruuteen. Suomen parhaat sijoitukset ovat vuosilta 1998 ja 2010, jolloin joukkue oli viides ja yhdeksäs.

Suomalaiset lähtevät menestysjahtiin torstaina kolmessa perättäisessä ryhmässä Sultan-kentän takaysiltä alkaen kello 11.35 Suomen aikaa järjestyksessä Toni Hakula, Tapio Pulkkanen, Miro Veijalainen.

Edellisissä kisoissa Suomi oli 21., tuolloin kolmikosta oli mukana Pulkkanen (76-78-85). Toni Hakula oli joukkueessa 2008, hänen tuloksensa olivat 77-75-76-79. Miro Veijalainen on ensikertalainen , hänen plakkarissaan on uran ehkä arvokkaimpana saavutuksena Turkin amatöörimestaruus kaudelta 2010 Glorian kentältä.

Arto

Arto Teittinen opastaa amatöörejä MM-kisoissa. Kuva Linna Golfin Challenge Tour-tapahtumasta 2009.

Suomalaisedustusta on myös tuomaristossa. Arto Teittinen on yksi kisan noin 20:sta oikeudenjakajasta.

”Rastini on Cornelian reiät 11-13. Síellä tulee riittämään työmaata ja tulkintoja, kun palloja etsitään metsistä ja taistellaan tilasta käärmeiden kanssa”, ensimmäistä kertaa MM-kisoihin osallistuva Teittinen ennakoi.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    mai says:

    Eräs huippuvalmentajamme sanoi kerran, että suomalaisilla pitäisi riittää kärsivällisyyttä hakea peli- ja kilpailukokemusta amatöörikilpailuista ja vasta niissä saavutettujen tasaisten hyvien tulosten jälkeen siirtyä ammattilaiseksi. Tässä artikkelissakin oletetaan Suomen kolmikon olevan ammattilaisia kahden vuoden kuluttua, vaikka tulostaso ei ollut lähelläkään parasta amatööritasoa. Kilpailemisessa itseluottamus taitojen ohella on suuressa roolissa, olisiko syytä kiivetä tähänkin puuhun tyven kautta.

    mai says:

    Suomalainen sananlasku sanoo ” tyvestä kiivetään puuhun, latvasta lähdetään lentoon”. Ovathan nämä kaverit jo kiipeämisen tyvestä aloittaneet, mutta runkoa pitkin kannattaisi malttaa kiivetä latvaan.