Tällainen on mystinen Masters-voittaja Hideki Matsuyama - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt - Kilpagolf - Masters

Tällainen on mystinen Masters-voittaja Hideki Matsuyama

Jo amatöörinä tähdeksi nousseen Matsuyaman menestystä on osattu odottaa. Mutta vaikka mies on huomioitu, tiedetään hänestä hyvin vähän.

Hideki aloitti golfin nelivuotiaana isänsä innoittamana. Hän oppi lajin nopeasti ja kehittyi taitavaksi jo lapsena. Kahdeksannella luokalla Matsuyama-nimisestä kaupungista kotoisin oleva pelaaja muutti parempien harjoitusolosuhteiden perässä 70 kilometrin päähän kodistaan samaisen Shikokun saaren itälaidalle. Yliopiston Matsuyama kävi Tohokussa, Japaniin pääsaaren pohjoisosissa.

Matsuyama siirtyi ammattilaiseksi 2013. Hän dominoi Japan Golf Touria, joka on tasoltaan kova. Ensimmäisen kilpailunsa ammattilaisena hän voitti jo uransa toisessa kilpailussa ammattilaisena. Hän voitti kiertueen pistelistan ensimmäisenä tulokkaana sen historiassa. Vuonna 2016 hän voitti kiertueen arvostetuimman kilpailun, Japan Openin. Kaikkiaan hän on voittanut Japan Golf Tourilla kahdeksan kilpailua. PGA Tourilla voittoja on kuusi.

Toinen aasialainen major-voittaja

Tämänvuotinen Masters oli Matsuyamalle uran kymmenes. Vuonna 2015 hän oli viides ja vuotta myöhemmin seitsemäs. Hän osallistui Mastersiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, jolloin oli kisan paras amatööri. Hän on seitsemäs pelaaja, joka on voittanut Mastersin ja ollut kisassa paras amatööri.

Matsuyama on vasta toinen aasialainen miespuolinen major-voittaja. Ensimmäinen oli Etelä-Korean Y.E. Yang vuonna 2009.

Olympiaunelma

Matsuyama vuotti vuonna 2011 toisen kerran peräkkäin Asia-Pacific Amateur -kilpailun. Hän on yhä ainoa siihen pystynyt pelaaja.Seuraavana vuonna Matsuyama nousi amatäärien maailmanlistan ykköseksi.

Hideki Matsuyama voitti Asian Amateur Championship -kisan toisen kerran peräkkäin vuonna 2011. Voiton myötä hän sai kutsun Mastersiin ja The Openiin. Kuva: Getty Images

Vuonna 2010 Matsuyaman voittama Asia-Pacific Amateur -kilpailu pelattiin Kasumigesaki Country Clubilla, jossa pelataan ensi kesänä golfin olympiaturnaus.

Masters-voiton jälkeen on spekuloitu sillä, kantaako Matsuyama olympialippua olympiakisojen avajaisissa.

”Olisin otettu, jos minua kysyttäisiin siihen tehtävään”, hän kommentoi.

Edellinen voitto vuodelta 2017

U.S. Openissa Matsuyaman paras sijoitus on vuoden 2017 kakkossija Quail Hollow’ssa. Sen jälkeen hän nousi maailmanlistalla toiseksi. Edellinen turnausvoitto on kuitekin vuodelta 2017.

PGA Championshipissä hän oli vuonna 2016 neljäs ja vuotta myöhemmin viides. The Openissa hän on parhaimmillaan yltänyt kuudenneksi vuonna 2013.

Hiljainen erakko

Matsuyama on erittäin ujo ja hiljainen henkilö. Hän ei juuri raota salaisuuden verho liittyen yksityiselämäänsä ja perheeseensä. Kun hän vuonna 2017 kertoi ensimmäisen tyttärensä, Kannan, syntymästä, selvisi samalla, että mies on myös naimisissa. Vaimon nimi on Mei.

”Kukaan ei koskaan kysynyt minulta asiasta, joten minun ei ole tarvinnut vastata siihen. Mutta minusta vuonna 2017 oli sopiva aika kertoa siitä, kun lapsemme syntyi ja minusta tuntui, että ihmisten on hyvä se asia tietää”, Matsuyama kommentoi taannoin.

Japanilainen golfmedia seuraa Matsuyamaa kuin hai laivaa. Yleisen letkautuksen mukaan mies ei puhu englantia ja vielä vähemmän japania. Mediatilaisuuksissa Matsuyama käyttää tulkkia, joskin tiettävästi ymmärtää ja puhuu jonkin verran englantia. Tulkki on läsnä myös silloin, kun Matsuyama esimerkiksi nauttii illallista englanninkielisten pelikavereiden kanssa.

Mestari myös elää hyvin vaatimattomasti. Yhdysvalloissa Matsuyama asuu Floridan Windermeressä. Pelkästään palkintorahoina hän on ansainnut urallaan lähes 30 miljoonaa euroa.

Omintakeinen svingitauko

Matsuyaman svingissä silmiinpistävintä on tauko ennen suunnanvaihtoa. Hän omaksui tavan siirtyessään PGA Tourille, kun halusi kehittää lyöntiinsä enemmän pituutta. Fyysisesti mies on melkoinen jässikkä. 180 senttisessä varressa on painoa 90 kiloa. Etenkin jaloistaan Matsuyama on hyvin vahva.

Svingivalmentajan Matsuyama palkkasi ensimmäistä kertaa viime joulukuussa. Valmentaja on nimeltään Hidenori Mezawa. Kaksikon tavoitteena on päästä eroon paussista yläasennossa ja se onkin jo lyhentynyt.

Tarkkuus edellä

Matsuyama ei ole lyhytlyöntinen, mutta hänen osaamisensa ydintä on rautapeli. Myös lähipeli on äärimmäisen vahvaa. Viimeisen seitsemän vuoden ajan hän on ainoana pelaaja ollut joka vuosi PGA Tourin kymmenen parhaan joukossa strokes gained/approach -tilastossa, joka mittaa lähestymislyöntien tarkkuutta.

Matsuyaman rautapeli on huippulaadukasta. Myös viheriön ympärillä hän on todellinen velho wedgen varressa. Kuva: Getty Images.

Akilleenkantapää on ollut puttaaminen. Augustassa hän kuitenkin ylsi 15 parhaan joukkoon kisan strokes gained/putting -tilastossa.

Perinteet kunniaan

Mastersissa hallitsevalle mestarille tarjotaan mestarin illallinen. Sen osalta ruokalista lienee jo lyöty lukkoon: japanilaiselle tyypilliseen tapaan Matsuyama on suuri sushin ystävä.

“Otamme aina sushia. Hän rakastaa sitä. Kun pelasin Dunlop Phoenix -kisan Tokiossa, hänkutsui minut illalliselle. Ravintola suljettiin kokonaan mulita. Hän hoiti tilauksen. Jep, se oli kai tavallaan raakaa sushia, siis elävää, joka sitten tapettiin ja me söimme sen heti.

Aiheesta lisää Golfpisteen tuoreessa podcastissa.

Golfpiste Podcast · #113 – Mastersin jälkipyyykki, häikäisevä Matsuyama ja valittava DeChambeau – ET-kausi jatkuu

Lähde: GolfDigest

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje