27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

"Kuin bileiden ja golfkilpailun yhdistelmä" – Phoenix Open on erilainen

Joel Dahmen villiintyi viime vuoden Waste Management Phoenix Openissa nappaamaan paidan päältään legendaarisella 16:lla reiällä. Kuva: Getty Images

Arizonan Scottsdalessa pelattava kisa houkuttelee enemmän yleisöä kuin yksikään toinen golfkilpailu.

PGA Tourin Phoenix Openin ainutlaatuista karnevaalitunnelmaa kuvaava juttu on julkaistu alun perin helmikuussa 2023. Joka vuosi kiertueen kalenteriin kuuluva kilpailu pelataan taas tällä viikolla, ja mukana on nyt myös suomalainen, PGA Tourilla ensimmäistä kauttaan pelaava Sami Välimäki. 

Yli 63 000 katsojaa hurraa sunnuntaina State Farm -stadionilla, kun Philadelphia Eagles ja Kansas City Chiefs kohtaavat amerikkalaisen jalkapallon finaaliottelussa, Super Bowlissa. Samaan aikaan – ja myös käytännössä samassa kylässä – ratkaistaan PGA Tourin karnevaalikilpailu Waste Management Phoenix Openin herruus.

Kahden megatapahtuman tuominen Phoenixin seudulle samalle viikonlopulle on melkoinen urheilufanin unelmien täyttymys. Onnekkaimmat ja maksukykyisimmät ovat saaneet liput Super Bowliin, mutta golfkisaan ovat tervetulleita kaikki. Ja heitä totta vie riittää.

Olin kolme vuotta sitten paikan päällä Waste Management -kisassa, ja koin omakohtaisesti tapahtuman suuruuden. Kilpailun erityisluonne näkyy selkeimmin reiällä 16, tuolla kuuluisalla stadionväylällä.

Reilut 20 000 äänekästä katsojaa vetävä stadion rakennetaan joka vuosi uudelleen, jotta katsojille ja etenkin arvokkaita aitioita vuokraaville yrityksille voidaan tarjota jotain uutta ja tuoretta.

Jo alkuviikon harjoituspäivinä kentällä kuhisee ihmisiä. Silloin tunnelma on vielä jokseenkin asiallinen, mutta mitä lähemmäksi päästään perjantaita ja lauantaita, sitä isommaksi sirkukseksi TPS Scottsdalen kenttäalue muuttuu.

Yleisö ottaa kaiken ilon irti kisatapahtumasta etenkin perjantaina ja lauantaina, jolloin alkoholi virtaa ja äänijänteet ovat kovilla. Kuva: Juha Hakulinen

Kisajärjestäjät ovat lakanneet julkaisemasta kansanjuhlan yleisömääriä, mutta kilpailun järjestävän Thunderbird-organisaation jäseneltä kuulin, että 700 000 katsojan raja oli ylitetty vuonna 2018 ja 2019. Perjantain ja lauantain yleisömäärät ovat vuodesta toiseen yli 200 000. Ja heistä moni tulee paikalle vain hyvien bileiden takia. Golf on sivuseikka, kun Arizona Staten ja University of Arizonan opiskelijat pitävät hauskaa.

Kotikaupunki muuttuu urheiluparatiisiksi

Tämä viikko on suomalaisia sukujuuria omaavalle Gregory Aallolle sama kuin joulu viisivuotiaalle lapselle. Phoenixin länsipuolella asuva Aalto on suuri golfin ystävä, jolle Waste Management -kilpailun seuraaminen paikan päältä on jokavuotinen perinne.

Mutta kun kotikaupunkiin tulee Suomessa asti isoja otsikoita keräävä Super Bowl, menevät Aallonkin suunnitelmat uusiksi.

”Kävin tiistaina Super Bowlin mediapäivässä ja menen torstaina NFL Honors -tapahtumaan, jossa palkitaan kauden parhaita pelaajia. Ja se on ehkä hyvä minun terveydelleni, että olen yhden päivän vähemmän golfkisan lehtereillä”, Aalto nauraa.

Se on kuin bileiden ja golfkilpailun yhdistelmä.

Aalto sanoo, ettei ole menossa katsomaan Super Bowlia paikan päälle, sillä liput stadionin huonoimmillekin paikoille maksavat 5000 dollaria. Mutta golfkilpailun yleisömeren sekaan hän sukeltaa innolla.

”Se on kuin bileiden ja golfkilpailun yhdistelmä. Siellä on villiä menoa. Ja Phoenixissa on sellainen sanonta, jonka kuulee yleensä nuorempien naisten suusta, että ’kävin Phoenix Openissa, mutta en nähnyt yhtään golflyöntiä’.”

Tunnelmat kahden jättiläistapahtuman alla ovat Aallon mukaan koko kaupungissa varsin sähköiset. Televisioyhtiöt ovat tuoneet kaupunkiin koko arsenaalinsa, ja se näkyy katukuvassa. Täällä on jokaisessa lähiössä joku show käynnissä, Aalto kertoo.

”Joka ilta tällä viikolla on tarjolla erilaisia tapahtumia ympäri kaupunkia, joissa on huippuluokan esiintyjiä.”

PGA Tourin koko kärkikatras on mukana kiertueen elevated-kilpailuihin kuuluvassa Waste Management Phoenix Openissa. Satatuhatpäisellä – ja osin varsin humalahakuisella – yleisöllä riittää katseltavaa, kun maailmanlistan ykköspelaajat esittelevät taitojaan.

Aallolle yksi pelaaja tähtijoukosta on kuitenkin ylitse muiden.

”Olen iso Rory-fani. Hän on aina ollut kakkossuosikkini, heti Tigerin jälkeen. Joten hänen näkemisensä toista kertaa livenä Phoenixissa tulee olemaan hienoa. Olen Roryn kelkassa tällä viikolla”, Aalto paljastaa suosikkinsa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)