27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Pacesta LET-kiertueen ykkönen, Wikström 59:s

Talin LET-turnauksen elokuussa voittanut Lee-Ann Pace oli koko kiertueen ykkönen kaudella 2010. © Getty Images

Etelä-Afrikan Lee Ann Pace on naisten Euroopan Tourin ykkönen vuosimallia 2010. Koko kiertueen ahkerin kilpailija tienasi 25 pelaamassaan turnauksessa yhteensä 339 517 euron ansiot, joka on hieman alle 30 000 euroa enemmän kuin Laura Daviesilla. Yksittäisiä turnausvoittoja molemmat keräsivät päättyneellä kaudella viisi.

Daviesilla oli ennen Dubaissa pelattua turnausta vielä pienet mahdollisuudet ohittaa Pace ansiolistalla. Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt Daviesin top-2-sijoituksen ohella Pacen jäämistä viiden parhaan ulkopuolelle. Jälkimmäinen ehto toteutui, mutta Davies (19:s) itse ylsi Omega Dubai Ladies Mastersissa hädin tuskin 20 ensimmäisen joukkoon.

Käytännössä Pacen voitto ratkesi jo perjantaina, mikä myös näkyi hänen finaalikierroksensa (80) otteistaan. Pace sijoittui kisan lopputuloksissa vasta 52:nneksi.

Suomalaisista kiertueen paras oli Ursula Wikström, joka sijoittui ansiolistalla 59:nneksi, 37 527 tienesteillään. Wikström ylsi kaudelle 2010 vain yhdessä turnauksessa kymmenen parhaan joukkoon oltuaan Turkin kisassa kahdeksas. Kun tämän lisäksi top-15-sijoituksia tuli vain kaksi, ei Wikströmin kautta voi pitää aivan nappisuorituksena.

Joka tapauksessa hän oli tällä kaudella kaikilla mittapuilla paras suomalainen naispelaaja noustuaan lisäksi viime viikolla Minea Blomqvistin ohi maailmanlistalla. Wikströmin sijoitus World Rankingilla on parhaillaan 278:s.

Dubain turnauksessa ainoana suomalaisena jatkokierroksille päässyt Jenni Kuosa (+13) ei löytänyt kahtena viimeisenä pelipäivänä enää ryhtiä otteisiinsa, vaan jäi lopputuloksissa 58:nneksi. Hänen päätavoitteensa Arabiemiraateissa oli kuitenkin selvittää kisan karsintaraja varmistaakseen pelioikeuden LET-kiertueelle myös ensi kaudeksi. Kuosa oli ansiolistalla lopulta toiseksi parhaana suomalaisena 83:s.

Riikka Hakkarainen oli ansiolistan 88:s ja kiertuepaikkansa menettänyt Hanna-Leena Salonen 108:s. Wikströmin, Kuosan ja Hakkaraisen seuraksi saattaa ensi kaudella naisten Euroopan Tourille liittyä myös Kaisa Ruuttila. Sitä ennen Nordea Touria mielinmäärin hallinneen Ruuttilan on kuitenkin selvitettävä ensi viikolla pelattava La Mangan karsintafinaali onnistuneesti.

Kovatasoisen Omega Dubai Ladies Mastersin voiton nappasi Iben Tinning (-11) kahden lyönnin erolla AnnaNordqvistiin. 36-vuotiaan tanskalaisen ura ei olisi voinut päättyä tyylikkäämmin, sillä hän vastaanotti Dubaissa myös ammattilaisvuosiensa suurimman palkintoshekin 75 000 euroa. Tinningin uran päättymisen taustalla oli pitkään kiusanneiden lonkkavaivojen ohella halu palata opintojen pariin.

Melissa Reid (-8) oli kolmas. Kymmenen parhaan joukkoon mahtuivat lisäksi mm. ChristinaKim (T4), Michelle Wie (T6) ja In Kyung Kim (T6). USA:n suurimmaksi lupaukseksi nimetty 15-vuotias Alexis Thompson löytyi tulosluettelosta sijalta 22.

Marko Kuivasaari

Daviesilla edessä ylivoimainen tehtävä Pacen lyömiseksi

Lee-Ann Pacen ansiolistan voittoa LET-kiertueella ei estä enää teoriassakaan mikään. Ainoan uhkaajan Laura Daviesin olisi sijoituttava Dubaissa pelattavassa päätösturnauksessa kahden parhaan joukkoon, minne hänellä on ennen viimeistä kierrosta matkaa ylivoimaiset kymmenen lyöntiä. Omega Dubai Ladies Mastersin kärkipaikan jakavat Melissa Reid ja Iben Tinning.

Lee-Ann

Lee-Ann Pace tullaan lauantaina kruunaamaan naisten Euroopan Tourin kauden 2010 kuningattareksi. Ainoa pelaaja, jolla tähän väittämään voisi olla vielä eriävä mielipide, on ansiolistan kakkosena oleva LauraDavies. Englantilaisen pitäisi sijoittui Dubaissa vähintään toiseksi, jotta hän voisi kääntää pelin vielä edukseen. Tämän lisäksi listakärki Pace ei saisi sijoittua kisassa viiden parhaan joukkoon.

Pace ja Davies ovat Dubain kisassa 54 reiän jälkeen jaetulla 29. sijalla, joten eteläafrikkalaisen pysyminen viiden parhaan ulkopuolella saattaa hyvinkin toteutua. Daviesin kannalta suurin ongelma onkin 11 lyönnin takaa-ajomatka kärkikaksikkon Melissa Reid ja Iben Tinning. Edes Daviesin kaltainen taituri ei tule nousemaan Dubaissa lauantaina kahden parhaan joukkoon.

Reid ja Tinning (-8) ovat Omega Dubai Ladies Mastersissa lyönnin edellä kolmannen sijan jakavia Anna Nordqvistia ja Lydia Hallia. Turnauksen nimekkäistä vierailevista tähdistä Christina Kim (-3) jakaa viidennen sijan yhdessä LouiseStåhlen kanssa. In-Kyung Kim (12:s), Michelle Wie (17:s) ja nuori lupaus Alexis Thompson (29:s) ovat puolestaan enemmän tai vähemmän ulkona kärkitaistelusta.

Jatkokierroksille ainoana suomalaisena selviytyi Jenni Kuosa, joka cut-rajan hoideltuaan varmisti paikkansa LET-kiertueelle myös ensi kaudeksi. Lieneekö tästä syystä sijalla 55 majailevan Kuosan peli ollut perjantaina (77) hieman jäässä.

Marko Kuivasaari

Hanna-Leena Salonen uran risteyskohdassa

Kun Hanna-Leena Salonen ei pystynyt selvittämään LET-kiertueen kauden viimeisen turnauksen cutia, tiesi se ainakin toistaiseksi yhden suomalaisammattilaisen uran päättymistä. Dubaissa pelit jatkuvat kiertuenelikosta ainoastaan Jenni Kuosalla, jonka selviytyminen jatkokierroksille oli sinetti pelioikeuden uusiutumiselle kaudelle 2011.

Hanna-Leena

Hanna-Leena Salosen kilpaura päättyi tällä erää näihin maisemiin. Kuva: Jari Ronkainen

Naisten Euroopan Tourin kauden 2010 viimeinen kilpailu, Omega Dubai Ladies Masters päättyi torstaina kolmelta suomalaiselta karsiutumiseen. Yksi heistä oli Hanna-Leena Salonen, jonka lyönti oli pahasti kateissa avauskierroksen tapaan. Ainoastaan seitsemälle griinille osunut Salonen (80-78) sai yhteistuloksekseen +14, joka ei jättänyt suuremmin sijaa selittelylle.

Kun Salonen ei selviytynyt viikonlopun rahakierroksille, varmistui samalla kattavan pelioikeuden menettäminen ensi kaudeksi. Salonen päätti myös lopettaa toistaiseksi aktiiviuransa pelaavana golfammattilaisena. Tarkemmista tulevaisuuden suunnitelmistaan hän tiedottaa myöhemmin. Mahdollisen perheenperustamisen sattuessa kovin nopeaa paluuta huipputasolle ei joka tapauksessa ole odotettavissa.

”Kolmen vuoden projekti, jota sitten jatkettiin viime kauden Nordea Tourin hyvän menestyksen johdosta vielä täksi neljänneksi kaudeksi, on tullut risteyskohtaan. Minimitavoitteeksi asetettu kattavan pelioikeuden säilyttäminen vuosittain ilman karsintoja jäi saavuttamatta ammattimaisesta suhtautumisesta, kovasta työstä ja yrittämisestä huolimatta”, Salonen sanoi.

”Olenkin päättänyt ainakin toistaiseksi lopettaa aktiivisen kilpapelaamisen ja hankkia elantoni jossain muussa muodossa, kuitenkin golfin parista. En kuitenkaan usko pystyväni lopettamaan kokonaan kilpailemista, milloin ja missä pelaan, jää nähtäväksi.”

Kun myös Ursula Wikströmin (90:s) ja Riikka Hakkaraisen (104:s) kausi päättyi Dubaissa kahteen kierrokseen jäi kisan jälkipuoliskolle jännitettäväksi enää Jenni Kuosan (48:s) suoritukset. Samalla Kuosa varmisti jatkoonpääsyllään paikkansa LET-kiertueelle kaudeksi 2011.

Ensi viikolla pelattava karsintafinaali voi tuoda Wikströmille, Hakkaraiselle ja Kuosalle vielä lisäseuraa LET-kiertueelle, mikäli Kaisa Ruuttila onnistuu läpäisemään vaadittavan seulan La Mangassa.

Dubain turnauksen johdossa on Walesin Lydia Hall (-7), jota lyönnin päässä jahtaa Ruotsin AnnaNordqvist.

Marko Kuivasaari

Suomalaisilla tunnusteleva alku Dubaissa

Naisten LET-kiertueen kauden viimeinen turnaus käynnistyi suomalaisittain kesyhkösti, sillä nelikosta vain Jenni Kuosa (73) saa avauspäivän suorituksestaan puhtaat paperit. Kisan kärjessä on viisi alle pelannut Florentyna Parker lyönnillä ennen Maria Verchenovaa.

Maria

Maria Verchenova aloitti Dubai Ladies Mastersin pirteästi. &copy Getty Images

Suomalaisista Jenni Kuosan ja Hanna-Leena Salosen kohtalo ensi kauden LET-korttia ajatellen on pitkälti kiinni Dubaissa pelattavasta kauden päätöskilpailusta. Kuosan olisi selvittävä kisan cut-raja, mutta Saloselta vaaditaan arviolta sijoitusta 35 parhaan joukkoon.

Tässä valossa Kuosa (35:s) on avauspäivän 73 lyönnin tuloksellaan hyvin kuvassa mukana; ilman suurempia kommelluksia hän sinetöinee tavoitteensa torstain kierroksellaan.

Salosella on sen sijaan matkassa jo isompi mutka. Dubaissa pitäisi kuokkia vielä 4000-5000 euron tienestit, mutta keskiviikon kierrostulos 80 asetti selän seinää vasten.

”Surkeaa peliä kerta kaikkiaan. Etuysillä vaivaiset kaksi griiniosumaa kertoo varmasti paljon pelin sujumisesta. Olin jatkuvasti vaikeuksissa, ja en saanut otetta peliin koko kierroksen aikana. Mutta vielä ei luovuteta missään nimessä”, 94:ntenä oleva Salonen sanoi.

Ursula Wikströmin (79:s) aloitustulos 77 oli vaisu, mutta sakkaajien joukkoon pääsi myös RiikkaHakkarainen (92:s) kaksi lyöntiä kehnommalla tuloksellaan. Wikström on suomalaisista omaa luokkaansa kiertueen ansiolistalla, mutta riippumatta Dubain kisan lopputuloksesta, ei Hakkaraisellakaan pitäisi olla hätää ensi kauden pelipaikkansa suhteen.

Omega Dubai Ladies Mastersin ensimmäiselle paalupaikalle siirtyi tuloksen 67 pelannut Florentyna Parker. Toisena oleva Venäjän Maria Verchenova on britistä lyönnin päässä. Kolmannen sijan jakavat loput keskiviikkona alle 70 lyönnin päässeet viisi pelaajaa, joukossaan mm. Norjan MarianneSkarpnord.

Lee-Ann Pacen (73) ja Laura Daviesin (75) suoritukset eivät näyttäneet avauskierroksella kiertueen tienestilistan voitosta kamppailevien pelaajien otteilta.

Marko Kuivasaari

LET-kiertueella kauden viimeiset rutistukset edessä

Naisten Euroopan Tourin kausi 2010 huipentuu meneillään olevalla viikolla Dubaissa. Suomalaisista Jenni Kuosa ja Hanna-Leena Salonen tappelevat vielä ensi vuoden pelioikeuksistaan, kun taas listan kärkipäässä Lee-Ann Pace ja Laura Davies käyvät omaa kisaansa kiertueen kuningattaren tittelistä. Minea Blomqvistin maailmanlistalla ohittanut Ursula Wikström on tänäkin vuonna kiertueen paras suomalainen.

Hanna-Leena

Hanna-Leena Salosella riittää Dubaissa punnerrettavaa. &copy Getty Images

Naisten Euroopan Tourin kauden 2010 viimeinen kilpailu, Omega Dubai Ladies Masters käynnistyy keskiviikkona Emirates Golf Clubilla, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Kiertueen koko suomalaisnelikko on mukana palkintoarvoltaan 500 000 euron turnauksessa, jossa ovat jaossa loput vuoden 2011 pelioikeuksiin vaikuttavat ansiot.

Jenni Kuosalla ja Hanna-Leena Salosella on tässä mielessä vielä paljon pelissä. Vahvin valttimme Ursula Wikström ja todennäköisesti myös Riikka Hakkarainen ovat kuitenkin jo selvillä vesillä.

Salonen on parhaillaan listalla sijalla 95, ollen noin 3600 euroa top-80 rajan väärällä puolella. Raja noussee viimeisen turnauksen jälkeen jonkin verran, joten arvio puuttuvista palkintorahoista lienee 4500 euron luokkaa. Tämän saavuttaakseen Salosen on pelattava itsensä Dubaissa vähintään 35 ensimmäisen joukkoon. Kuosalle riittänee kortin pitämiseen cutin selvittäminen.

Salosen tilanteen tekee myös mielenkiintoiseksi se seikka, ettei hän aio osallistua ensi viikolla La Mangassa pelattaviin karsintoihin, mikäli suora pelioikeus ensi kaudelle jää haaveeksi.

Wikström sen sijaan pelaa Dubaissa uransa ensimmäistä turnaustaan virallisesti Suomen ykköspelaajana, sillä hän ohitti Minea Blomqvistin World Rankingin maanantaisessa päivityksessä yhdellä pykälällä. Kotkalaisen listasijoitus on tällä hetkellä 278:s.

Taistelu LET-kiertueen ansiolistan voitosta jatkuu viimeiseen saakka, sillä kärjessä oleva Lee-Ann Pace (337 567 €) johtaa Laura Daviesia n. 32 000 eurolla. Davies voi ohittaa Pacen ainoastaan siinä tapauksessa, jos hän on Dubaissa kahden parhaan joukossa, ja eteläafrikkalainen ei yllä top-viitoseen.

Kiertueen eliitin lisäksi turnauksessa pelaa mm. yksi maailman tämän hetken lupaavimmista nuorista pelaajista, Alexis Thompson. 15-vuotias jenkki kohautti suurta yleisöä menneenä kesänä sijoittumalla Evian Mastersissa toiseksi. Thompson, jonka vanhempi veli Nicholas pelaa PGA Tourilla, on koonnut kuudessa ammattilaisturnauksessa yhteensä yli 300 000 dollarin ansiot.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje