15.–22.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Mieletön Masters! – Tiger Woods on palannut major-voittajaksi

Tiger Woodsin pitkä odotus on ohi. Kuva Getty Images

Kuka olisi vielä jokin aika sitten uskonut: Tiger Woods on voittanut uransa viidennentoista major-turnauksen, Augusta Nationalissa pelatun historian 83:nnen Masters Tournamentin.

Yhteistuloksen -13 tehnyt Woods voitti kilpailun lopulta yhden lyönnin erolla ennen kakkossijan jakanutta kolmikkoa: Brooks Koepka, Dustin Johnson, Xander Schauffele. Kierroksensa varmistelevaan bogiin päättänyt Woods päästi tunteensa valloilleen upotettuaan lyhyen voittoputtinsa.

”En enää muista, mitä lyönnin jälkeen tein, mutta taisin ainakin huutaa”, helpottunut Woods sanoi.

Voitto oli Woodsille Mastersissa jo uran viides. Edellisestä ykköstilasta Augustassa oli ehtinyt kulua jo neljätoista vuotta, mikä on kilpailun historian pisin jakso pelaajan kahden perättäisen Masters-voiton välissä.

Majoreiden voittokantaan Woods palasi lähes yhdentoista vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran hän juhli major-voittoa vuoden 2008 U.S. Openissa.

Woodsista, on taas yhtäkkiä tullut se yleisön vangitseva ja major-paineen parhaiten hallitseva pelaaja, jota vastaan koko muu maailman kärki pelaa.

Woodsin oli ymmärrettävästi vaikea kuvailla tuntemuksiaan heti tuoreeltaan voiton jälkeen.

”Minulta ei löydy oikein sanoja. Isäni oli täällä katsomassa, kun voitin 1997. Nyt minä olen isä, ja kaksi lastani olivat katsomassa…”, Woods yritti.

Päätöskierros tarjosi draamaa ja käänteitä, joita on harvoin nähty edes Mastersin historiassa. Voittokamppailussa oli kierroksen eri vaiheissa mukana pitkälti toistakymmentä miestä: Francesco Molinari, Tony Finay, Brooks Koepka, Ian Poulter, Webb Simpson, Dustin Johnson, Xander Schauffele, Jason Day, Ricky Fowler, Patrick Cantlay, Bubba Watson

Woods lähti hitaasti liikkeelle, ja oli 4. ja 5. reiän perättäisten bogien jälkeen kolme lyöntiä johtanutta Francesco Molinaria perässä. Birdiet rei’ille 7 ja 8 nostivat hänet takaisin italialaisen tuntumaan, ja kierroksen loppu oli Woodsilta kylmänviileä esitys. Augustan perinteisesti tapahtumarikkaan takaysin käynnistyttyä tulostaululla kärki tiivistyi. Kymmenennellä reiällä pensaan taakse lyömäänsä draivia ja seurannutta bogia lukuun ottamatta Woods pelasi vakuuttavan varmasti ja odotteli sopivia iskunpaikkoja.

”Tilanteet vaihtelivat koko ajan. Yritin pysyä hereillä siitä, mitä tapahtuu, ja samalla keskittyä omaan tekemiseeni. Taisin pitää siitä”, Woods totesi hymyillen.

Suurimmat draaman hetket koettiin jälleen maineikkaan Amen Cornerin rei’illä. Lyhyellä kahdennellatoista pallonsa löivät veteen niin Molinari, Koepka, Finau kuin Poulterkin. Takaysin par 5 -rei’illä 13 ja 15 upeilla eagleillaan yleisöä huudattivat puolestaan Bubba Watson, Patrick Cantlay sekä 13:nnella nopeasti tuplaboginsa paikannut Koepka.

Woods käänsi pelin itselleen iskemällä birdiet molemmille par-viitosille, ja oli lähellä tehdä hole in onen lyhyellä 16:nnella. Woods pudotti rautakasillaan avauksensa juuri oikeaan paikkaan yläpuolelle, hieman oikealle reiästä, josta pallo lipui niukasti ohi reiän jättäen jäljelle vain metrisen birdie-putin.

Samalla reiällä nähtiin päätöspäivänä kaksi hole in onea, ensin Bryson DeChambeaun ja hetkeä myöhemmin Justin Thomasin tekeminä. Lue artikkeli: Bryson DeChambeau ja Justin Thomas naulasivat holarit 16:nnella

Ennen kahta päätösreikää Woods oli siirtynyt jo kahden lyönnin johtoasemaan. Kun Brooks Koepka puttasi oman 2,5-metrisen birdiensä ohi päätösreiällä, Woodsilla oli varaa varmistaa voitto bogillaan.

Voittajan vihreään takkiin pukeutuneen Tiger Woodsin kasvoilta paistoivat voiton varmistuttua suunnaton ilo ja suuri helpotus. Kuva Getty Images

Golfille Woodsin voitto on silkkaa mannaa. Kuluvan vuosikymmenen suurissa vaikeuksissa rypeneen mestarin paluu huipulle ja takaisin major-voittajaksi on ruiske, jota väkevämpää ei huippugolfilla ole tarjota.

Woodsin vetovoima ei ole sitten 2000-luvun alun huippuvuosien hiipunut yhtään. Woodsin siviili- ja terveysongelmien jälkeen se on pikemminkin saanut uusia sävyjä ja kerroksia. Vielä hetki sitten lähes mahdottomalta näyttänyt ja viimeistään nyt onnistuneeksi todistettu paluu sekä Tigerin uusi, ulospäin inhimillisemmältä näyttävä puoli, ovat vain lisänneet maailman tunnetuimpiin urheilijoihin kohta kaksi vuosikymmentä kuuluneen Woodsin suosiota.

Ja mikä ihmeellisintä, maanantaina julkaistavalla uudella maailmanlistalla jo kuudenneksi nousevasta Woodsista, on taas yhtäkkiä tullut se yleisön vangitseva ja major-paineen parhaiten hallitseva pelaaja, jota vastaan koko muu maailman kärki pelaa.

Jo saavuttamattomaksi tuomittu Jack Nicklausin 18 major-voiton ennätys tuntuukin yhtäkkiä olevan taas Woodsin ulottuvilla. Masters oli järjestyksessään jo kolmas perättäinen major, jossa Woods on ollut päätöskierroksella mukana voittotaistelussa.

Tällä kaudella majoreita on jäljellä vielä kolme, joista kaksi pelataan kentillä, joilla Woods on jo major-voittoon yltänyt. Toukokuulle siirtynyt PGA Championship pelataan New Yorkissa Bethpage Blackilla, jossa Woods juhli vuoden 2002 U.S. Openin voittoa. U.S. Open käydään puolestaan Kaliforniassa Pebble Beachin maisemissa, joista Woods aloitti historiallisen neljän perättäisen major-voiton sarjansa vuoden 2000 U.S. Openissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje