21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Mastersin avauspäivästä tuli taistelu tuulta vastaan, Bryson DeChambeau hallitsi sen parhaiten

Bryson DeChambeau vilkutteli tyytyväisenä yleisölle pelattuaan torstaina uransa parhaan kierroksen Augustassa. Getty Images

Hurjasta kelistä huolimatta kisan kärki painoi kierroksensa reilusti alle parin.

Niinhän siinä kävi, että rajuilma esti Mastersin aloittamisen aikataulussa. Vesi ryöppysi alas Georgian taivaalta ja navakka vihuri pöllytti azaleapusikoita sellaisella kiukulla, että järjestäjät ilmoittivat jo hyvissä ajoin siirtävänsä kilpailun aloitusta.

Lopulta startit lykkääntyivät kaksi ja puoli tuntia. Viivästys tarkoitti sitä, ettei ensimmäistä kierrosta ehditty pelaamaan loppuun saakka. Aamun ensimmäisissä ryhmissä kentille lähteneet pelaajat pääsivät etenkin alkuun hieman helpommalla kuin iltapäivällä pelanneet. Perjantaina kisaa jatketaan kello 7.50 paikallista aikaa eli kello 16.50 Suomen aikaa.

Kun kentälle päästiin, olivat väylät pehmeitä, ja griinitkin hitusen tavanomaista pitävämpiä. Kaiken kaikkiaan kenttä oli kuitenkin sellaisessa kunnossa, ettei hiljattain alueen yli pyyhkäissyttä rajuilmaa voinut havaita kuin siitä, etteivät mäntyjen alle kasoihin haravoidut neulaset nyt olleet siististi puiden alla, vaan niitä näkyi siellä täällä väylien reunoillakin. Perjantaina moinen luonnonoikku varmasti on jo järjestetty takaisin omalle paikalleen.

Vaikka korkeat männyt monin paikoin suojelevat Augustan väyliä, saattoi tuulen tuiverruksen aistia tv-kuvasta sen riepottaessa pelaajien vaatteita heidän yrittäessään epätoivoisesti pitää lyöntiasentoaan vakaana.

Sanottavammin olosuhteet eivät kuitenkaan tulostasoon vaikuttanet. Avauskierroksen kunkku oli Bryson DeChambeau, joka teki tuloksen 65 (-7). Hän sekä aloitti, että lopetti kierroksensa kolmella peräkkäisellä birdiellä.

”Se oli brutaali testi. Sain pari hyvää pomppua ja pystyin sijoittamaan palloa oikeisiin paikkoihin. Se menee ihmisiltä välillä ohi, mutta tämä on todella strateginen golfkenttä. On helppo ajatella, että pitää vain pommittaa, mutta ei, täällä pitää sijoittaa palloa oikeisiin paikkoihin”, DeChambeau kommentoi kierrostaan, joka oli hänen kaikkien aikojen parhaansa Augustassa.

Scottie Scheffler ja Rory McIlroy kättelevät toisiaan ensimmäisen kierroksen jälkeen Augustassa. Kuva: Getty Images

Tulos on kaikkea muuta, mitä mieheltä on totuttu Mastersissa näkemään. Kaksi edellistä kisaa päättyi karsiutumiseen, ja paras sijoitus, 21:s, tuli jo vuonna 2016 DeChambeaun ollessa kisan paras amatööri.

Hurja oli myös Scottie Schefflerin aloitus 66 (-6). Maailmanlistan ykkönen ei tehnyt kierroksella yhtään bogia.

”Pysyin kiinni pelissä ja sain tehtyä todella hyviä up & downeja… Teddy (caddie Ted Scott) arvioi tuulen suunnan ja voimakkuuden päivän aikana hyvin. Varastimme muutaman lyönnin par-kolmosilla ja par-viitoset pelasin hyvin”, Scheffler sanoi ja tuli samalla summanneeksi eriskummallisuuden kierroksestaan.

Hän nimittäin pelasi niin par 3 kuin par 5 -väylätkin kolme alle parin. Moinen parin alitus ei ole tavatonta par-viitosilla, mutta Augustan par-kolmosilla vastaavaa ilotulitusta harvoin nähdään.

Pahimman vastuksen tuuli aiheutti pelaajille tutussa Amen Cornerissa, eli kentän väylillä 11–13. Etenkin 12, lyhyt par 3, on reikä, jossa tuuli tekee aina temppujaan. Torstaina sen saivat kokea mm. Sergio Garcia ja Cameron Smith, jotka löivät pallonsa veteen tehden lopulta tuplabogin. Smith (71/-1) jakaa kuitenkin kisassa 17. sijaa mm. Rory McIlroyn ja Tiger Woodsin kanssa, eikä Garciakaan (72/par) kisaansa huonosti aloittanut.

”Tuuli oli joka puolella. Yksi kinkkisimmistä kisapäivistä, johon olen osallistunut. Oli vaikea saada otetta ei yksin siitä, mistä suunnasta tuuli puhaltaa, mutta myös sen voimakkuudesta, koska se vaihteli koko ajan. Griineillä se vaikutti putteihin. Todella vaikea päivä”, kuvaili Tiger Woods, joka ehti pelata ensimmäistä kierroksestaan 13 reikää ennen keskeytystä. Ne Woods selvitti yksi alle, joten alku on hänen kohdallaan erittäin lupaava.

Päivän positiivisin yllättäjä oli Nicolai Højgaard. Hän on uransa ensimmäistä Masters-kierrosta 15 reiän jälkeen tuloksessa -5. Kolmatta sijaa juutin kannassa tuloksella 68 (-4) jakavat Danny Willett ja Max Homa (13 reikää).

Epäonnistujien listalta voi poimia vihreän takin vuonna 2021 voittaneen Hideki Matsuyaman, joka teki avauskierroksella tuloksen 76 (+4). Samaan päätyi myös par 3 -kisan voittanut Rickie Fowler – keskiviikon par 3 -kisan kirous näyttää pitävän yhä paikkansa.

Lue seuraavaksi: Amen Corner – Augustan ikoninen kolmen reiän jakso murskaa unelmia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  OikeaJuuso says:

  Harmaita hiuksia ja harmitusta aiheuttaa eniten tuo Ruudun systeemi. Jos ajattelisi aamulla jatkaa katseluaan siitä mihin illalla jäi, ei se onnistu, koska siellä on lähetys edelleen käynnissä ja nähtävästi max 6 tuntia tavaraa mahtuu lähetykseen.

  Eli nyt kun yrität katsoa eilistä lähetystä ”alusta lähtien” se alkaa aamuyön 04 kohdalta, eli mitään ei näy.

  Halvalla nämä suomalaiset palvelut tehdään ja ilmeisesti kukaan henkilökunnasta ei aamulla jaksa editoida pakettia kasaan katsojille. Noh, olipahan viimeinen 27 euroa kun maksan moisesta ”palvelusta”.

  Näprääjä says:

  Kyllä Ruudun jako livet ja tallenneet on hyvinkin looginen ja ohjaa käyttäjää.
  Toki jos on valvonut myöhään ja Aloita lähetyksen alusta painike menee useamman näppäilyn johdosta ohi niin liveen päätyy😎