21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Amen Corner – Augustan ikoninen kolmen reiän jakso murskaa unelmia

Charley Hoffman lyömässä 12. reiällä vuoden 2019 Mastersissa. Getty Images

Augustan Nationalin 13. reikää pidennettiin 2023 kisan alla merkittävästi.

Augusta National -kentän reiät 11 ja 12 ja 13 muodostavat golfin ehkä legendaarisimman kolmen reiän jakson, Amen Cornerin. Pelaajille Amen Corner on koetinkivi, jopa pelkoa herättävä kentänosa, mutta katsojille se on herkkua!

Varmaa on, että Amen Corner tarjoaa draamaa. Aina.

Nimensä Amen Corner on saanut Sports Illustrated -lehden toimittajalta Herben Warrenilta, joka vuonna 1958 lehteen kirjoittamassaan artikkelissa tuli kirjoittaneeksi seuraavalla tavalla: ”…kentän kauimmaisessa nurkassa – Amen Cornerissa, jossa Rae’s Creek -puro kulkee väylän 13 halki lähellä tiipaikkaa, soljuu sitten 12. griinin editse ja kiertyy lopuksi 13. viheriön kylkeen…”

Kirjoittaja kertoi saaneensa inspiraation termiin Mezz Mezzrowin jazz-kappaleesta ”Shouting Amen Corner”. Hän kuitenkin muisti väärin artistin nimen. Todellisuudessa kyse on Mildred Baileyn ja Dorsey Brothers Orchestran kappaleesta vuodelta 1933, joka oli nimeltään ”Shoutin’ in that Amen Corner.”

Amen Corner käsittää maantietellisesti puhuen väylän 11 jälkimmäisen puoliskon, koko väylän 12 ja väylän 13 alkupuolen, mutta vakiintuneen käytännön mukaan siitä puhuttaessa tarkoitetaan kaikkia kolmea väylää.

11.

White Dogwood on venytetty vuoden 2023 kilpailuun peräti 520 jaardin, eli noin 475 metrin mittaiseksi. Se on todella paljon par-neloselle. Reikä onkin usein ollut kentän vaikein.

Viheriön vasenta laitaa vartioi pieni lampi. Lähestyminen on petollinen, sillä se lyödään ylhäältä alas ja kaltevalta pinnalta. Ben Hogan sanoi aikoinaan, että jos hän on 11:nnellä kahdella päällä, ”tiedät minun missanneen kakkoslyöntini.” Moni pelaaja lyö lähestymisensä griinin oikeaan laitaan. Jos he missaavat viheriön, voi parin vielä pelastaa hyvän chipin ja putin kautta.

Jos lippu on viheriön vasemmassa laidassa, kutsuu se pelaajia ottamaan riskejä lähestymisessään. Oikeassa laidassa olevalle lipun paikalle taas on hyvin vaikeaa pelata palloa viheriön ulkopuolelta. Oikeastaan reiällä on vain vaikeita vaihtoehtoja.

12.

Golden Bell on noin 140 metriä pitkä par-kolmonen. Se on maailman tunnetuimpia golfreikiä. Viheriö on syvyyssuunnassa ahdas. Niin sen edessä kuin takanakin on bunkkeri. Lyhyt lyönti voi pomppia myös Rae’s Creek -puroon, eivätkä tässä kentän kohdassa usein vallattomina pyörivät tuulet tee mailavalinnasta helppoa. Lähes joka vuosi nähdään, kuinka tuuli tekee tepposiaan ja maailmanvalioiden lyönnit näyttävät aloittelijoiden läpsyttelyltä.

Sunnuntaina lippu on yleensä takana oikealla. Se on oikeastaan pelottavin mahdollinen paikka lähestyä.

Tiger Woodsilta kysyttiin joskus, tunteeko hän olonsa luotettavaksi 12. tiillä. ”Tunnen, maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona”, Woods vastasi. Tom Weiskopf teki reiällä tuloksen 13 vuoden 1980 kilpailussa. Jordan Spiethillä on niin ikään reiältä hyvin epämiellyttäviä muistoja.

13.

Azalea oli pitkään kentän helpoimpia reikiä. Nyt tiipaikkaa on siirretty taaksepäin ja mittaa on tullut lisää kolmisenkymmentä metriä. Edelleenkään reikä ei ole erityisen pitkä par-viitoseksi, noin 498 metriä, mutta kahdella päälle yltäminen vaatii nyt entistäkin parempaa, vasemmalle kaartuvaa avausta ja pitkää lähestymistä yli Rae’s Creek -puron.

Vuoden 2020 kisaan takaysin toisen par-viitosen, 15. reiän, mittaa kasvatettiin 20 metrillä, eikä kisassa sinä vuonna nähty yhtään eaglea kyseisellä reiällä. Samanlainen kehityskulku lienee edessä tänä vuonna 13:lla.

Liiallinen hyökkääminen on kostautunut aikaisemminkin. Esimerkiksi vuoden 1978 Mastersissa Tommy Nakajima käytti reiällä 13 lyöntiä. Sillä hän jakaa kisan historian suurinta yhden reiän tulosta Tom Weiskopfin kanssa.

Amen Cornerin alueella on kaksi siltaa. Molemmilla on iso symbolinen arvo. Reiän 12 Ben Hogan -silta on kunnianosoitus hänen vuoden 1953 Mastersissa tekemälleen kisaennätykselle 274. Nelson-silta reiällä 13 on muisto Byron Nelsonin vuoden 1937 voitolle.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuoden 2020 Mastersin ennakkona, jonka jälkeen sitä on päivitetty.

Lue seuraavaksi: Miten paljon unelmareissu Mastersia katsomaan maksaa?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje