Amen Corner – Augustan ikoninen kolmen reiän jakso murskaa unelmia - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Amen Corner – Augustan ikoninen kolmen reiän jakso murskaa unelmia

Charley Hoffman lyömässä 12. reiällä vuoden 2019 Mastersissa. Getty Images

Ensi viikolla se on taas täällä – Masters! Kerrataanpa taas, mistä Amen Corner on saanut nimensä, ja miksi maailmanhuiputkin tärisevät Augustan 12. tiillä.

Augusta National -kentän reiät 11 ja 12 ja 13 muodostavat golfin ehkä legendaarisimman kolmen reiän jakson, Amen Cornerin. Pelaajille Amen Corner on koetinkivi, jopa pelkoa herättävä kentänosa, mutta katsojille se on herkkua!

Varmaa on, että Amen Corner tarjoaa draamaa. Aina.

Nimensä Amen Corner on saanut Sports Illustrated -lehden toimittajalta Herben Warrenilta, joka vuonna 1958 lehteen kirjoittamassaan artikkelissa tuli kirjoittaneeksi seuraavalla tavalla: ”…kentän kauimmaisessa nurkassa – Amen Cornerissa, jossa Rae’s Creek -puro kulkee väylän 13 halki lähellä tiipaikkaa, soljuu sitten 12. griinin editse ja kiertyy lopuksi 13. viheriön kylkeen…”

Kirjoittaja kertoi saaneensa inspiraation termiin Mezz Mezzrowin jazz-kappaleesta ”Shouting Amen Corner”. Hän kuitenkin muisti väärin artistin nimen. Todellisuudessa kyse on Mildred Baileyn ja Dorsey Brothers Orchestran kappaleesta vuodelta 1933, joka oli nimeltään ”Shoutin’ in that Amen Corner.”

Amen Corner käsittää maantietellisesti puhuen väylän 11 jälkimmäisen puoliskon, koko väylän 12 ja väylän 13 alkupuolen, mutta vakiintuneen käytännön mukaan siitä puhuttaessa tarkoitetaan kaikkia kolmea väylää.

11.

White Dogwood on yli 460-metrinen par-nelonen. Viheriön vasenta laitaa vartioi pieni lampi. Lähestyminen on petollinen, sillä se lyödään ylhäältä alas ja kaltevalta pinnalta. Ben Hogan sanoi aikoinaan, että jos hän on 11:nnellä kahdella päällä, ”tiedät minun missanneen kakkoslyöntini.” Moni pelaaja lyö lähestymisensä griinin oikeaan laitaan. Jos he missaavat viheriön, voi pari vielä pelastaa hyvän chipin ja putin kautta.

12.

Golden Bell on noin 140 metriä pitkä par-kolmonen. Se on maailman tunnetuimpia golfreikiä. Viheriö on syvyyssuunnassa ahdas. Niin sen edessä kuin takanakin on bunkkeri. Lyhyt lyönti voi pomppia myös Rae’s Creek -puroon, eivätkä tässä kentän kohdassa usein vallattomina pyörivät tuulet tee mailavalinnasta helppoa. Sunnuntaina lippu on yleensä takana oikealla. Se on pelottava paikka lähestyä.

Tiger Woodsilta kysyttiin joskus, tunteeko hän olonsa luotettavaksi 12. tiillä. ”Tunnen, maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona”, Woods vastasi. Tom Weiskopf teki reiällä tuloksen 13 vuoden 1980 kilpailussa. Jordan Spiethillä on niin ikään reiältä hyvin epämiellyttäviä muistoja.

13.

Azalea on lähes 470 metriä pitkä par-viitonen. Reikä avataan aivan 12. viheriön kupeesta. Moni pelaaja hakee reiällä birdieä. Monena vuonna reikä on ollut yksi helpoimmista, kyseessä onkin todellinen risk & reward -reikä. Pitkälyöntisille pelaajille jäljellä voi avauksen jälkeen olla vain lyhyt rauta tai jopa wedge. Mutta Rae’s Creek -puro vartioi tätäkin viheriötä, joka vielä viettää salakavalasti kohti puroa. Vuoden 1978 Mastersissa Tommy Nakajima käytti reiällä 13 lyöntiä. Sillä hän jakaa kisan historian suurinta yhden reiän tulosta Tom Weiskopfin kanssa.

Amen Cornerin alueella on kaksi siltaa. Molemmilla on iso symbolinen arvo. Reiän 12 Ben Hogan -silta on kunnianosoitus hänen vuoden 1953 Mastersissa tekemälleen kisaennätykselle 274. Nelson-silta reiällä 13 on muisto Byron Nelsonin vuoden 1937 voitolle.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuoden 2020 Mastersin ennakkona.

Masters oli teemana myös Golfpisteen tuoreimmassa podcastissa. Vieraana kisan kommentoinnista Ruutu-palvelussa vastaava Antti Ahokas.

Golfpiste Podcast · #158 – Masters on täällä! – Matilda Castrenin major-saldo on poikkeuksellisen kova

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje