9.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][49]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Augusta National reikä reiältä – oppaana Mikko Ilonen

Mihin avaukset tulisi Augustassa sijoittaa? Missä ovat reikien vaaran paikat? Entä mahdollisuudet hyökätä?

Luultavasti eniten Augusta Nationalissa kierroksia pelannut suomalainen, kahdesti Mastersissa mukana ollut Mikko Ilonen, avaa Masters-areenan reikien salat.

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan ennen kuin siirryt illalla sohvalle tv:n ääreen.

1. Tea Olive

Par 4, 407 m / ka. 2018: 4,26 (HCP 3)

Suhteellisen tilava avausreikä, joka vaatii hyvän draivin. Lyönti on hyvä saada taipumaan hieman vasemmalta oikealle, metsästä bunkkeriin päin. Ylärinteestä voi jäädä pitkää rautaa. Griini suhteellisen iso. Reiällä tehdään paljon bogeja, joista moni menee alkujännityksen piikkiin.

2. Pink Dogwood

Par 5, 526 m / ka. 2018: 4,79 (HCP 15)

Tiiltä ei näy muuta kuin bunkkeri ja vasen reuna. Lyöntiä on hyvä kääntää vasemmalle, pienet vuodot menevät väyläbunkkeriin. Lähestymislyönnissä näkymä on pitkä, tasainen alamäki, usein hieman sivurinne. Oikeanpuoleisesta griinibunkkerista pääsee aika helposti joka lipunpaikalle. Bunkkerin oikealle puolellekin voi missata. Griini viettää taakse oikealle, kohti sunnuntain lipunpaikkaa.

3. Flowering Peach

Par 4, 320 m / ka. 2018: 3,93 (hcp 14)

Kentän lyhin par-nelonen. Tiiltä lyödään paljon rautaa väyläbunkkereiden eteen, minkä jälkeen nostellaan lyhyillä raudoilla griinille. Kun lippu on oikealla takana, jotkut lyövät draivia. Silloin se on ihan järkevää, muuten ei. Griini ei ole kovin syvä ja viettää poispäin vasemmalle.

4. Flowering Crab Apple

Par 3, 219 m / ka. 2018: 3,29 (hcp 2)

Pitkä par-kolmonen, vaatii hyvän lyönnin tiiltä. Etulipulle tulo on aika kapea, mutta griini on vastaanottava ja avauksen voi lyödä lipun ohi, josta pallo tulee takaisin. Vasen puoli on iso, asettuu hyvin ainakin omaan silmääni pitkälle mailalle. Etubunkkeri ei ole mikään mahdoton paikka, jos on tarpeeksi lähellä etureunaa.

5. Magnolia

Par 4, 453 m / ka. 2018: 4,15 (hcp 5)

Ylämäkeen pelattava pitkä reikä. Kovin lyhyillä raudoilla griinille ei tulla. Draivi pyritään saamaan väyläbunkkereiden oikealle puolelle. Jos avaus jää bunkkereiden eteen vasemmalle, sieltä ei näe mitään. Griini nousee alussa suhteellisen jyrkästi. Kummun päällä oikealla on lipunpaikka, joka näyttää tv:stä helpolta, mutta jossa tasainen tila lipun ympärillä on tosi pieni. Lähestyminen lyödään mieluummin pitkän puolelle.

6. Juniper

Par 3, 165 m / ka. 2018: 3,09 (hcp 8)

Lyhyt par 3, jossa aggressiiviset lyönnit menevät järjestään vähän pitkäksi. Keskiraudoilla ei tule lyötyä niin huonoa lyöntiä, että bunkkeri olisi pelissä. Viheliäs griini. Ylhäältä pallo valuu usein yli, eikä jää kovin lähelle. Oikealla puolivälissä kumpu, jossa takalippu on pienellä alueella. Paras peli on lyödä hieman ohi ja valuttaa pallo lipulle.

7. Pampas

Par 4, 411 m / ka. 2018: 4,15 (hcp 5)

Avaus on yksi haastavimmista, koska se lyödäänkin yhtäkkiä suoraan. Kaikille draivireikä. Olennaista on saada draivi väylälle. Griinille on hyvä tulla väylän oikeasta laidasta. Griini on pieni ja nostettu, eikä sen pintaa näe. Lähestymisessä käytetään hyväksi griinin takaosia. Varsinkin oikealta puolelta pallo valuu takaisin. Jos pallo tulee lipun tasolla alas, se ottaa pitkän pompun ja jää taka-alalle. On tultava pidemmälle alas.

8. Yellow Jasmine

Par 5, 521 m / ka. 2018: 4,72 (hcp 16)

Simppeli par 5, jossa draivin on oltava raikas ja oikealla puolella. Vasemmalta ei ole mitään saumaa lyödä griinille. Reikä nousee tosi paljon ylöspäin, eikä ole enää kaikille kahdella päälle lyötävissä. Oikealla paljon pelialuetta, mutta griinin vieressä olevat kummut suojelevat hyvin, jos pitch lyödään liian läheltä. Pahin lipunpaikka on oikealla, keskikohdasta hieman taaksepäin. Järkevä birdie-paikka pitäisi saada, ei missään nimessä bogey-reikä.

9. Carolina Cherry

Par 4, 421 m / ka. 2018: 4,11 (hcp 7)

Tiiltä on taas kivempi lyödä draw’ta. Alku vähän kapea, mutta sitten levenee. Oikealta puolelta väylää on kivempi tulla griinille. Viheliäinen eritasoviheriö. Takalippu on aika kaukana, sinne päästään harvoin perille. Etuliput taas näyttävät siltä, että niille on helppo tulla, mutta lyönti jää helposti lyhyeksi. Silloin ollaankin jo väylällä chippaamassa – ja sieltä on taas vaikea saada lähelle.

10. Camellia

Par 4, 453 m / ka. 2018: 4,05 (hcp 11)

Avaus alamäkeen on helppo, mutta draiverilla pitäisi osua raikkaasti, ja lyönnin pitäisi jäädä oikeaan paikkaan, mieluummin vasemmalle, josta jää huomattavasti helpompi toinen lyönti. Jos lyö lähestymisen kaukaa matalana, on parempi päätyä oikealle griinibunkkeriin, kuin lyhyeksi vasemmalle, josta ei näe mitään. Bunkkeri kaventaa nousevaa ja oikealta vasemmalle kallistavaa griiniä, joka ei ole takaa kovin leveä.

11. White Dogwood

Par 4, 462 m / ka. 2018: 4,38 (hcp 1)

Tiiltä näyttää, että avaus pitäisi lyödä oikeaan laitaan, mutta vasemmallekin pystyy lyömään 270 metriä ennen kuin mitään tulee vastaan. Vasemmalta griini myös aukeaa paremmin. Ylhäältä alas lyötävässä kakkoslyönnissä tuuli tulee usein peliin. Voi tuntua siltä, että lyönti on vähän herran hallussa. Lähestymisessä on vain otettava tarpeeksi pitkä maila. Vasemmalle lyhyenä tullut lyönti päätyy helposti veteen. Griini on iso ja maltillisen muotoinen.

12. Golden Bell

Par 3, 142 m / ka. 2018: 3,08 (hcp 10)

Tunnelmaltaan hyvin yksinkertainen, mutta tavallista kuumottavampi reikä. Tiillä on tärkeintä tehdä selkeä päätös. Tuuli pyörii reiällä paljon, ja tiiltä lyödään kaikkea wedgen ja seiskan väliltä. Silti on outoa, että tässä lyödään veteen. Helpommin päätyy takabunkkeriin, josta on paha tulla. Pallo makaa siellä usein alamäessä.

Griini on kentän rauhallisin kohta, koska ympärillä ei ole yhtään ihmisiä. Vasemmalla on hyvin tilaa, oikealle lyödään usein takalaitaan.

13. Azalea

Par 5, 466 m / ka. 2018: 4,58 (hcp 18)

Tiiltä ei näe muuta kuin takametsän, johon lyödään paljon palloja. Monet valitsevat draivin sijaan puukolmosen. Lyönnin on hyvä kääntyä vähän vasemmalle. Jos avaus ei onnistu, parempi nähdä kolmen lyönnin reikänä, mutta muuten lyödään toista päälle. Griinin vasemmalle puolelle on hyvä lyödä. Perille lyöty lyönti ei mene griiniltä enää veteen. Takalippu on wedgellä vaikea, mutta kahdella päälle tultaessa taas helppo. Layupiin täyden wedgen sijaan mieluummin 60–70-metrinen pitch. Se on helpompi kontrolloida.

14. Chinese Fir

Par 4, 402 m / ka. 2018: 4,02 (hcp 13)

Kentän ainoa reikä, jossa ei ole yhtään bunkkeria. Väylä kääntyy hieman vasemmalle ja viettää vasemmalta oikealle. Toinen lyönti lyödään usein helposti väylän oikeasta reunasta. Griinillä etukumpu, jonka yli lähestyminen lyödään, ja usein lähelle. Oikealla kummun päällä lipunpaikka, josta lyödään helposti yli ja johon otetaan kahta puttia. Muuten tulee paljon birdie-paikkoja.

15. Firethorn

Par 5, 485 m / ka. 2018: 4,65 (hcp 17)

Hanat auki. Avauksessa kannattaa suosia oikeaa puolta, vasen laita jää blokkiin metsän taakse. Varsinkin pitkälyöntiset ovat vasemman puolen kanssa vaikeuksissa. Kakkoslyönti lyödään griinin oikealle puolelle, vaikka lippu olisi vasemmalla. Sieltä lähestyminen menee helposti yli griinin. Griinistä lyhyeksi jäänyt taas on vedessä ja jatkolyöntikin lyödään alamäkeen. Myös layupin jälkeinen lyönti alamäestä on ikävä, matkan kanssa on oltava tarkkana. Kaikkiaan birdie-reikä, jossa birdie voi tulla todella helposti.

16. Redbud

Par 3, 155 m / ka. 2018: 3,02 (hcp 12)

Veden yli lyötävä par-kolmonen, jossa ei pitäisi pystyä lyömään veteen. Vasemmalla puolella kaksi helppoa lipunpaikkaa, oikealla vaikeat. Oikeasta etulipusta lyödään helposti lyhyeksi oikealle, josta seuraa vaikeita lähilyöntejä. Griini on muodoiltaan tosi jyrkkä, ja oikean puolen lipunpaikoille jää helposti jäljelle pitkiä putteja. Sunnuntain lipunpaikka vasemmalla on kuin kulho. Lyönnit lyödään oikealle puolelle, josta ne valuvat lähelle. Melkein kaikki suoraan lippua kohti tulevat ovat missattuja avauksia.

17. Nandina

Par 4, 402 m / ka. 2018: 4,16 (hcp 4)

Suhteellisen suora, mutta asettuu tiiltä taas paremmin draw’lle. Feidinä lyöty avaus jää helposti vähän blokkiin oikealle. Griini todella leveä, ja viettää vähän joka puolelta poispäin. Vasemmalla olevat lipunpaikat helpompia. Oikea takalippu on vaikea. Siinä yleensä vain puolustetaan paria.

18. Holly

Par 4, 425 m / ka. 2018: 4,09 (hcp 8)

Alku on kapea, mutta kauempana on enemmän tilaa. Optimipaikka avaukselle on ensimmäisen väyläbunkkerin oikealla puolella. Pitkälyöntiset tunkevat draiviaan joskus oikealle, mutta siitä ei ole merkittävää etua. Varsinkin takalipulle on helpompi tulla vähän kauempaa pidemmällä mailalla. Takalippu on vaikea, jos lähestyminen jää etuosaan. Etuosan lipunpaikat ovat helppoja. Kun lippu on ollut alhaalla, en ole kenenkään muun nähnyt olevan ylhäällä kuin itseni. Toki laitoin silti putin sisään.

Lue seuraavaksi: Näin katsot Mastersia tv:stä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje