[10][17]

[10][17]
Kilpagolf

Kilpakausi 2017 – kansainväliset kohokohdat

Sergio Garcian unelmien täyttymys Mastersissa, Jordan Spiethin sisuuntuminen Openissa, Anna Nordqvistin paluu major-voittajien joukkoon ja Jon Rahmin hurja loikka kohti maailmanlistan kärkisijoja, kuuluivat päättyneen kilpakauden keskeisimpiin tapahtumiin.

Golfkauden 2017 kansainvälisesti merkittävin tapahtuma oli Sergio Garcian voitto vuoden ensimmäisessä major-turnauksessa, Masters Tournamentissa. Espanjalainen oli kuulunut potentiaalisiin major-menestyjiin jo vuosituhannen vaihteesta, jolloin hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen.

Teinivuosinaan ”El Niño” -lempinimen saanut pelaaja ehti kärsiä aiempina useita riipaisevia tappioita major-turnausten loppusuoralla tilastoituaan vuosien 1999–2014 välisenä aikana yhteensä neljä kakkostilaa Open Championshipissä ja PGA Championshipissä.

Garcian, 37, haaveet näyttivät murenevan jälleen kerran, kun hän epäonnistui finaalikierroksen 18. reiällä 1,5-metrisessä birdieputissaan. Tasatulokseen venynyt ikätoveri Justin Rose ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan birdieen ensimmäisellä uusintareiällä.

Kyseessä oli espanjalaisten ensimmäinen major-titteli sitten vuoden 1999, jolloin Jose-Maria Olazabal saavutti jälkimmäisen kahdesta Masters-voitostaan.

Brooks Koepka. Kuva: Getty Images

Brooks Koepka ei lähtenyt U.S. Openiin suurimpana voittajasuosikkina, mutta oli yksi Erin Hillsillä käydyn turnauksen mustista hevosista. Challenge Tourilla vaativan turnauspelaamisen salaisuudet oppinut yhdysvaltalainen jakoi kilpailun kaikkien aikojen kovinta lopputulosta (-16) kentän pariin suhteutettuna, ja venytti ensimmäisen major-voittonsa saavuttaneiden putken jo seitsemään.

Jordan Spiethin ja Matt Kucharin kohtaamisesta Open Championshipin päätöskierroksella muodostui yksi kauden mielenkiintoisimmista kaksintaisteluista. Kuchar tavoitti nopeasti sunnuntain kierroksen huterasti aloittaneen Spiethin kolmen lyönnin etumatkan. Parivaljakko eteni kierrostaan tasapäisesti, kunnes Spieth löi Royal Birkdalen kentän 14. tiillä kehnon avauksen oikealle syvään karheikkoon.

Moni arveli Kucharin ottavan tässä vaiheessa ratkaisevan eron, mutta toisin kävi. Kilpakumppani vei pallonsa pelaamattomassa paikassa kekseliäästi läheiselle harjoitusalueelle, ja teki kiperältä näyttäneen tilanteen jälkeen arvokkaan bogin.

Jordan Spieth. Kuva: Getty Images

Pälkähästä ”vähin vaurioin” selvinnyt Spieth sai tapahtuneesta hengen päälle. Hän teki neljän viimeisen reiän jaksossa kolme birdieä ja eaglen, ja saavutti ansaitusti uransa kolmannen major-voiton. Spiethiltä puuttuu ura-Grand Slamista enää PGA Championship, jota hän pääsi tavoittelemaan jo viime elokuussa.

Quail Hollow Clubilla pelattu vuoden viimeinen major oli kuitenkin Justin Thomasin heiniä. Louisvillessä syntyneestä 24-vuotiaasta Thomasista tuli kauden komeetta neljällä turnausvoitollaan. Yksi mainion kauden kohokohdista nähtiin jo tammikuun puolivälissä, kun hän pelasi Havaijilla Sony Openin ensimmäisellä kierroksella tuloksen 59.

Syyskuussa pelattu Presidents Cup oli USA:n näytöstä. Kotijoukkueen voittoa osattiin odottaa Liberty National Golf Clubilla, mutta murskaava lopputulos 19–11 herätti keskustelua jopa koko joukkueturnauksen mielekkyydestä.

Justin Thomas. Kuva: Getty Images

Vuodesta 1994 lähtien pelatun Presidents Cupin voitto on mennyt vain kerran kansainväliselle joukkueelle. Kerran on päädytty tasapeliin ja Yhdysvallat on voittanut kaikki muut kymmenen haasteottelua.

Naisten huipputurnauksissa oli vahvasti korealaiskomento, viidestä major-voitosta kolmen mentyä Etelä-Koreaan. So Yeon Ryu saavutti uransa toisen major-tittelin ANA Inspiration -turnauksessa, ja Sung Hyun Park debytoi major-voittajana U.S. Women’s Openissa. USA:n Danielle Kang hoiteli Women’s PGA Championshipin, kunnes Women’s British Openissa juhlittiin jälleen korealaista (In Kyung Kim) voittajaa.

Pohjoismaalaisten pelaajien kirkkaimmasta menestyksestä vastasi Ruotsin Anna Nordqvist, joka palasi Evan Championshipissä major-voittajaksi yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Anna Nordqvist. Kuva: Getty Images

Korealaisten vahvasta kaudesta huolimatta maailmanlistan tämänhetkinen ykköspaikka on kolme kisaa LPGA Tourilla voittaneen Kiinan Shanshan Fengin hallussa. Nordqvist on parhaana eurooppalaisena sijalla seitsemän. Eskilstunasta kotoisin oleva 30-vuotias pelaaja on yksinäinen vanhan mantereen edustaja rankingin kärkisijoilla, sillä Espanjan Carlota Ciganda löytyy toiseksi parhaana sijalta 20.

Bernhard Langerin menestyskulku jatkui tutunlaisena PGA Tour Champions -kiertueella. Saksalainen voitti kolmen seniori-majorin ohella neljä muuta kilpailua, mutta jäi yllättäen kauden mittaisessa Charles Schwab Cupissa kakkoseksi Kevin Sutherlandin jälkeen.

Joidenkin mielestä kiertueen pistelaskukäytäntöä olisi harkittava uudelleen, sillä Sutherlandin voitto saattoi tuntua hieman epäoikeudenmukaiselta Langerin muutoin ylivoimaisen esityksen rinnalla kaudella 2017.

Jon Rahm (vas.) ja Tommy Fleetwood. Kuva: Getty Images

Euroopan kiertueen valtiaaksi nousi Abu Dhabin turnauksen ja Ranskan avoimet voittanut Tommy Fleetwood. ET:n finaaliturnaukseen Race to Dubai -listan pistejohdossa lähtenyt englantilainen piti kuin pitikin rankingin kärkiasemansa loppuun saakka, vaikka DP World Tour Championshipin hoidellut Jon Rahm ja neljännen sijan jakanut Justin Rose laittoivat hänet ahtaalle.

Vuoden kenties suurin ilmiö oli ensimmäisen kokonaisen kautensa ammattilaisena pelannut Rahm, joka nousi maailmanlistan parhaaksi eurooppalaiseksi sijalle neljä. Hän saavutti yhden PGA Tourin kisan lisäksi kaksi voittoa ET:llä, ja vastaanotti kiertueen parhaana tulokkaana Sir Henry Cotton Rookie of the Year -palkinnon.