18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Kärki vaihtui EM-kisojen puolivälissä

Tuplabogi. Tapio Pulkkanen puttaamassa kolmatta kertaa Vanajanlinnan 18:lla.

Tuplabogi.

Kuin vastakohta, kuvailivat pelaajat järjestäen miesamatöörien henkilökohtaisten EM-kilpailujen sääolosuhteita toisena pelipäivänä. Keli olikin kunnon tulostehtailuille mitä otollisin: lähes tyyni ja viime viikkojen helteisiin verrattuna lähes kaivatun viileä. 70 lyönnin alitukset kävivät päivän kuluessa yhä yleisemmiksi, myös kahden suomalaispelaajan voimin.

Torstain suomalaisnimi oli Tapio Pulkkanen (-1), joka taituroi toisella kierroksella mainion tuloksen 68 lyöntiä. 17 reikää virheittä pelannut kotkalainen oli vielä viimeisellä lyöntipaikalla kierrostaan kuusi alle, kunnes väärä mailavalinta 18:n jatkolyönnissä kostautui. Kun myös chippi griinin alapuolelta jäi lyhyeksi, oli päivän viimeisen griinin kolme puttia kuin kohtalon ivaa: tuplabogi pudotti Pulkkasen (19:s) hetkessä muutaman sijan tulosluettelossa alaspäin.

”Mietin jatkolyönnissä seiskan ja kasin välillä, mutta epäonnekseni päädyin jälkimmäiseen. Chippi 58 asteisella wedgellä piti olla siitä paikasta ok, mutta se jäi reilusti lyhyeksi”, sanoi Pulkkanen, jonka mukaan hermoilulla ei ollut viimeisen reiän kanssa mitään tekemistä.

”Minulle sopii loppujen lopuksi tämä takaa-ajoasema, tästä on huomenna hyvä jatkaa.

Parhaana suomalaisena avauskierroksen jälkeen ollut Kalle Samooja pelasi torstaina toistamiseen tuloksen 72. Pulkkasta lyönnin jäljessä oleva turkulainen on kisan puolivälissä sijalla 25. Samooja manaili urakkansa jälkeen kierroksen kehnoa alkua, kunnes sai tilanteen haltuunsa.

”Alku oli nihkeä, mutta sain tavallaan uuden startin viitoselta lähtien. Päivän saldo oli neljä birdietä, mutta jokunen lisää ei olisi ollut pahitteeksi. Jäin vähän turhan kauas parhaista birdiepaikoista”, Samooja sanoi.

”Huomenna on lähdettävä suoraviivaisemmin liikkeellä ja lyötävä palloa suorempaa lipulle. Myös parempi alku on tilauksessa.”

Morten

Morten Örum Madsen pelasi toisen kierroksen lopun pienemmällä liekillä, mutta oli kokonaisuudessaan tyytyväinen päiväänsä.

EM-kisojen toinen kierros sekoitti myös kärjen järjestyksen, sillä johtoon siirtyivät Tanskan Morten Örum Madsen sekä Englannin Tommy Fleetwood, yhteistuloksellaan -8. Madsen oli jo hyvää vauhtia haastamassa Espen Kofstadin (11:s) päivän parasta (65) kierrostulosta, mutta viimeiset seitsemän reikää eivät tuoneet enää birdieitä.

”Lopussa tahti hieman rauhoittui, mutta olen silti tyytyväinen. Jos minulle olisi aamulla tarjottu 66:tta, en olisi hetkeäkään epäröinyt ottaa sitä vastaan”, 22-vuotias Madsen sanoi.

Jämäkästi pitkin päivää lyönyt Madsen ei tarvinnut laatukierrokseensa pitkiä upotuksia, sillä juutin kaikki birdiepaikat mahtuivat kolmen metrin sisään.

Silkeborgista kotoisin oleva Madsen opiskelee Oregonin yliopistossa liiketaloutta ja katsoo rapakon taakse siirtymisen olleen peliuran kehityksen kannalta välttämätöntä.

”Olosuhteet Tanskassa ovat talvella kai vähän kuin Suomessa. Nyt minulla on opintojen ohella mahdollista viedä suunnitelmiani kohti ammattilaisuutta, mutta siihen menee vielä pari-kolme vuotta.”

Lyönnin Madsenia enemmän kierrokseensa tarvinnut Fleetwood oli tyytyväinen tulokseensa, vaikka totesi olleen ”parempaankin varaa”. Liverpoolin liepeillä asustava britti löi sanojensa mukaan palloa hyvin, mutta loppua kohden putteri kävi kylmäksi.

Kärkikaksikon ja aamupäivällä koko toisen kierroksen parhaan tuloksen tehneenKofstadin(11:s) lisäksi torstain onnistujiin lukeutui Italian Andrea Pavan, jolla on Romain Wattelin jälkeen kisan korkein (8:s) amatöörikategorian maailmanlistasijoitus. Myös kuudentena oleva Pavan kehui päivän olosuhteita helpoiksi.

”Sain hyvän alun, ja pian huomasi, että tänään tulee paljon hyviä tuloksia. Löin palloa stabiilisti tiiltä griinille, vaikka loppu ei ollut paras mahdollinen”, myös Yhdysvalloissa opiskeleva Pavan sanoi.

Pavanin kausi on sujunut tähän saakka hienosti, mistä kova sijoitus maailmanlistalla puhuu jo omaa kieltään. Hän voitti yhden collegekisan USA:ssa ja oli Italian vahvin lenkki maalla hyvin sujuneissa EM-joukkuekisoissa. British Amateurissa roomalainen ylsi neljännesfinaaleihin saakka.

Kolmannen sijan jakavat Hollannin Daan Huizing sekä ruotsalaiset Jeff Karlsson ja Robin Wingardh, tuloksellaan -7.

Neljä suomalaista karsintarajan oikealla puolella

Toni

Toni Hakula syttyi Vanajanlinnassa torstaina kunnon taisteluun.

Pulkkasen ohella alle 70 lyönnin suomalaisista pääsi torstaina myös Toni Hakula, joka oli toisella kierroksella kuin uudesti syntynyt.

”Eilen en saanut yhtään birdietä, tänään niitä tuli kahdeksan. Lopussa alkoi putti upota”, sisääntulon viisi alle pelannut Hakula sanoi.

”Lyöminen oli kauttaaltaan skarpimpaa. Keskiviikkona jouduin epätarkkojen lyöntien vuoksi chippaamaan paljon ja monet parit jäivät pelastamatta.”

Perjantaina asetettava cut-raja on tämänhetken ennusteen mukaan tuloksen +2 kohdalla. Rajan paremmalle puolelle mahtuu Pulkkasen, Samoojan ja Hakulan lisäksi suomalaisista vielä Mikael Salminen (+2), joka pelasi torstaina toisen peräkkäisen seiskakolmosen.

Jatkoonpääsyssä on kiinni edelleen myös tilanteessa +3 olevat Henri Satama ja Tuomas Salminen, joka tyri torstaina kahdella viimeisellä reiällä yhteensä kolme yli.

4-5 pelaajan yltäminen finaalikierrokselle täyttäisi ainakin päävalmentaja Staffan Johanssonin toiveet. Lopuilla kuudella pelaajalla on kenties 18:lla tuplaparin tehnyttä Joonas Hinkkasta (+6) lukuunottamatta edessään kotimatka perjantaina.

Marko Kuivasaari

Kofstad nousi huippukierroksella kärkitaisteluun

Norjan Espen Kofstad oli loistavassa vireessä amatöörien EM-kisojen toisena pelipäivänä Hämeenlinnassa. Tulos 65 sivuaa Linna Golfin kenttäennätystä. Suomalaiset pelaavat torstaina pääsääntöisesti iltapäivän puolella, mutta aamun starttaajista Henri Satama onnistui mukavasti.

Henri

Henri Satamalla oli EM-kisojen toisella kierroksella toinen ääni kellossa.

Amatöörimiesten henkilökohtaiset EM-kilpailut ovat jatkuneet toisella kilpailupäivällä Hämeenlinnassa. Jos olivat olosuhteet keskiviikkona epävakaat ja tuuliset, on torstaita vietetty pilvipoutaisessa, mutta tyynessä säässä.

Aamun lähtijöistä kovinta kyytiä piti yllä Espen Kofstad, joka iski tulostaululle komeat Vanajanlinnan kenttäennätystä sivuavat lukemat, 65 (-7) lyöntiä. Tällä tuloksella keskiviikkona hieman epäonnistunut norjalainen nousi taistelemaan kisan kärkisijoista kahden kierroksen jälkeen.

”Pelaaminen tuntui tänään paljon helpommalta kuin eilen. Säällä oli suuri vaikutus, aivan kuin eri kenttää olisi pelannut”, parhaillaan jaetulla seitsemännellä sijalla oleva Kofstad sanoi.

Vaikka tulos on vakuuttava jo sellaisenaan, olisi Kofstad omasta mielestään kyennyt puristamaan siitä vieläkin muutaman lyönnin pois.

”Missasin neljä griiniä, mutta sain tehtyä niillä parit melko vaivattomasti. Paikkoja olisi ollut vieläkin parempaan, mutta sainhan vastapainoksi muutaman pitkän sisään.”

Avauspäivän jälkeen johdossa ollut Johann Lopez-Lazaro ei ollut toisella kierroksella aivan yhtä hyvässä vedossa. Tuloksellaan 72 (par) hän on jaetulla neljännellä sijalla, lyönnin Kofstadia edellä.

”Olin tänään jotenkin unelias. Aikainen startti painoi pienen aikaeron johdosta”, Lopez-Lazaro sanoi.

”En lyönyt yhtä tasokkaasti palloa kuin ensimmäisellä kierroksella. Täytyykin lähteä oitis rangelle hakemaan parempaa tuntumaa.”

Satama ja Kaivola petrasivat

Suomalaiset urakoivat torstaina enimmäkseen ”iltavuorossa”. Aamulla startanneista parhaiten sarkansa kuokki Henri Satama tuloksellaan 71 (-1).

”Päivä oli ihan onnistunut, vaikka sekaan mahtui muutama huono rautalyönti. Puttipeli toimi ja löin yhden chipin kuutosella sisäänkin”, sanoi Satama, joka ilahtui mukana kulkeneesta kannustavasta yleisöstä.

”Keli oli eilistä selvästi helpompi, joten tiedossa on varmasti kovempia tuloksia.”

Kalle

Nicklas Kaivolakin pystyi parantamaan selvästi keskiviikon surkeasta avauksestaan.

”Jokunen tupla tuli tänäänkin, mutta nyt tuntui jo paremmalta. Lippujen paikat olivat helpommat, mutta ehkä rauhoittunut keli vaikutti siihen jonkun verran”, Kaivola sanoi.

”Kokonaisuutena en ole saanut tällä kaudella tulosta aikaan, vaikka olen muuten pelaajana kehittynyt. Rytmi vaikuttaa hajoavan helposti kesken kierroksen.”

Kun iltapäivän suomalaisstarttaajat ovat vielä alkurei’illä, on kisan kärjessä 36 reikää pelanneista Hollannin Daan Huizing, kierroksin 69-68 (-7).

Suurin suomalaistoivo Kalle Samooja ei liiemmin kehunut lyöntituntumaansa rangella ennen kierrosta, mutta mitään syytä huoleen ei hänen mielestään ollut.

”Ei se lyönti kovin usein lämmittelyssä niin ihmeelliseltä tunnu. Riittää kun on hyvä fiilis kuten nyt. Kuutosella alkava tulos nostaisi kivasti kärjen tuntumaan”, Samooja sanoi.

Marko Kuivasaari

Johann Lopez-Lazaro hallitsi Vanajanlinnan tuulet

21-vuotias ranskalainen nousi iltapäivän hurjalla esityksellään ja tuloksella 67 aamupäivällä saman tuloksen tehneen Jesper Kennegardin rinnalle. Suomalaistoiveet ovat avauspäivän jälkeen entistä selkeämmin Kalle Samoojan (72) varassa.

Johann

Johann Lopez-Lazaro teki häkellyttävän kovan tuloksen iltapäivän hurjassa tuulessa.

Keli oli Vanajanlinnassa julma, tuuli erittäin kovaa ja puuskittaista, ukkonenkin jyrähteli EM-kisojen avauspäivän käännyttyä iltapäivään. Olosuhteet nousivat todella isoon rooliin, aamupäivän pelaajat saivat reilun edun toisessa osassa lähteneisiin.

Iltapäivän toisessa ryhmässä kentälle lähtenyt Ranskan Johann Lopez-Navarro oli päivän todellinen tähti, hän oli 15:n pelaamansa reiän jälkeen kuusi alle. Päivän ainoa bogey syntyi seuraavalla, kahdella viimeisellä ranskalaisella oli mainiot mahdollisuudet tehdä birdie, mutta kova tuuli vaikeutti kuusi ja kolmemetrisiä oleellisesti.

”Löin tänään loistavasti avauksiani, osuin kaikkin väyliin. Päivän huippuhetki oli tietysti jo toisella reiällä (11:s) tekemäni eagle . Draivini päätyi tällä par-nelosella metriin ja sain siitä hyvän vireen päälle, amatöörien maailmalistalla sijaluvulla 32:s oleva Lopez-Lazaro kertoi.

Kuluvalla kaudella Lopez-Lazaro on jo voittanut yhden kisan Portugalissa sekä kotimaassaan Ranskassa. Viisivuotiaana golfin aloittaneen nuorukaisen tasoitus on +3,7. Vain reilun 170 senttimetrin mittainen mies lyö palloa hyvin rivakasti, siistillä swingillä ja riittävän pitkälle.

”Toivottavasti torstaina pääsen aamusta parempiin olosuhteisiin, nyt tuuli oli varsinkin loppureiíllä varsin kuluttavaa”.

Ranskalaiset ovat peräti 20 miehen joukkueella liikkellä, Lopez-Lazaro myös ensimmäistä kerta Suomessa Kun kierros on vielä hivenen kesken, kolme ranskalaista on alle parín ja 18:n ensimmäisen joukossa.

”Tänne saapuessani hämmästelin sitä, kuinka lämmintä täällä on. Keskiviikkona olosuhteet muuttuivat täysin tuulen osalta. Olen melkoisen paljon fiilispelaaja, toivottavasti myös huomenna saan hyvän startin kierrokselle”, hän toivoi.

Pohjoismaista korkeimmalla heiluvat Ruotsin ja Tanskan liput, molemmat saivat niinikään kolme edustajaansa tähän ryhmään.

Kalle Samoojalla hyvä tutina harjoitusalueilla

Suomalaisista parhaan tuloksen 72 tekivät Kalle Samooja sekä tiistaina iltapäivällä paikan kisaan saanut Tuomas Salminen jonka isoveli Mikael on näistä lyönnin päässä. Myös Joonas Hinkkanen (74) on 60:n ensimmäisen joukossa jotka poikkeuksellisesti vasta kolmen kierroksen jälkeen pääsevät jatkoon.

Isäntämaan pelaajien kokonaispanos oli pettymys, ennakkoon kovimmista tykeistä Tapio Pulkkanen (75) ja varsinkin Toni Hakula (79) sekä Miro Veijalainen ajoivat itsensä tilanteeseen josta on hyvin vaikeaa nousta kärkipäähän. Torstaina tilanteen tekee entistä haastavammaksi se, että yhdeksän suomalaista 11:sta lähtee kierrokselleen iltapäivällä.

Kalle Samooja vietti iltapäivällä pitkän tovin rangella ja näki paljon positiivisia signaaleja suorituksissaan. ”Eilen kenraaliharjoituksen jälkeen olo oli hyvin epävarma. Nyt tunnen löytäneeni vielä kierroksen jälkeen harjoitellessani sitä vanhaa joka on ollut kateissa. Pääsen kiertymään itseni ympäri, tässä oli ilmassa aika paljon blokkaamista oikealle. Torstaihin voin lähteä erittäin luottavaisesti, iltapäivällä kello 13.40 kierrokselleen lähtevä Samooja iloitsi.

Henri Satama (76) ja Niclas Kaivola (82) tulivat kierrokseltaan iltapäiväpelaajien joukossa.

”Minulla oli valtavan hyvä fiilis ykkösellä lähtiessäni kierrokselle tuulesta huolimatta. Yleisöä oli ryhmän perässä varsin paljon, lyöminenkin tuntui hyvältä. Tuuli vaikutti todella paljon, tuli vääriä mailavalintoja tuulen pyöriessä”, Satama kertoi.

Teemu Tyry

Kalle

Kalle Samooja viritti pyssyään kierroksen jälkeen Vanajanlinnnan rangella.

Aamupäivä:

Jesper Kennegard herätti monille katsojille pienimuotoista ihmetystä tykittäen avauspäivänä kärkeen yhdenkäden puttitekniikallaan. Niukkasanainen ruotsalainen oli täysin dominoivassa asemassa avauspäivänä, kunnes viimeiseen kolmeen reikään osui kolmen bogin suora. ”Kenttä on upea, pelasin todella hyvin kunnes loppuun tuli kolme bogia. Olen putannut yhdellä kädellä noin pari kuukautta, ja käytän sitä koska se toimii minulle. Ei kukaan ole suoranaisesti nauranut tai ihmetellyt liiemmin”, Arizonassa opiskeleva Kennegård kertoi. ”Tuuli alkoi yltyä loppua kohden ja aika tiukkoja olivat viimeiset väylät. Voittotulosta on mahdoton ennustaa näin vaihtelevissa keleissä. Olen saanut harjoitella tuulessa pelaamista Ruotsissa kotiseudullani aika paljon”, tukholmalainen Bro Hofin pelaaja kertoi. Vanajanlinnassa iltapäiväksi luvassa erittäin myrskyisää säätä. ”Viimeiset kolme reikää tuntui ettei pysy tukka päässä, ehdottomasti oli paljon hyötyä lähteä aamupäivästä”, Totesi juuri kierrokseltaan selvinnyt Kalle Samooja. Viime hetkillä kisaan mukaan päässyt Henri Pyykölä oli myös tyytyväinen mies kierroksensa jälkeen: ”Oli aika brutaalia viimeiset reiät. Tuntui aika pitkältä taistelulta koko päivä, paljonkohan kellokaan on tällä hetkellä. Tein kuusi birdietä ja myös aika paljon luonnollisesti virheitä, kokonaistulos tyydyttää kuitenkin”, 75 lyönnillä selvinnyt Henri Pyykölä sanoi. Ukkosmyrskyn vaara oli aamupäivästä jo hyvin realistinen, mutta pilvet välttivät Vanajanlinnan niukasti. Kova tuuli piti tulostason sateen pehmittämällä kentällä kohtuullisena, ensimmäisen kierroksen ollessa kesken on alle paarin 28 pelaajaa, osa vasta muutaman reiän pelanneita. Suomalaisista parhaina Kalle Samooja ja Tuomas Salminen jakavat sijaa 29. Suomalaisten tulokset ja sijoitukset aamupäivän pelien jälkeen: Kalle Samooja: 72 (par), t.26 Tuomas Salminen: 72 (par), t.26 Mikael Salminen: 73 (+1), t.48 Joonas Hinkkanen: 74 (+2),t. 66 Henri Pyykölä: 75 (+3), t.79 Tapio Pulkkanen 75 (+3),t.79 Juho Vesanen 77 (+5), t.100 Toni Hakula 79 (+7), t.106. Miro Veijalainen 80 (+8) ,t.108 Henri Satama ja Nicklas Kaivola ovat juuri aloittaneet kierroksensa.

Nikke Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje