16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Johtopaikalle noussut Ludvig Åberg pelaa U.S. Openissa kuin vanha tekijä: ”Löin palloa valtavan hyvin”

Ludvig Åberg on säkenöinyt U.S. Openissa kahtena ensimmäisenä päivänä. Kuva: Getty Images

Eurooppalaiset häärivät isolla joukolla kauden kolmannen majorin kärkipäässä.

Ludvig Åberg (-5) otti kärkipaikan Pinehurst Resortissa Pohjois-Carolinassa jatkuneessa U.S. Openissa. Hän pelasi turnauksen toisella kierroksella tuloksen 69, ja on yhden lyönnin toista sijaa jakavia Bryson De Chambeauta, Thomas Detryä ja Patrick Cantlayta edellä.

Viikonvaihde enteilee Åbergin osalta hyvää. Hän on kilpailun ykkönen draivitarkkuus- ja griiniosumatilastossa, mikä kertoo isojen palasten olevan täydellisesti kohdillaan.

”Löin palloa valtavan hyvin”, Åberg totesi kierroksensa jälkeen.

Niin hämmästyttävää kuin onkin, Åberg debytoi tällä viikolla U.S. Openissa, ja pelaa ylipäänsä vasta kolmatta major-kilpailuaan. Siitä huolimatta häntä pidettiin jo huhtikuun Mastersissa varteenotettavana voittajaehdokkaana. Ruotsalainen vastasi hienosti huutoon venymällä Augustassa kakkoseksi.

”Pelaan ensimmäistä U.S. Openiani, ja oletan, että tämän kuuluisi olla kova koitos. U.S. Openin pitäisi haastaa pelin jokaista osa-aluetta, ja sen se todella tuntuu myös tekevän. Olen erittäin onnekas, miten asiat ovat sujuneet kahden viimeisen päivän aikana, ja toivottavasti tämä jatkuu samalla tavalla ”, hän kertoi.

Kilpailu on vasta puolivälissä, mutta jos Åberg sattuisi U.S. Openin voittamaan, tekisi hän sen ensimmäisenä debytanttina sitten Francis Ouimetin, joka onnistui tempussa 111 vuotta sitten.

Åberg osui turnauksessa väylälle 20 ensimmäisellä avauksellaan, mikä on U.S. Openin kaikkien aikojen draivitilaston toiseksi kovin suoritus. Viimeisen 25 vuoden aikana vain kaksi muuta pelaajaa on johtanut tämän maailman hankalimpana pidetyn turnauksen draivitarkkuus- ja griiniosumatilastoa 36 reiän jälkeen.

”Kaveri on kuin kone. Hän saa näyttämään pelin helpolta”, sanoi kaksi ensimmäistä kierrosta Åbergin kanssa pelannut Tony Finau (-3). Jälkimmäinen ei itse liiemmin kalpene Åbergille, sillä matkaa kärkeen on vain kaksi lyöntiä.

Åberg, 24, ryhtyi vasta vuosi sitten ammattilaiseksi. Siitä huolimatta hän on jo ehtinyt voittaa sekä DP World Tourilla että PGA Tourilla. Lisäksi hän kuului Euroopan voittoisaan joukkueeseen viime syksyn Ryder Cupissa. Nuorukaista ei tunnu vähäisestä kokemuksesta huolimatta kylmäävän mikään.

”Augusta osoitti minulle, että minulla on rahkeet taistella menestyksestä sunnuntaina. Kenttä vaatii kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä – aivan kuten tämäkin (Pinehurst Course No. 2). Huhtikuun kokemukset olivat mahtavia. Toivottavasti löydän näiden kisojen välillä yhtäläisyyksiä.”

Isossa kuvassa U.S. Open on täysin auki. Kaikkiaan 15 pelaajaa on alle parin, ja jokaisella on realistinen mahdollisuus nousta voittoon. Miksipä ei hieman kauempaakin.

Eurooppalaisilla tuntui olevan pitkään vaikeuksia ottaa voitto kauden kolmannessa majorissa, kunnes Englannin Justin Rose onnistui tempussa kaudella 2013 peräti 43 vuoden tauon jälkeen. Saksan Martin Kaymer voitti Pinehurstissa heti seuraavalla kaudella ja peräkkäiset voitot ottivat myös Espanjan Jon Rahm ja Englannin Matt Fitzpatrick vuosina 2021 ja 2022.

Viikonloppuna vanhan mantereen pelaajista Åbergin ohella pokaalia kärkkyvät muun muassa Thomas Detry (-4), Rory McIlroy (-3), Matthieu Pavon (-3), Tyrrell Hatton (-1), Tim Widing (-1), Stephan Jäger (par) ja Sergio Garcia (par). Kaikki ovat viiden lyönnin sisällä kärjestä. Se ei ole Pinehurstin kaltaisella kentällä tavattoman paljon.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje