27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Jim Furykista PGA Tourin tämän kauden kuningas

Jim Furyk tuuletti tuplavoittoaan rajusti East Laken 18. viheriöllä. © Getty Images

Loistava bunkkeripeli oli se yksittäinen pelin osa-alue, joka sinetöi Jim Furykille PGA Tourin himoituimman tittelin, FedExCupin voiton. Furyk oli East Laken turnauksessa yhdeksän kertaa bunkkerissa, mistä hän selvitti pallonsa reikään joka kerta kahdella lyönnillä. Näin myös finaalikierroksen viimeisellä reiällä, jossa Furykin mahdollinen bogi olisi antanut Luke Donaldille tilaisuuden uusintaan.

Marginaalit olivat tällä kertaa harvinaisen pienet. Tunti ennen Tour Championshipin päättymistä vielä kuudella pelaajalla – mukaan lukien 30 pelaajan joukossa 25:nneksi päätyneellä Matt Kucharilla – oli täydet mahdollisuudet voittaa FedExCup. Kucharista olisi tullut suuren bonuspotin vastaanottaja, mikäli neljänneksi sijoittunut Nick Watney olisi voittanut Tour Championshipin. Furyk itsekin tarjosi muille siimaa tekemällä bogin sekä 16:lla että 17:llä.

Tarjoiluista huolimatta kenenkään loppukiri ei riittänyt taluttamaan Furykia jatkorei’ille. Donaldin yritys oli hyvä, mutta tahmea ulosmeno söi hänen mahdollisuutensa. Retief Goosen oli loppuun saakka pelinsä perusominaisuuden vanki: värittömistä otteista puuttui juuri sen verran puristusta, jolla Furyk olisi vielä saatu ahdistettua nurkkaan.

Furyk voitti ensimmäisen kerran urallaan kolme turnausta samalla kaudella. Pudotuspelien ykkösenä hänen nimensä kaiverretaan FedExCupin kiertopalkintoon kahden suuren pelaajan, Tiger Woodsin (kahdesti) ja Vijay Singhin nimien viereen.

Luke

Luke Donaldin olisi pitänyt olla valppaampana finaalikierroksen ulosmenossa. &copy Getty Images

”Olen hyvin ylpeä siitä, sillä nuo kaksi ovat olleet minun aikakauteni hallitsevimmat pelaajat”, Furyk sanoi.

Furyk aloitti PGA Tourin neljän pudotuspelikilpailun sarjan FedExCupin pisteissä kolmannelta sijalta. Alku näytti murheelliselta, sillä hän missasi Barclaysin pro-amin nukuttuaan pommiin. Samoilla yöunilla meni myös pelipaikka varsinaiseen turnaukseen.

Furyk ei kuitenkaan nukkunut Atlantassa onnensa ohi: pelastukseksi koitui kärkipelaajien ristiin pelaaminen lähes matemaattisia kaavoja uhmaten. FedExCupin voittajaksi nousi ensimmäisen kerran pelaaja pistetaulukon kymmenen parhaan ulkopuolelta.

Pidempään juhlintaan ei maailmanlistalla viidenneksi nousseella Furykilla ollut sunnuntaina aikaa. Hän istui jo maanantain vastaisena yönä yhdessä 11 muun joukkuekumppaninsa kanssa koneessa, joka lennätti heidät Walesiin. Celtic Manor Resortissa pelataan tulevana viikonloppuna maailmankuulu turnaus, jossa rahalla ei ole tällä kertaa mitään merkitystä…

Marko Kuivasaari

FedExCupissa kiinni vielä monta kättä

FedExCup huipentuu sunnuntaina täynnä ennennäkemätön määrä vaihtoehtoja. Jim Furykilla on Tour Championshipissä lyönnin johto, mutta itse jättipotti on tarjolla vielä viidelle muullekin pelaajalle – ainakin.

Myös

Myös Retief Goosenille on tarjolla yksi pitkän uran komeimmista merkkipaaluista. &copy Getty Images

FedExCup on ensimmäistä kertaa lyhyen historiansa aikana näin tasainen. Tarjolla Tour Championshipin voittajaksi sekä itse FedExCupin kuninkaaksi on niin monta vaihtoehtoa, että peli käy vääjäämättä kyttäilyksi finaalikierroksen jälkipuolella. Vaikka mahdollisuudet ovat täynnä matematiikkaa, ei pelaajien tarvitse kantaa huolta siitä, ovatko he sunnuntaina tilanteen tasalla. East Laken väylien varrelle sijoitetut lukuisat videotaulut pitävät huolen siitä, että tietoa on tarjolla kentän kaukaisimmassakin kolkassa.

Kuka voittajakandidaateista pystyy keskittymään parhaiten omaan peliinsä – kenties muiden pelien mennessä sopivasti ristiin – on sunnuntain juhlituin sankari. Sekin on mahdollista, että sunnuntaina juhlitaan kahta voittajaa…

Tilanne on muotoutunut East Lakella kolmen pelatun kierroksen jälkeen sellaiseksi, että Jim Furyk, Retief Goosen, Luke Donald ja Geoff Ogilvy voittaessaan Tour Championshipin voivat korjata nimiinsä myös koko FedExCupin. Furykin ja Goosenin kohdalla se edellyttää kuitenkin sitä, ettei Paul Casey saisi sijoittua toiseksi tai Charley Hoffman yksin kolmanneksi. Casey ja Hoffman ovat ennen finaalikierrosta viisi lyöntiä Tour Championshipin kärjessä olevaa Furykia jäljessä.

Donald on vahvimmilla siinä tapauksessa, jos Matt Kuchar ei sijoitu toiseksi. Ennen ratkaisevaa turnausta pistetilaston kärjessä ollut Kuchar on kuitenkin ollut East Lakella kaukana parhaasta osaamisestaan. Hän on Furykia jo 12 lyöntiä jäljessä.

Charlie

Charlie Hoffman on FedExCupin voittaja, mikäli hän sijoittuu East Lakella vähintään kolmanneksi, ja Tour Championshipin voittaja on joku joukosta Jim Furyk, Retief Goosen, Geoff Ogilvy, mutta ei toisaalta Luke Donald tai… &copy Getty Images

Ogilvyn noustessa Atlantan kisan ykköseksi, nappaa hän puolestaan kymmenen miljoonan dollarin bonuksen, mikäli Casey ei ole Tour Championshipin lopputuloksissa toinen, Hoffman kolmas tai Kuchar seitsemäs.

”Aiemmin on ollut viimeistään tässä vaiheessa selvää, kuka on todennäköisin voittaja tai on jo voittanut FedExCupin”, Goosen sanoi viitaten Tiger Woodsin pudotuspelivoittoihin vuosina 2007 ja 2009 sekä Vijay Singhin ylivoimaan kaksi vuotta sitten, jolloin hän tarvitsi voittaakseen FedExCupin vain pelata viimeinen turnaus.

Goosen on sijoittunut tällä kaudella PGA Tourilla Kucharin jälkeen toiseksi eniten (9) kymmenen parhaan joukkoon, mutta voitto ei ole silti ollut kertaakaan kovin lähellä. Atlantassa kuiva kausi voisi päättyä tavallista upeammin.

Kysymykseen, sattuiko hän uneksimaan ryhtyessään ammattilaiseksi voittavansa yhtenä päivänä kymmenen miljoonaa dollaria, Goosen vastasi omaan lakoniseen tyyliinsä. ”Ehkä kymmenen miljoonaa Zimbabwen dollaria.”

Marko Kuivasaari

Furyk astui esiin Atlantassa

Ensimmäisen play off -turnauksen missannut Jim Furyk pelasi East Lakella perjantain parhaan tuloksen ja nousi Tour Championshipin kärkeen yhdessä Luke Donaldin kanssa. Viidenneksi pudonneelle Paul Caseylle riittänee FedExCupin voittoon toinenkin sija, sillä Matt Kuchar on ollut toistaiseksi vaisu.

FedExCupin

FedExCupin mahdollinen voitto ei ole täysin Jim Furykin omissa käsissä. &copy Getty Images

Virheetön sisääntulo takasi Jim Furykille (-8) paitsi Tour Championshipin toistaiseksi parhaimman kierrostuloksen myös jaetun johtopaikan turnauksen puolivälissä. Perjantaina 65 kertaa palloa lyöneen Furykin kanssa kärkipaikan jakaa toistamiseen tuloksen 66 pelannut Luke Donald.

Kaksi kertaa tällä kaudella PGA Tourilla voittanut Furyk aloitti neljän turnauksen play offit FedExCupin pisteissä kolmannelta sijalta, mutta hän ei koskaan pelannut pudotuspelien avauskilpaillua: Furyk missasi Barclaysin pro-amin nukuttuaan pommiin. Kännykästä oli yön aikana tyhjentynyt akku, eikä puhelimen herätys toiminut. Kiertueen sääntöjen mukaan pro-amissa pelaaminen on edellytys varsinaiseen turnaukseen osallistumiselle.

Furyk ehti pudota pisteissä jo 11:nneksi, joten siinä vaiheessa monikaan ei enää uskonut hänen mahdollisuuksiinsa. Kärjen pelattua kuitenkin sopivasti ristiin, nousi myös Furyk tavoittelemaan PGA Tourin pudotuspelien 10 miljoonan dollarin pottia. FedExCupin voitto ei ole silti hänen omissa käsissään, sillä edelleen kuka tahansa pisteissä viiden parhaan joukossa olevista voittaessaan Tour Championshipin, korjaa samalla nimiinsä kokonaiskilpailun ykköstilan.

Mikäli Furykia kaikesta huolimatta juhlitaan sunnuntaina suurimpana sankarina, tulee hänestä TigerWoodsin ohella toinen pelaaja joka voittaa FedExCupin missattuaan tahtomattaan pudotuspelien ensimmäisen turnauksen.

”Olisin mielelläni hänen kanssaan tasoissa myös major-voittojen määrässä, mutta niin ei taida korteissa lukea”, Furyk sanoi.

Furykin kanssa johtopaikan jakavalla Donaldilla oli perjantaina paikoin ongelmia saada pysymään avauksiaan väylällä. Loistavana ”scramblaajana” hän kuitenkin paikkasi vinoimmatkin draivinsa kunnialla.

Lyönnin kärkikaksikkoa jäljessä oleva Geoff Ogilvy paljasti fanaattisena australialaisen jalkapallon ystävänä aikeensa katsoa tv:stä suosikkijoukkueensa St Kildan finaaliottelua. ”Ehdin nukkua enemmän sitten jonain toisena yönä”, aussi sanoi.

K.J. Choi (-4) on neljäntenä, Retief Goosenin, Kevin Na sekä Paul Caseyn jakaessa viidennen sijan.

Casey oli perjantaina jaetulla kärkipaikalla useaan otteeseen, mutta hänen pelinsä herpaantui kierroksen loppusuoralla. Kolme peräkkäistä bogia pudottivat britin Atlantan kuumassa iltapäivässä viiden lyönnin päähän kärjestä. Koska Matt Kucharista (+2) ei tähänastisen perusteella näyttäisi sittenkään olevan FedExCupin voittajaksi, riittänee Caseylle East Lakella toinenkin sija pudotuspelien kuninkaaksi.

Phil Mickelsonin aikeet voittaa ainoana pelaajana toistamiseen FedExCup ei tule toteutumaan. ”Lefty” on 36 reiän jälkeen jo yhdeksän lyöntiä kärjestä. Tämä merkinnee myös sitä, että Tiger Woods saa edelleen pitää ykköspaikkansa maailmanlistalla.

Marko Kuivasaari

Casey otti pisimmän askeleen kohti FedExCupin voittoa

Tour Championshipistä on takanapäin vasta neljäsosa, mutta mikäli Paul Casey pysyttelee kärjessä loppuun saakka, tulee hänestä PGA Tourin pudotuspelien voittaja. Samassa neljä alle tuloksessa ovat myös Luke Donald ja Geoff Ogilvy.

Paul

Paul Casey on nyt kaikkein lähimpänä FedExCupin 10 miljoonan dollarin voittopottia, matka on kuitenkin vielä pitkä. &copy Getty Images

Ryder Cupista rannalle jätetty Paul Casey oli torstaina FedExCupin pisteissä viiden parhaan joukossa olevista ainoa, joka pystyi alittamaan parin East Lakella. Vahvaa 66 (-4) lyönnin kierrosta siivittivät kierroksen puolivälissä tulleet kolme peräkkäistä birdietä. Tour Championshipin johtopaikan Caseyn kanssa jakavat Luke Donald sekä Geoff Ogilvy.

Kyseessä oli yhdeksäs kierros sen jälkeen kun Euroopan Ryder Cup -joukkueen kapteeni Colin Montgomerie oli julkaissut omat valintansa Yhdysvaltoja vastaan ensi viikolla pelattavaan joukkueturnaukseen. Näistä kierroksista seitsemässä Caseyn tulos on alkanut kuutosella. Hän ei itse myönnä motivoituneensa ”Montyn” rannallejättämisestä tai tarpeesta näyttää pitkää nenää. Caseyn mielestä FedExCup on sellaisenaan aivan riittävä motivaation lähde.

Parin alittaminen East Laken vaikealla kentällä ei ole yksinkertaista. Väylät ovat nopeat ja kapeammat kuin koskaan aikaisemmin. Niinpä 30 huippupelaajasta vain yhdeksän onnistui pelaamaan avauspäivänä kierroksensa alle parin. Yksi heistä oli Phil Mickelson (69) jolla on muiden pelien mennessä sopivasti ristiin, mahdollisuus voittaa voittaa FedExCup. Myös kiipeäminen maailmanlistan ykköseksi ensimmäistä kertaa urallaan, on Mickelsonille mahdollista jo ties kuinka monennen kerran tällä kaudella.

”Aloitin viime vuonna tuloksella 73, ja voitin kolmella lyönnillä”, Mickelson vertaili.

Jokseenkin eriskummallinen Mickelsonin kierros silti oli: hän teki 11 parin ohella neljä bogia, kaksi eaglea ja vain yhden birdien. Hänen kanssaan kuudennen sijan jakavat myös Kevin Na, Hunter Mahan sekä Jason Day. Heidän ja kärkikolmikon väliin mahtuvat vielä Jim Furyk (67) ja K.J. Choi (68).

FedExCupin pisteykkönen Matt Kuchar teki 15:llä eaglen, mutta muita tähtihetkiä neljä bogia kattanut kierros ei sisältänyt. Tuloksellaan 72 Kuchar on sijalla 19.

Muista pisteissä top-viitosessa olevista Charley Hoffman (71) on 13:ntena, Dustin Johnson (73) 20:ntena sekä Steve Stricker (74) 22:ntena.

Marko Kuivasaari

FedExCup huipentuu viikonvaihteessa Atlantassa

Yhtä turnausta vaille on tämänvuotisen FedExCupin voittaja selvillä, kun play offissa jäljellä olevat 30 kilpailijaa käyvät torstaina taisteluun Tour Championshipin paremmuudesta. Kuka tahansa viiden parhaan joukossa yhteispisteissä olevista pelaajista vie voittaessaan Atlantassa samalla nimiinsä koko FedExCupin voiton.

Paul

Paul Casey tähyilee Atlantassa suurta meriiittiä uralleen. &copy Getty Images

PGA Tourin vuoden tärkein sisäinen turnaus, Tour Championship kolkuttaa ovella. Koko kauden mittainen pisteiden keruu on huipentumassa lähipäivinä 30 pelaajan lujaan kamppailuun paitsi itse turnauksen myös FedExCupin kokonaiskilpailun voitosta. Pelin henki on pisteissä viiden parhaan joukossa olevien pelaajien osalta selvä. Mikäli yksikin joukosta Matt Kuchar, Dustin Johnson, Charley Hoffman, Steve Stricker tai Paul Casey nappaa voiton Atlantassa, on hän siinä tapauksessa myös FedExCupin ykkönen vuosimallia 2010.

Asetelmat kisan voittajaa pohdittaessa ovat juuri niin haasteelliset kuin minkä tahansa suuren turnauksen alla. Lähtökohtaisesti pieni osallistujajoukko tekee asian tosin hieman helpommaksi. Pisteissä viiden parhaan joukossa olevista parhaiten paineita kestänevät Kuchar, Stricker ja Casey.

Kucharin kunto on kestänyt tasaisuusmittarilla puntaroituna kaikista parhaiten läpi kauden, on siis vaikeaa uskoa hänen horjumiseensa tänäkään viikonloppuna. Kuchar osoitti vahvuutensa selvittämällä edellisen turnauksen onnistuneesti (kolmas) huolimatta äkillisestä kurkunpääntulehduksesta. Pieni kysymysmerkki on silti laitettava hänenkin kohdalleen, sillä Kucharin kykyjä ei ole aiemmin mitattu näin suuren saaliin kynnyksellä.

Strickerin tapauksessa voitto tuskin karkaa käsistä paineiden vuoksi. Maailmanlistan nelonen on kiehautettu jo moneen kertaan niin vahvoissa liemissä, että nyt voisi olla aika tehdä jotain merkittävää. Myös East Lake on hänen tyyliselleen pelaajalle kuin luotu, vaikkei Stricker ole kyseisellä kentällä koskaan vielä voittanutkaan. Hän oli viime vuonna Atlantassa kuudes.

Casey tuntui saaneen siinä vaiheessa kunnon herätyksen kun Colin Montgomerie julkisti omat valintansa Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Jossain määrin maailmanlistan seiskan pudottamista joukkueesta voi pitää kyseenalaisena, mutta brittiä se ei tunnu liiemmin häiritsevän. Casey taistelee tosissaan FedExCupin voitosta sunnuntaina.

Phil

Phil Mickelson ei suosiolla tyytyne vain yhteen voittoon tällä kaudella. &copy Getty Images

Pisterohmujen ulkopuolelta menestystä sopii odottaa kestosuosikki Phil Mickelsonilta, jolle suorastaan tyrkyllä ollut maailmanlistan kärkipaikka ei ole toistaiseksi kelvannut. Toki hänellä on ollut viime aikoina murheita nivelpsoriasiksen vuoksi, joten aivan täysipainosta ei keskittyminen ole välttämättä aina ollut. ”Lefty” on joka tapauksessa Tour Championshipin puolustava mestari ja East Lakella muutenkin kuin kotonaan. Sopii myös kysyä, voiko Mickelsonin kausi PGA Tourilla päättyä ainoastaan yhteen voittoon?

Muita mahdollisia menestyjiä Atlantassa ovat myös mm. Justin Rose ja Jim Furyk. Rose on tältä kaudelta kahden voiton mies, ja hänellä saattaa muutenkin olla halu näyttää ”Montylle” pitkää nenää. Furykin play offit alkoivat surkuhupaisesti, mutta voittaa osaa hänkin. Eri asia on, riittäisikö Furykin voitto East Lakella myös FedExCupin voittoon pisteissä vasta 11:ntenä olevana pelaajana.

Musta hevonen: Tämä maininta lankeaa Dustin Johnsonille. Varmasti on paljon niitä, jotka olisivat valmiita pistämään enemmänkin lanttejaan likoon Johnsonin puolesta. Mutta toisen peräkkäisen kilpailun voittaminen on tämän tason turnauksissa todella vaikeata. Johnson ei ole myöskään osoittanut ahtaassa paikassa vielä kaikkein kypsimpiä otteita, mutta BMW Championshipin voittajana itseluottamus on kasvanut silminnähden.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje