Italialainen syndrooma – eli mihin he katosivat? - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt - Kilpagolf

Italialainen syndrooma – eli mihin he katosivat?

Andrea Pavania ei hymyilyttänyt Valderramassa. Tämäkin kisa jäi kahden kierroksen mittaiseksi. Getty Images

Kuluva vuosi on ollut juhlaa Italian urheilulle. Golf tekee kuitenkin poikkeuksen.

Italia ei ole golfin suurmaa, vaikka sen kirkkaimpana tähtenä vuoden 2018 The Openin voittanut Francesco Molinari. Saman vuoden Ryder Cupissa loistanut Molinari on kärsinyt sittemmin selkäongelmista ja on joutunut vetäytymään useista isoista turnauksista major-voittonsa jälkeen.

Molinarin kaltaista tähtiloistetta ei italialaisten golfareiden joukosta löydy, mutta toisenlaisia tarinoita muutamakin.

Andrea Pavan

Vuosi 2018 oli myös toiselle italialaisgolfarille juhlavuosi. Silloin 29-vuotias Andrea Pavan otti ensimmäisen ET-voittonsa Tshekeissä. Vuonna 2012 ensimmäisen kerran ET:lle noussut Pavan tahkosi monta vuotta Challenge Tourin ja ET:n väliä, kunnes voitto Tshekeissä toi kortin Euroopan kiertueelle. Yli miljoonan euron edestä palkintorahaa samaisella kaudella netonneelle Pavanille ei tuo voitto kuitenkaan riittänyt ja hän nappasi toisen ykköstilansa seuraavana vuonna BMW International Openista. Voitto nosti miehen maailmanlistalla sijalle 65.

Vuoteen 2020 mentäessä Pavanilla oli varmasti ajatuksena viedä voitto jo kolmannella kaudella putkeen. Toisin kävi, kun ensimmäiset kolme kilpailua päättyi karsiutumiseen. Pelaamissaan 17:ssä kisassa hän läpäisi karsintarajan vain kolmessa, eikä peli ole ollut sen parempaa tänäkään vuonna.

Tällä kaudella 31-vuotiaalla italialaisella on pelattuja kisoja 19 kappaletta, mutta finaalikierroksille ei ole ollut asiaa kuin kahdesti. Summa summarum, saldo kahden viime kauden ajalta on 36 pelattua kisaa ja 31 karsiutumista. Maailmanlistan sijoitus on tänä päivänä 1103.

Matteo Manassero

Pavan ei ole ainoa italialainen, jonka nousujohteinen matka on päättynyt vapaapudotukseen. Matteo Manassero voitti 2013 BMW PGA Championshipin. Tuolloin 20-vuotiaan Manasseron voitto Wentworthissä oli jo hänen lyhyen uransa neljäs ET:llä ja kaksi ensimmäistä voittoaan tuli jo ennen täysi-ikäisyyttä. Tämän kaiken jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Matteo Manassero oli superlupaus, jonka ura on syöksykierteessä. Getty Images.

Kaudella 2014 Manassero onnistui ottamaan kaksi top 10 -sijoitusta, mutta se oli vasta lopun alkua. Seuraavana vuonna turnauksia tuli 22, jatkopaikkoja viisi.

Parhaimmillaan maailmanlistan sijalla 25. majaillut italialainen sai sponsoreiden kutsumana edelleen paikkoja kisoihin, mutta menestys jäi tulematta. Vuonna 2019 pelaamistaan 18 kisasta hän onnistui selvittämään itsensä jatkokierroksille vain kahdessa.

Manassero onnistui voittamaan Wentworthin jälkeen vasta tällä kaudella, siis seitsemän vuoden odotuksen jälkeen; tällä kertaa Alps Tourilla eli Euroopan kolmoskiertueella. Tänä vuonna Manassero on hakenut uralleen uutta nostetta Challenge Tourilta ja maailmanlistalla hän majailee tätä nykyä sijalla 521.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • titullapaahan says:

    Italia on golfissa mikrokokoa. Pelaajia on puolet siitä mitä Suomessa (alle 100 000) vaikka asukkaita on 60 miljoonaa. Siihen nähden niillä on ollut huippupelaajia ihmeen paljon.

  • Bogitaipar(i) says:

    Vähän on hakemalla haetun oloinen juttu, ainakin otsikko on harhaanjohtava, ei voida puhua kansallisesta syndroomasta. Jokaisesta maasta löytyy esimerkkejä, joilla ei ole peli kulkenut viime aikoina. Sitä paitsi Italialla on lupaavia pelaajia, esimerkiksi maailmanrankingin 74. Guido Migliozzi sekä Renato Paratore, kaikkiaan viisi miestä maailman rankingin 300 parhaan joukossa, enemmän kuin Suomella.