11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Häikäisevällä Hideki Matsuyamalla on Mastersin päätöskierroksella valtavat paineet niskassaan

Koko Japani seuraa sunnuntaina Hideki Matsuyaman suoritusta. Kuva Getty Images

Matsuyaman Masters-voitto nostaisi olympialaisiin valmistautuvassa Japanissa todellisen golfkuumeen.

Hideki Matsuyama, Xander Schauffele, Marc Leishman, Justin Rose, Will Zalatoris.

Siinä Mastersin kolmen kierroksen jälkeinen top 5. Edellinen kerta, kun Masters-voittoon noustiin kärkiviisikon ulkopuolelta, oli vuonna 1989, 32 vuotta sitten, Nick Faldon kurottua 65 lyönnin kierroksellaan viiden lyönnin takamatkan kiinni ja kukistettua Scott Hochin uusinnassa.

Myös toinen tilasto tukee sitä, että sunnuntain sankari löytyy oheisesta viisikosta: edelliset 28 major-voittajaa, kaikki major-turnaukset mukaan lukien, ovat olleet päätöskierrokselle lähdettäessä korkeintaan neljän lyönnin päässä kärjestä. Tähän määritelmään mahtuvat vain kilpailun viisi kärkimiestä.

Viiden pelaajan asetelmat sunnuntaille eivät ole kuitenkin tasaväkiset. Yksi on suosikki ylitse muiden. Lauantain tähti, Japanin Hideki Matsuyama, pelasi kolmannen päivän ylivoimaisesti parhaan kierroksen 65 (-7) ja johtaa Mastersia neljän lyönnin erolla yhteistuloksella -11. Viisikon neljä muuta jakavat kakkostilaa tilanteessa -7.

Matsuyaman mahdollinen Masters-voittonsa olisi Japanissa jättimäinen tapaus.

Matsuyaman aseena lauantaina oli ilmiömäinen rautapeli. Hänen lähestymislyöntiensä strokes gained -lukema oli hurja +5,45, yli tuplasti suurempi kuin kenellekään toisella. Kyseessä oli myös tämän vuoden Mastersin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kierros ilman paria suurempia reikätuloksia.

29-vuotias japanilainen aloitti kolmannen kierroksen tunnustellen ja teki ensimmäisen birdiensä vasta seitsemännellä reiällä. Vielä kymmenennen reiän jälkeen hän oli kierrostaan edelleen yksi alle parin, mutta sitten aukesivat hanat.

Birdiet rei’ille 11 ja 12 nostivat Matsuyaman jo avauspäivästä lähtien johtaneen Justin Rosen rinnalle. Viidennentoista, kentän viimeisen par-viitosen, loistava kakkoslyönti ja jäljelle jäänyt kahden metrin putti johtivat eagleen, ja omille teilleen Matsuyama karkasi kahden seuraavan reiän birdieillään.

Augustan päätösreiällä Matsuyama löi väyläbunkkeriin päätyneen avauksensa jälkeen lähestymisensä paikkaan, jossa on harvoin kukaan ollut – noin 30 metriä pitkäksi griinin taakse. Sieltä kisan kärkimies kuitenkin pomputteli tunnokkaan chippinsä taidokkaasti noin puolen metrin päähän reiästä, ja viimeisteli sitten parillaan neljän lyönnin Masters-johtonsa.

Yksi miesten huippugolfin erikoisimmista tilastoista on se, ettei Japanilla, yhdellä maailman golfmahdeista, ole miesten puolella vielä ensimmäistäkään major-voittoa. Naisissa tilanne oli vuoden 2019 elokuuhun asti sama, kunnes Hinako Shibuno otti yllätysvoiton British Openissa ja avasi vihdoin maansa major-tilin.

Sunnuntaina ensimmäistä major-voittoaan hakevalla Matsuyamalla on valtavat paineet niskassaan. Hänen mahdollinen Masters-voittonsa olisi Japanissa jättimäinen tapaus. Hideki Matsuyamasta tulisi välittömästi rokkitähti, ja Tokion olympialaisten lähestyessä Masters-voitto nostaisi Japanissa valtaisan golfkuumeen.

32 edellisestä Masters-voittajasta 25 on pelannut sunnuntain kärkiryhmässä.

Matsuyaman voitto merkitsisi Japanille samalla todellista Augustan valloitusta. Viime viikolla historiassa vasta toista kertaa pelattu Augusta National Women’s Amateur päättyi 17-vuotiaan japanilaisen Tsubasa Kajitanin voittoon. Matsuyama kertoi jo aiemmin Mastersin aikana seuranneensa huippuamatöörien kisaa ja inspiroituneensa Kajitanin otteista. Nyt hän jahtaa Japanille sensaatiomaista tuplaa Augustasta.

Matsuyama on sykähdyttänyt tavaramerkillään, loisteliaalla rautapelillään ennenkin, mutta se, mihin hänen pelinsä on useimmiten kaatunut, on griinityöskentely. Nyt hän on lukeutunut kisan parhaimpien puttaajien joukkoon, mutta vaikuttavatko päätöskierroksen mukanaan tuomat paineet tuntumaan Augustan liukkailla viheriöillä?

Varsin todennäköiseltä näyttää joka tapauksessa se, että sunnuntaina Augustassa nähdään uusi sekä Mastersin että majoreiden ensikertalaisvoittaja. Kärkiviisikosta major-voittoon on aiemmin kyennyt vain Justin Rose vuoden 2013 U.S. Openissa. Matsuyaman lisäksi myös Xander Schauffelen, Marc Leishmanin ja Will Zalatorisin voittotili on vielä avaamatta.

Päätöskierroksella Matsuyama saa peliparikseen Xander Schauffelen. 32 edellisestä Masters-voittajasta 25 on pelannut sunnuntain kärkiryhmässä.

Schauffelen läpimurtoa major-turnauksissa on odoteltu jo jonkin aikaa, vaikka hänen major-historiansa onkin vielä nuori. Ensimmäisen majorinsa 27-vuotias kalifornialainen pelasi vasta vuoden 2017 U.S. Openissa.

Nyt, neljäntoista pelatun majorin jälkeen, saldo on kova: kaksi kakkossijaa, yksi kolmossija ja top 10:ssä Schauffele on ollut yhteensä seitsemän kertaa, joka toisessa majorissaan. Toinen kakkossijoista on juuri Mastersista, vuodelta 2019, jolloin syvimmän muistijäljen golfmaailmaan jätti kuitenkin viidennen voittonsa Augustassa ottanut Tiger Woods.

Lauantaina yhdessä pelanneet Will Zalatoris (vas.) ja Justin Rose ovat sunnuntaina mukana Mastersin voittokamppailussa. Kuva Getty Images

Schauffelen rinnalla tuloksessa -7 on kilpailua kaksi päivää hallinnut Justin Rose, joka voi olla lauantain seikkailujensa jälkeen tyytyväinen, että on yhä voittotaistelussa mukana. Rosen pelivarmuus on ollut loistavan avauskierroksen jälkeen kateissa, mutta erinomainen puttipeli on pitänyt hänen tuloksensa vielä koossa. Masters-voittoon mieliäkseen Rosen olisi sunnuntaina löydettävä myös rautapeliinsä sama ote kuin torstaina, jolloin hän hurjasteli kierroksen viimeiset yksitoista reikää yhdeksän alle parin.

Mikäli voittoon nousee yksi tämän vuoden turnauksen suurista nimistä, Will Zalatoris, kyseessä on ensimmäinen kerta 42 vuoteen, kun pelaaja pukeutuu vihreään takkiin Masters-debyytissään. Edellinen ensikertalaisvoittaja oli Fuzzy Zoeller vuonna 1979.

Zalatoris on noussut lyhyessä ajassa komeetan lailla huippugolfin näyttämölle. Zalatoris pelasi viime kaudella vielä Yhdysvaltain kakkoskiertue Korn Ferry Tourilla, jossa hän otti ensimmäisen voittonsa heinäkuussa. Voitto nosti hänet kiertueen pistelistan kärkeen ja mukaan syyskuussa pelattuun U.S. Openiin. Winged Footissa pelatussa majorissa tähdet olivat alusta asti kohdallaan Zalatorisin tehtyä hole in onen heti avauskierroksen seitsemännellä reiällä. Loppusijoitus uran toisessa major-turnauksessa oli häikäisevästi kuudes.

Viikkoa myöhemmin 24-vuotias Zalatoris oli Dominikaanisen tasavallan turnauksessa kahdeksas, ja PGA Tourin tilapäisen pelioikeuden hän varmisti marraskuussa Bermudalla. Kauden neljässätoista PGA Tour -kisassaan hän on ollut kymmenen kertaa 25 parhaan joukossa ja palkintorahaa on kertynyt jo lähes 1,8 miljoonaa dollaria.

Pelkästään viiden kärkimiehen kauppa kilpailu ei kuitenkaan ole, sillä voittokamppailussa ovat hennolla oljenkorsigripillä kiinni lisäksi ainakin kuudentena oleva Kanadan Corey Conners (-6) sekä häntä lyönnin päässä seuraava Jordan Spieth (-5), vuoden 2015 Masters-voittaja.

Lauantain kierrokselta odotettiin erityisesti Spiethin ja Justin Thomasin väkevää nousua voittotaistoon, mutta nyt hyvinä kavereina tunnetun kaksikon mahdollisuudet ovat enää ohuesti Spiethin varassa. Thomas menetti pelin viimeistään sisääntulon 13. reiällä tehtyyn triplabogiin epäonnistuttuaan hänelle erikoisesti lyönti toisensa jälkeen. 75 (+3) lyönnin kierroksellaan Thomas putosi jo kymmenen lyönnin päähän johtavasta Matsuyamasta.

Lue seuraavaksi: Masters 2021 – 13 kuuminta voittajasuosikkia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje