30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]

[11][5]
Kilpagolf - Masters

Fowlerin vuoro pilata voittomahdollisuutensa Mastersissa? – Par 3 -kisan kirous on kestänyt 63 vuotta

Pitkästä aikaa Augustassa pelaava Rickie Fowler voitti Mastersin par 3 -kilpailun. Kuva: Getty Images

Mastersin aattona pelatussa kisassa iskettiin viisi hole in onea.

Mastersin turnausviikko käynnistyi keskiviikkona perinteisen par 3 -kilpailun myötä. Kisalla on rento ilme, ja monet pelaajat tuovat kentälle perheenjäseniään ja ystäviään hauskan yhdessäolon merkeissä.

Jotkut haastavat itsensä kisassa tosissaan ja koettavat tehdä tulosta Augusta Nationalin upealla yhdeksänreikäisellä pikkukentällä. Tällä kertaa voiton vei, tai pikemminkin uskalsi viedä Rickie Fowler (-5). Eroa toisen sijan jakaneisiin Sepp Strakaan, JT Postoniin ja Latin America Amateur Championshipin voittaneeseen Santiago de la Fuenteen kertyi kaksi lyöntiä.

Taikauskoisimmat pelaajat eivät uskalla pistää kauden ensimmäisen majorin aattona parastaan ja siihen on syynsä: yksikään vuodesta 1960 lähtien käydyn par 3 -kisan voittaja ei ole saanut pukea samana vuonna Mastersin vihreää takkia ylleen.

Fowler on mukana Masters Tournamentissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2020. Poisjääntejä on tullut, koska pitkään kiusanneet vaisut peliotteet eivät avanneet paikkaa tähän maailman upeimmaksi mainittuun kilpailuun.

Fowler sai viime kaudella juonen päästä kiinni, ja voitti turnauksen PGA Tourilla yli neljän vuoden tauon jälkeen. Hän nousi toukokuussa 2023 pitkästä aikaa takaisin maailmanlistalla top 50:een, ja kauden kohokohtiin kuului myös U.S. Openin viides sija.

Par 3 -kisassa on tehty vuosien varrella yhteensä 112 hole in onea.

Alkuvuosi on sujunut Fowlerilta tahmeasti. Karsiutumisia on neljä, eikä hän ole sijoittunut yhdessäkään kauden yhdeksässä kilpailussaan 30 parhaan joukkoon.

”Minulla on ollut avausten kanssa vaikeuksia. Nyt asiat ovat kuitenkin parempaan päin. On hienoa olla kentällä, jolla tykkään pelata ja jolla olen myös pärjännyt”, Fowler kertoi haastattelussa.

Ensimmäistä major-titteliään tavoitteleva Fowler on yltänyt Mastersissa kolmesti top 10:een. Lähimpänä voitto on ollut vuoden 2018 kilpailussa, jolloin hän hävisi Patrick Reedille yhdellä lyönnillä.

Viisi holaria

Lucas Glover, Viktor Hovland, Luke List, Sepp Straka ja Gary Woodland onnistuivat tekemään tämänvuotisessa par 3 -kisassa hole in onen. Näistä viimeisen pyöräytti Hovland, joka sai lyöntipaikalla onnittelut USA:n entiseltä ulkoministeriltä ja Augusta National Golf Clubin jäseneltä Condoleezza Riceltä.

Strakalle ”ässä” oli toinen peräkkäisissä par 3 -kilpailuissa, joissa on vuosien varrella nähty myös kaksi peräkkäistä hole in onea samassa kisassa. Viimeksi tähän ylsi Seamus Power vuonna 2023. Ensimmäisen kerran tempussa onnistui Claude Harman (1968). Toshi Izawa teki puolestaan kaksi peräkkäistä holaria vuoden 2002 par 3 -kisassa.

Holariennätys on vuodelta 2016, jolloin kilpailussa tehtailtiin yhdeksän ”ässää”. Par 3 -kisassa on tehty vuosien varrella yhteensä 112 hole in onea.

Vaikka par 3 -kisan voittaja ei ole koskaan voittanut samana vuonna Mastersia, löytyy kummankin voittajia useita eri vuosilta. Kaikkiaan 12 pelaajaa on voittanut vähintään kerran urallaan sekä Mastersin että Augustan par 3 -kisan.

Mastersin kunniastarttereista Gary Player, 88, oli tavoilleen uskollisesti mukana par 3 -kisassa, jossa hän pelasi mainiosti tuloksen +2. Eteläafrikkalainen voitti Mastersin urallaan kolmesti, ja saavutti kaikkiaan yhdeksän major-titteliä.

Masters Tournament käynnistyy torstaina kello 15.00 Suomen aikaa. Ruutu välittää kilpailusta päivittäin suoria lähetyksiä.

Lue seuraavaksi: Scheffler ylivertaisena suosikkina Mastersiin – tilastonikkarin luvut tukevat ensikertalaisen voittoa