21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Scheffler ylivertaisena suosikkina Mastersiin – tilastonikkarin luvut tukevat ensikertalaisen voittoa

Scottie Scheffler on ollut alkukaudesta erinomainen. Hän tavoittelee Augustassa uransa toista Masters-titteliä. Kuva: Getty Images

Scottie Schefflerillä on ollut tapana uusia turnausvoittonsa kahden vuoden sisällä. 

Tämänvuotisen Mastersin suurinta ennakkosuosikkia pohtiessa valinta ei tuota vaikeuksia. Olkoonkin, että kuka tahansa isoissa turnauksissa viihtyvä huippuvireinen pelaaja voi nousta viikonloppuna Augustan sankariksi, kääntyvät katseet kilpailun alla ennen kaikkea Scottie Scheffleriin.

Schefflerin ylivoimaista suosikinasemaa Mastersissa tukevat kuluvan kauden ja etenkin viime viikkojen tulokset ja tilastot. Hän on voittanut kolmesta edellisestä kilpailustaan kaksi eli Players Championshipin ja Arnold Palmer Invitationalin, ja oli lähellä viedä myös Houston Openin ratkaisun uusintaan.

Vakuuttava on Schefflerin tilasto koko alkukauden osalta. Hän on jäänyt vuoden 2024 kahdeksassa kilpailussaan vain kerran top 10:n ulkopuolelle ja turnauksista kuusi on tuottanut vähintään kuudennen sijan.

Upeat suoritukset ovat siivittäneet Schefflerin maailmanlistan pistetilastossa sellaiselle karkumatkalle, ettei hänen ohittamisensa rankingissa ole aikoihin mahdollista.

Schefflerin erinomaisen vireen taustalla on loistava pallonlyönti, joka tuottaa hänelle solkenaan laadukkaita birdie-paikkoja. Hän johtaa selkeästi PGA Tourin strokes gained: tee to green -tilastoa ja on kärjessä myös lähestymisissä (approach the green).

Jos jostakin pitää etsiä Schefflerin haavoittuvaista osa-aluetta, se on puttipeli.

Pelissä on ollut samankaltainen ote kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Scheffler pitkän odotuksen jälkeen löysi voittoreseptin. Hän voitti helmi-maaliskuussa 2022 kolme kilpailua ja nousi myös Mastersin ykköseksi.

Pyöritys oli sen verran kovaa, että Scheffler sai odottaa seuraavaa voittoaan kymmenen kuukautta.

Ei yhtä ilman kahta

Merkillepantavaa on, että hänellä on ollut tapana uusia voittonsa. Kaikki ovat lisäksi tulleet laatukisoissa: kahdesti Phoenix Open, kahdesti Arnold Palmer Invitational ja kahdesti Players. Yhä kalenterissa olevista kilpailuista Masters on Schefflerin voittotilastossa ainoa, jota hän ei ole voittanut kahdesti.

Hyvältä näyttää myös Schefflerin major-historia. Hän on pelannut vuosina 2016−2023 yhteensä 17 majoria, joista yhdeksän on tuottanut top 10 -sijoituksen. Karsiutumisia on kolme ja lopuissa hän ei ole jäänyt kertaakaan sijan 27 huonommalle puolelle.

Maailmanlistan viitonen Xander Schauffele on parhaiten rankattu pelaaja, jolla ei ole major-voittoa. Kuva: Getty Images

Myös vedonlyöntiyhtiöiden sivustoilla Schefflerin suosikkiasema on korkealla jalustalla muihin verrattuna. Esimerkiksi DraftKings antaa Schefflerille ainoana pelaajana jopa alikertoimen Mastersin top 10 -sijoituksesta.

Jos jostakin pitää etsiä Schefflerin haavoittuvaista osa-aluetta, se on puttipeli. Siinäkin hän on mennyt viime kaudesta selvästi eteenpäin. Scheffler on strokes gained: putting -tilastossa parhaillaan 97:ntenä, kun edelliskauden sijoitus oli 162:s. Tällä viikolla paljon on kiinni siitä, kuinka lämpimäksi hän onnistuu putterinsa Augustan viheriöillä saamaan.

Näillä meriiteillä seitsenkertainen PGA Tour -voittaja tuskin osaa iloita 88. Mastersissa mistään muusta kuin vihreästä takista.

Muita potentiaalisia menestyjiä Mastersissa ovat muun muassa Rory McIlroy, Jon Rahm, Xander Schauffele, Brooks Koepka, Hideki Matsuyama, Jordan Spieth ja Viktor Hovland. Tästä seitsikosta Schauffele ja Hovland ovat ainoita, joilla ei vielä major-voittoa ole.

Mainio on myös Schauffelen kauden 2024 tilasto, vaikka Schefflerin kaltaisiin saavutuksiin on matkaa. Tänä vuonna pelaamissaan kahdeksassa kilpailussa Schauffele on sijoittunut kuudesti top 10:een. Kovin sijoitus on peräisin maaliskuun Playersistä, jossa hän olisi lyönnin verran paremmalla tuloksella pakottanut Schefflerin playoffiin.

Tilasto povaa Schauffelen menestystä

Vaikka Tokion olympiakultamitalisti ei ole voittanut turnauksia yli 1,5 vuoteen, on hän napsinut kuivankin kauden aikana tasaiseen tahtiin korkeita sijoituksia. Isojen kisojen mies on tilastoinut majoreissa 11 top 10 -sijoitusta, joista neljä on top-kolmosia. Masters on myös ainoa major, jossa Schauffele on yltänyt kahdesti kolmen parhaan joukkoon.

Näillä meriiteillä seitsenkertainen PGA Tour -voittaja tuskin osaa iloita 88. Mastersissa mistään muusta kuin vihreästä takista.

Sergio Garcia tarvitsi 74 major-starttia ennen kuin hän voitti ensimmäisensä Mastersissa vuonna 2017. Tässä mielessä 26 majoria pelanneella ja parhaita pelivuosiaan golfarina viettävällä Schauffelella ei ole kiire.

PGA Tourin tilastoanalyytikko Ron Klos laati hiljattain 20 kohtaa käsittävän tilastofaktan, mikä ennustaa pelaajan menestystä Mastersissa. Ykköseksi nousi Schauffele, joka täytti yhtä kohtaa lukuun ottamatta kaikki kriteerit. Scheffler, Rahm, Matsuyama sekä Tony Finau olivat tilastossa seuraavina.

Olisiko tämä sittenkin Xander Schauffelen vuosi Augustassa?

Lue seuraavaksi: Näin katsot The Mastersin suoria lähetyksiä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje