16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Cameron Young ilmiliekeissä, tulos 59 näki päivänvalon PGA Tourilla

Cameron Young pisti tuulemaan kolmannella kierroksella. Kuva: Getty Images

Tom Kim säilytti kärkiasemansa Travelers Championshipissä.

Cameron Youngista tuli lauantaina 12. pelaaja, joka on alittanut 60 lyönnin rajan PGA Tourilla. Hän löi Connecticutissa meneillään olevan Travelers Championshipin kolmannella kierroksella tuloksen 59, ja nousi jaetulle 10. sijalle.

Komea kierros TPC River Highlandsin par 70 -kentällä sisälsi kaksi eaglea ja seitsemän birdieä.

”Kun heräsin aamulla, olisin halunnut mennä takaisin nukkumaan. Ei tuntunut erityisen mahtavalta. Löin rangella muutaman duffin vähemmän kuin edellispäivänä. Sitten kentällä asiat sujuivat erittäin mukavasti ja aloin saada palloa lähelle reikää”, Young sanoi.

Huippuesitys kohensi Youngin asemia tuloslistalla 33 sijaa. Hän lähti kierrokselleen yli neljä tuntia aiemmin kuin kärkiryhmä, ja oli noussut maaliin tullessaan kärkimiehen Tom Kimin kanssa tasoihin.

Päivän kenties upein suoritus nähtiin lyhyellä 15. reiällä (par 4), kun hänen avauksensa rautakolmosella tuli reilun metrin päähän lipusta johtaen eagleen.

”Olen lyönyt sillä mailalla palloa joka puolelle ja vihdoin sain suoran lyönnin. Siinä oli hyvä pomput. Voisin lyödä tuolla väylällä sata avausta, ja kaksi palloa päätyisi samalle tasanteelle.”

Youngin tulos 59 on PGA Tourin ensimmäinen 60 lyönnin alitus sitten vuoden 2020 Northern Trustin, jolloin Scottie Scheffler onnistui tempussa. Viitosella alkavia tuloksia on jenkkitourilla pelattu nyt 13, ja Jim Furyk on pystynyt tähän kahdesti. Furykilla on hallussaan myös kiertueen ennätys tykitettyään niin ikään Travelers Championshipissä tuloksen 58 vuonna 2016.

Geiberger ensimmäisenä ”viitosten kerhoon”

Ensimmäinen 60 lyönnin alittaja oli Al Geiberger. Hän sai lempinimen ”Mr. 59” tehtyään ennätyksen voittamassaan vuoden 1977 Danny Thomas Memphis Classicissa. Geiberger voitti mainiolla urallaan 11 PGA Tourin kilpailua. Hehkein saavutus on PGA Championshipin ykköstila vuodelta 1966.

Cameron Young on jo pidempään kantanut kyseenalaista roolia maailman parhaana pelaajana, jolta ei löydy yhtään pääkiertuevoittoa. Seitsemän kertaa kakkoseksi sijoittunut Young on maailmanlistalla sijalla 23. Paras rankkaus on kymmenen pykälää korkeampi.

PGA Tourin Signature-kisoihin kuuluvan Travelers Championshipin kärjessä ei tapahtunut muutoksia. Alusta saakka kilpailua johtanut Tom Kim (-18) on keulilla. Toista sijaa jakavat Akshay Bhatia ja Scottie Scheffler (-17) kärkkyvät lyönnin päässä.

Youngilta (-13) vaaditaan voittotaisteluun noustakseen toista peräkkäistä unelmakierrosta, sillä kärki on viiden lyönnin päässä. Eurooppalaisista Irlannin Shane Lowry (-14) jakaa parhaana seitsemättä sijaa.

Lue seuraavaksi: ”Tuomas Veturi” pyyhälsi täyttä höyryä PGA Tourin huippukisan johtoon

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

  pirdie says:

  Al Geiberger teki tuon tuloksensa kentällä minkä par oli 72. Nyt oli kentän par 70 eli Al pelasi paremmin.

  ruukku says:

  Oikea 59 on mielestäni 13 alle parin tulos. Aika moni voi tehdä 59 vaikka par 3 kentällä. Onhan tuo tiesty ollut poikkeuksellisen hyvä kierros. Päivän seuraavaksi paras oli 62, jonka pelasi kaksi pelaajaa.

  BayStream says:

  Pitää aina muistaa, että tulos on sama pelataan se minkä laisilta par-luvuilta tahansa. Esimerkkinä viime vuoden Vierumäen Challenge Tour ja Lauri Ruuskan tulos 59. Se pelattiin par 71 kentällä eli väylä 9 oli par 4 eikä par, mutta muina vuosina kyseinen väylä oli, kuten normaalisti, par 5. Erona oli, että tulos oli -12 eikä -13, mutta 59 molemmissa tapauksissa. Usein esim. PGA Tourin kisoissa väylä on muutettu par 5 -> par 4 nykyisten lyöntimittojen pidennyttyä, väylä mitta on kuitenkin sama kuin ennen.

   ruukku says:

   Jos reikä muutetaan par 5 par 4, niin silloin se yleensä johtuu siitä että reikä on ammattilaisten pelatessa oikeasti par 4. Eri asia on sitten risk reward par 4 väylät, joissa voi päästä ykkösellä greenille. Kentän pituus näyttäisi olevan 6,835 yardia, kun esim seuraavana pelattavan par 72 kentän pituus on 7370.