Aura Golf isännöi Challenge Touria - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Aura Golf isännöi Challenge Touria

Aura Golfin toinen väylä on yksi maamme kuuluisimmista par-nelosista. Kevään ensimmäisillä kierroksilla kuvattuna seuran toiminnanjohtaja Sami Pere.

Suomen Golfiitto on promotoinut kolme kertaa peräkkäin CT:n kisaa Kytäjällä kausilla 2012–2014. Tulevan vuoden kisa pelataan maamme perinteikkäisimpiin seuroihin kuuluvan Aura Golfin kentällä Ruissalossa.

AG julkaisi lokakuun lopulla kotisivuillaan tiedon Golfliiton ja Aura Golf ry:n välisestä kenttäsopimuksesta kisan järjestämiseksi CT:n osakilpailuna.

Kisan ajankohta tulee olemaan 13.–16.8.2015.

Kilpailun nimi tulee olemaan Gant Open, joka käynnistyi amatöörikisana vuonna 1985. Se on pelattu siitä alkaen vuosittain. Kisa muuttui myöhemmin avoimeksi myös ammattilaisille ja kaudesta 2008 se on ollut Nordic Leaguen palkintosummaltaan suurimpiin kuulunut osakilpailu.

Aktiivisia kisajärjestäjiä turkulaiset ovat olleet muillakin rintamilla.

Aura Golf isännöi ensimmäisenä kotimaisena seurana miesamatöörien henkilökohtaisia EM-kisoja vuonna 1994, jolloin ykköseksi pelasi tällä kaudella Ryder Cupissa debytoinut Stephen Gallagher. Vuonna 2013 AG:ssa juhlittiin naisten vastaavasssa kilpailussa Krista Bakkerin pronssimitalia.

<a href=Krista Bakker teki vuoden 2013 EM-kisojen viimeisellä yhdeksiköllä kuusi birdietä ja nousi kolmanneksi.">

Krista Bakker teki vuoden 2013 EM-kisojen viimeisellä yhdeksiköllä kuusi birdietä ja nousi kolmanneksi.

Merkittävän panoksen AG on antanut myös naisten Ruotsin kiertueen (Nordea Tour) kisan järjestäjänä. Felix Ladies Finnish Open pelattiin Ruissalossa peräti 14 kertaa.

Challenge Touria on Suomessa pelattu yhteensä 28 kertaa:

– Suomalaisjuhliin kisa on päättynyt 1994 ( Mika Piltz) sekä 2004 (Roope Kakko)

– Espoo isännöi Tipo Trophya / Volvo Finnish Openia 1987–2004

– Masterissa pelattiin Challenge Touria 1998–2000, Talmassa 2001–2003

– St.Laurence 2008 ja Linna Golf 2009 olivat Sedu Koskisen promotoimia kisoja

– Golfliitto on kantanut vetovastuun Kytäjällä 2012–2014

Näkökulma: Rohkea veto

Suomalaiset ovat aina olleet tunnollisia ja kiiteltyjä kisaisäntiä, myös golftapahtumien osalta. Aura Golf kykenee osaavan ja kokeneen organisaationsa kautta huolehtimaan siitä, että järjestelyt toimivat seuran historian suurimmassa kisassa tulevalla kaudella ensiluokkaisesti. Arvonsa on toki silläkin, että kansainväliset osallistujat saavat nauttia kisaviikon aikana vain 20 minuuutin päässä sijaitsevan Turun palveluista.

Joonas Granberg oli Kytäjällä pelatussa Vacon Openissa voittotaistossa vielä viimeisen kierroksen käynnistyessä. Kuva: Juha Hakulinen.

Joonas Granberg oli Kytäjällä pelatussa Vacon Openissa voittotaistossa vielä viimeisen kierroksen käynnistyessä. Kuva: Juha Hakulinen.

AG:n omat tähtipelaajat Joonas Granberg ja Kalle Samooja ovat hakeneet läpimurtoa ykkössarjoihin jo pitkään. Heidän varaansa on otollista rakentaa paikallista markkinointia tapahtumalle. Loppuviikosta käynnistyvä ET:n (ja CT:n) karsintafinaali ratkaisee sen, kuinka moni suomalaispelaaja kiertää Euroopan kakkoskiertuetta vahva kortti taskussaan.

Muista golfkeskuksista kansainvälisesti useaan otteeseen kiitellyt Kytäjä sekä Linna Golf olivat aidosti kiinnostuneita Suomen suurimman tapahtuman järjestämisestä. Niiden ”syrjäyttäminen” ja AG:n ottaminen tilalle oli rohkea veto jota voidaan pitää melkoisena yllätyksenä. Turkulaiset ovat arvatenkin kyenneet rakentamaan taloudellisesti hyvän paketin, johon Golfliitto tarttui.

Yhteistyö Tanskaan myydyn Vaconin kanssa jäi tällä erää vain vuoden mittaiseksi.

Kentän neljäs reikä on malliesimerkki useista AG:n lyhyistä ja kauniista par-nelosista.

Kentän neljäs reikä on malliesimerkki useista AG:n lyhyistä ja kauniista par-nelosista.

Kentän ja etenkin harjoitusalueiden osalta Ruissalo antaa melkoisesti tasoitusta muille kiertueen isännille. Kenttä tarjoaa haasteen CT:n pelaajille lähinnä ulosmenon par-kolmosten (1,5,7) ja lähipelin osalta. Pituutta on takaktiiltä 5862 metriä, joten väylillä on mittaa keskimäärin 30 metriä vähemmän kuin muilla CT:n kisakentillä.

Viheriöt ja niiden ympäristöt voidaan virittää varsin vikkeliksi, jottei tulostaso nouse ennätyslukemiin.

Ruissalo on tiiauspaikoilta pommittajan unelma, rauta-avausten jälkeenkin lähestymisissä on lähes poikkeuksetta wedge kädessä. Kisa muodostuu melkoiseksi lähipelitaisteluksi ja tuloslistan kärjessä voidaan nähdä vielä finaalikierroksellakin yllättäjiä.

Toivottavasti myös suomalaisia on kärkipäässä, sillä yleisömassojen saaminen liikkeelle Turkuun muualta maasta on varmasti vielä haastavampaa kuin aiempiin kotimaisiin Challenge Tour -kilpailuihin.

Teemu Tyry

Aura Golf, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

 • Jussi Aaltonen says:

  Oikea päätös, Aura Golf on hyvä paikka järjestää Challenge Tour -kisa. Yhteisöllä on kokemusta järjestää isoja kisoja onnistuneesti. Toivottavasti liitto ei sählää mukana, vaan antaa kisaorganisaatiolle työrauhan. Mitä yleisöön tulee, Turussa on pitkät golfperinteet. Helpompi Aura Golfiin on yleisöä saada, kun Kytäjän korpeen tylsään peltomaisemaan. Ei Kannata Tyry olla huolissaan ja pahoittaa mieltään.

 • Artturi says:

  On siinä taas jäsenillä riesa maksajan roolissa , kun kisat on tuotu kotikentälle. Onneksi ei ole osakekenttä, niin ei näy osakkeen arvon alentumana.

 • maikki says:

  Jos ei Linnaan niin Aura ei ole huono valinta, paljon parempi kuin tylsä Kytäjä – siis erityisesti katsojille, tai Tali, jonka aika on jo mennyt ohi. Jos Aura Golf ja Turku iskevät viisaat päänsä yhteen, tarjoaa Turku elämyksiä katsojille vaikka koko pitkäksi viikonlopuksi. Kuljetukset kaupungista vielä kuntoon, kaikille perheenjäsenille tekemistä, jos koko perhe ei halua kisaa katsomaan – siinä on oikea lomapaketti! Pääkaupunkiseudulta oli helppo lähteä Linna Golfiin kisoihin,kun tiesi että siellä katsojista pidettiin huolta ja kentällä pystyi seuraamaan pelaajia. Kytäjä, vaikka oli lähempänä, ei jaksanut kiinnostaa ollenkaan, siitä vaan puuttuu ’se jokin’, jota ei tekemällä saa. Turkuun voisi lähteä muutaman päivän lomamatkalle, yhdistää siihen omaakin pelaamista ja kisan seuraamista, hyvää ruokaa ja kulttuuria. Täältä tullaan Turku. Toivottavasti todellakin Aura Golf saa vapaat kädet tapahtuman järjestämiseen ja markkinointiin. Golfliitto on epäonnistunut jo tarpeeksi monta kertaa.

 • Teemu Tyry says:

  En suinkaan pahoita mieltäni siitä, että Turku sai kisat. Päinvastoin. Minulla on aina ollut ”rakkaussuhde” Aura Golfin kanssa. Uran toinen henkilökohtainen SM-kulta ( pojat -18v) , kenttäennätys usean vuoden ajan, prona ja välinekauppiaana 1994-1996. Edelleen Ruissalossa on Suomen parhaimpiin lukeutuva ravintola ja seuran toimintaan aktiivisesti osallistuvia jäseniä. Kansainväliset vieraat tulevat uskomukseni mukaan poistumaan kotimatkalle 2015 Gant Openista hymy huulillaan. Heistä pidetään taatusti hyvää huolta, Turku on upea kesäkaupunki ja ihmiset hauskempia kuin yleisesti halutaan myöntää. Golfareita kiinnostaa kuitenkin enimmäkseen oma pelaaminen, liian harva on lähtenyt aiempina vuosina hakemaan mallia CT:n miesten esityksistä. Kun naisten EM-kisojen ratkaisuhetkiä pelatttiin heinäkuussa 2013 Runsalassa ja Krista Bakker nappasi pronssia, viiimeisen viheriön äärellä oli enemmän kisan osallistujia kuin katselijoita. Sama haaste on edessä Gant Openissa, eikä viisasten kiveä taida olla kenelläkään hallussa. Suomalaismenestys auttaisi melkoisesti. Mikko Ilosesta ei ole magneetiksi, PGA Championship pelataan edellisenä viikonloppuna. Nyt vaan joukolla ideoimaan aktiviteettejä Turun talousalueelle. Viikonlopun aamuiksi yhteislähtökisat ( Harjattula, Kultaranta, Kankainen ja Aurinko Golf), jotain muuta hauskaa ekstraohjelmaa tarjolle. Mielestäni yhtään aiempaa kotimaista kisaisäntäkenttää ei voi moittia huonoista järjestelyistä, yritystä on ollut, mutta golfkisojen hiljaisuus ja turhan harras ilmapiiri vaan eivät oikein vedä massoja. Toivottavasti Gant Openissa on henki päällä kentällä ja katsomossa. Teemu

 • maikki says:

  Olin katsomassa kisaa Linna Golfissa vuonna 2009 ja siellä olivat oikeat klpailut menossa. Liekö syynä Sedu Koskisen vai Linnan vai molempien osaaminen, mutta siellä oli suuren urheilujuhlan tuntua ja paljon katsojia. Uskon yhä, että Aura Golfin ja Turun matkailun yhteistyöllä olisi mahdollisuudet vaikka mihin. Tarjontaa riittää juuri kesäaikana kaikille. Nuorimmat ohjatulle retkelle Muumimaahan tai ritariseikkailuun Turun Linnaan, vähän vanhemmille konsertteja puistoissa yms. ja Aura Golfiin meneville kuljetuksia edestakaisin tarpeen mukaan. Onhan jo nähty, että Golfliitto ei osaa markkinointia, mihinkään suuntaan, mutta kaupunkien matkailujärjestöt osaavat. Sinne siis heti mukaan, kaupungin kesätarjontaan, eikä pelkästään golfliiton sivuille tai lehteen.

 • Eetu says:

  Kyllä näissä vilttiketjun kisoissa, joissa on vilttiketjun pelaajia, ei juurikaan katsijia näy. Suurin osa on paikallisia toimitsijoita, jotka odottavat, että kisat loppuisivat, loput liiton väkeä. Eipä normaali tervejärkinen mene katsomaan päiväksi vilttiketjun golfkisoja. Ennen vaikka katsoo oulun tervahiihtoja. Linnallakin jo viisi milliä kohta tappioita ja vain parisataa vastkkeen maksajaa. On siinä osakkailla kärsimistä.

 • Takakatsomo says:

  Kuten Maikki edellä totesi Linnagolfin CT 2009 oli hieno tapahtuma. Samoin oli vuotta aiemmin Lohjan vastaava skaba. Yhtään väheksymättä näitä kenttiä, niin väitän, että se johtui suomalaisesta osanottajalistasta. Siellä oli parhaat mikot ja roopet mukana. Uskon, että samalla fieldillä olisi Kytäjällekin saatu kisan tuntua, vaikka kenttäalue kieltämättä on hajanaisuutensa vuoksi todella kehno yleisökenttä. Auragolfissa on taas fiilis tiiviimpää, jos sinne saataisiin edes tyydyttävä kotimainen osanottalista. Hehän yleisön vetävät eikä tuntematon Shi Hu Hen, vaikka tämä olisikin maailmantähti kaksi vuotta kisan jälkeen. Minne muuten Ruissalossa laitetaan katsojien autot?

 • anti- eetu says:

  Eetulla on ihka-aito perusnegatiivinen härmäläismielipide. Väitän, että jos Eetua onnistaisi voittaa lotossa vaikkapa 50.000 € aiheuttaisi se vain harmistusta, sillä onhan joku voittanut enemmänkin, eikä tällä summalla mitään tee…. Ota Eetu selvää vaikkapa mikä on CT:n top 30 pelaajan kierroskeskiarvo ja vertaa sitä sitten vaikkapa ET-pelaajien vastaaviin. Saatat hämmästyä ”nimeämäsi” vilttiketjupelaajien tasosta.

 • anti-eetulle says:

  Tuskin katsojia kiinnostaa seurata vilttiketjun kisoja riippumatta kierroskeskiarvoista. Taso mitataan maailmanlistalla ja jos ei yhtään pelaajaa ole 300 parhaimman pelaajan joukossa, niin luonnollista on , että katsojat voidaan laskea kahden käden sormilla. Ei missään lajissa kiinnostusta ole katsella tällaista läpsygolffia.